Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Zerdeçal faydaları ve hakkında bilgi

Zerdeçal faydaları ve hakkında bilgi
0
191

nicebayan

FD Üye
Katılım
Ara 24, 2016
Mesajlar
94,678
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
36
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
Zerdeçal


Kullanılan Kısmı: Kökü (toz halinde)
Kullanılışı: 1 gr zerdeçal 1 litre soğuk suda bir taşım kaynatılır Günde 23 kadeh içilebilir
Mutfakta Kullanılışı: Pirinç pilavı, her türlü makarna ve hamur işlerinde, balık çorbalarında, mayonezlerde kullanılır Keza çiğ olarak rendelenmiş ve beşamel sos ek edilmiş kereviz salatalarının içine ek edilebilir Balık çorbası, pilav, kuzu, dana, söğüş ve çeşitli sebzelerde İspanyolların deniz mahsullü meşhur “paella sında; Hintlilerin “curry adlı baharat karışımında kullanılır
Ek Data: Öteki adı: Hint safranı, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, zerdeçöp Hindistan`ın çare uzmanlarına kadar burun kanamasını önlemek için 1 fincan taze sıcak süt katılır Günde 2 fincan sabahleyin ve akşam yatmadan içilir Çocukların burun kanamasında kullanılacaksa miktar yarıya indirilir

Zerdeçal (bazı yörelerde zerdeçöp denir) adıyla tanınır

Anadolu yemek yemek kültüründe var olan şifalı bir bitki Düğünlerde tatlı olarak ikram edilen zerdeye katılan, ona sarı rengini veren zerdaçal
Farsçası “zerdçubi olan zerdeçal baharat olarak hemencecik her yemeğe ek ediliyor (salata, köfte, patates, omlet, sebze yemekleri gibi)

İngilizcesi “turmeric olan bu şifalı bitki, Çin, Hindistan ve Endonezya'da yetişir Bitkinin rizomları (kök yumruları) kullanılır

Bu rizomların içerdiği etmen maddeler şunlardır: Curcumin, eugenol, cinnamic acid, limonene, linalool, turmeron, vanillic acid, calcium, iron, manganese, potassium, phosphours, zinc, vitamin B, B2, B3 ve C

Son yapılan araştırmalarda İran, Hindistan ve Uzak Doğu ’da alzheimer hastalığına nadir rastlandığı görülmüştür ve bu şart, bu ülkelerin mutfağında bol miktarda zerdeçal kullanımına bağlanmıştır

Zerdeçalın içerdiği etmen maddeler, hür radikalleri yok eder, karaciğeri toksinlerden arıtır (detoks etki), kan dolaşımını rahatlatır ve kolesterolü düşürür, antibiyotik etkilidir, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için kansere karşı da kullanılır, ödem giderici etkisi vardır, artiritte kullanılır Safra taşı olanların az kullanması nasihat edilir

Nehir şeklinde içip tüketemeyenler için, yemeklere ek edilmesi öğüt edilir

Yağsız tavaya kırdığınız yumurtaların üstüne her yumurtaya yarım akarsu kaşığı ölçüsüyle serpebilirsiniz Katı pişirdiğiniz yumurtaya da benzer miktarı kullanabilirsiniz

Haşlanmış patatesle yapacağınız salata sosuna zerdeçal ek edebilirsiniz

Patates Salatası:

Malzeme:

4 orta boy haşlanmış patates

1 demet taze soğan (ince doğranmış)

Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)

Sosu:

1 tatlı kaşığı zerdeçal

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım limonsuyu

1 çay kaşığı kırmızıbiber

Tuzlu

Yapılışı:

Haşlanıp soğutulan patatesler, soyulup küp şeklinde doğranır, doğranmış soğan ve maydanozla karıştırılıp hazırlanan sos ilave edilir

Et yemeklerinin yanında garnitür olarak haşlanmış küçük, tüm taze patateslerin üstüne zerdeçal, tuz serpilir; hafif yağlanmış teflon tavada iki tarafları kızartılır

Keza ızgara köfte baharatlarınıza, çorbanızın üstüne ilave edeceğiniz, kırmızