nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Zerdeçal
Kullanılan Kısmı: Kökü (toz halinde)
Kullanılışı: 1 gr zerdeçal 1 litre soğuk suda bir taşım kaynatılır Günde 23 kadeh içilebilir
Mutfakta Kullanılışı: Pirinç pilavı, her türlü makarna ve hamur işlerinde, balık çorbalarında, mayonezlerde kullanılır Keza çiğ olarak rendelenmiş ve beşamel sos ek edilmiş kereviz salatalarının içine ek edilebilir Balık çorbası, pilav, kuzu, dana, söğüş ve çeşitli sebzelerde İspanyolların deniz mahsullü meşhur “paella sında; Hintlilerin “curry adlı baharat karışımında kullanılır
Ek Data: Öteki adı: Hint safranı, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, zerdeçöp Hindistan`ın çare uzmanlarına kadar burun kanamasını önlemek için 1 fincan taze sıcak süt katılır Günde 2 fincan sabahleyin ve akşam yatmadan içilir Çocukların burun kanamasında kullanılacaksa miktar yarıya indirilir
Zerdeçal (bazı yörelerde zerdeçöp denir) adıyla tanınır
Anadolu yemek yemek kültüründe var olan şifalı bir bitki Düğünlerde tatlı olarak ikram edilen zerdeye katılan, ona sarı rengini veren zerdaçal
Farsçası “zerdçubi olan zerdeçal baharat olarak hemencecik her yemeğe ek ediliyor (salata, köfte, patates, omlet, sebze yemekleri gibi)
İngilizcesi “turmeric olan bu şifalı bitki, Çin, Hindistan ve Endonezya'da yetişir Bitkinin rizomları (kök yumruları) kullanılır
Bu rizomların içerdiği etmen maddeler şunlardır: Curcumin, eugenol, cinnamic acid, limonene, linalool, turmeron, vanillic acid, calcium, iron, manganese, potassium, phosphours, zinc, vitamin B, B2, B3 ve C
Son yapılan araştırmalarda İran, Hindistan ve Uzak Doğu ’da alzheimer hastalığına nadir rastlandığı görülmüştür ve bu şart, bu ülkelerin mutfağında bol miktarda zerdeçal kullanımına bağlanmıştır
Zerdeçalın içerdiği etmen maddeler, hür radikalleri yok eder, karaciğeri toksinlerden arıtır (detoks etki), kan dolaşımını rahatlatır ve kolesterolü düşürür, antibiyotik etkilidir, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kansere karşı da kullanılır, ödem giderici etkisi vardır, artiritte kullanılır Safra taşı olanların az kullanması nasihat edilir
Nehir şeklinde içip tüketemeyenler için, yemeklere ek edilmesi öğüt edilir
Yağsız tavaya kırdığınız yumurtaların üstüne her yumurtaya yarım akarsu kaşığı ölçüsüyle serpebilirsiniz Katı pişirdiğiniz yumurtaya da benzer miktarı kullanabilirsiniz
Haşlanmış patatesle yapacağınız salata sosuna zerdeçal ek edebilirsiniz
Patates Salatası:
Malzeme:
4 orta boy haşlanmış patates
1 demet taze soğan (ince doğranmış)
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
Sosu:
1 tatlı kaşığı zerdeçal
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limonsuyu
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Tuzlu
Yapılışı:
Haşlanıp soğutulan patatesler, soyulup küp şeklinde doğranır, doğranmış soğan ve maydanozla karıştırılıp hazırlanan sos ilave edilir
Et yemeklerinin yanında garnitür olarak haşlanmış küçük, tüm taze patateslerin üstüne zerdeçal, tuz serpilir; hafif yağlanmış teflon tavada iki tarafları kızartılır
Keza ızgara köfte baharatlarınıza, çorbanızın üstüne ilave edeceğiniz, kırmızı, biber, nane karışımına ilave edin
Et ve tavuk ızgara soslarına zeytinyağlı barbunya veya öteki sebze yemeklerinize katabilirsiniz, kokusu olmadığı sadece renk verdiği için size şifa verirken yemeklerinizin lezzetini bozmayacaktır
Anadolu insanımızın büyük şehirlerde yaşayanlardan daha sağlıklı olması, atalarımızdan gelen bitkileri, nebati baharatları kullanıyor olmalarından kaynaklanıyor *
Kullanılan Kısmı: Kökü (toz halinde)
Kullanılışı: 1 gr zerdeçal 1 litre soğuk suda bir taşım kaynatılır Günde 23 kadeh içilebilir
Mutfakta Kullanılışı: Pirinç pilavı, her türlü makarna ve hamur işlerinde, balık çorbalarında, mayonezlerde kullanılır Keza çiğ olarak rendelenmiş ve beşamel sos ek edilmiş kereviz salatalarının içine ek edilebilir Balık çorbası, pilav, kuzu, dana, söğüş ve çeşitli sebzelerde İspanyolların deniz mahsullü meşhur “paella sında; Hintlilerin “curry adlı baharat karışımında kullanılır
Ek Data: Öteki adı: Hint safranı, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, zerdeçöp Hindistan`ın çare uzmanlarına kadar burun kanamasını önlemek için 1 fincan taze sıcak süt katılır Günde 2 fincan sabahleyin ve akşam yatmadan içilir Çocukların burun kanamasında kullanılacaksa miktar yarıya indirilir
Zerdeçal (bazı yörelerde zerdeçöp denir) adıyla tanınır
Anadolu yemek yemek kültüründe var olan şifalı bir bitki Düğünlerde tatlı olarak ikram edilen zerdeye katılan, ona sarı rengini veren zerdaçal
Farsçası “zerdçubi olan zerdeçal baharat olarak hemencecik her yemeğe ek ediliyor (salata, köfte, patates, omlet, sebze yemekleri gibi)
İngilizcesi “turmeric olan bu şifalı bitki, Çin, Hindistan ve Endonezya'da yetişir Bitkinin rizomları (kök yumruları) kullanılır
Bu rizomların içerdiği etmen maddeler şunlardır: Curcumin, eugenol, cinnamic acid, limonene, linalool, turmeron, vanillic acid, calcium, iron, manganese, potassium, phosphours, zinc, vitamin B, B2, B3 ve C
Son yapılan araştırmalarda İran, Hindistan ve Uzak Doğu ’da alzheimer hastalığına nadir rastlandığı görülmüştür ve bu şart, bu ülkelerin mutfağında bol miktarda zerdeçal kullanımına bağlanmıştır
Zerdeçalın içerdiği etmen maddeler, hür radikalleri yok eder, karaciğeri toksinlerden arıtır (detoks etki), kan dolaşımını rahatlatır ve kolesterolü düşürür, antibiyotik etkilidir, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kansere karşı da kullanılır, ödem giderici etkisi vardır, artiritte kullanılır Safra taşı olanların az kullanması nasihat edilir
Nehir şeklinde içip tüketemeyenler için, yemeklere ek edilmesi öğüt edilir
Yağsız tavaya kırdığınız yumurtaların üstüne her yumurtaya yarım akarsu kaşığı ölçüsüyle serpebilirsiniz Katı pişirdiğiniz yumurtaya da benzer miktarı kullanabilirsiniz
Haşlanmış patatesle yapacağınız salata sosuna zerdeçal ek edebilirsiniz
Patates Salatası:
Malzeme:
4 orta boy haşlanmış patates
1 demet taze soğan (ince doğranmış)
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
Sosu:
1 tatlı kaşığı zerdeçal
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limonsuyu
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Tuzlu
Yapılışı:
Haşlanıp soğutulan patatesler, soyulup küp şeklinde doğranır, doğranmış soğan ve maydanozla karıştırılıp hazırlanan sos ilave edilir
Et yemeklerinin yanında garnitür olarak haşlanmış küçük, tüm taze patateslerin üstüne zerdeçal, tuz serpilir; hafif yağlanmış teflon tavada iki tarafları kızartılır
Keza ızgara köfte baharatlarınıza, çorbanızın üstüne ilave edeceğiniz, kırmızı, biber, nane karışımına ilave edin
Et ve tavuk ızgara soslarına zeytinyağlı barbunya veya öteki sebze yemeklerinize katabilirsiniz, kokusu olmadığı sadece renk verdiği için size şifa verirken yemeklerinizin lezzetini bozmayacaktır
Anadolu insanımızın büyük şehirlerde yaşayanlardan daha sağlıklı olması, atalarımızdan gelen bitkileri, nebati baharatları kullanıyor olmalarından kaynaklanıyor *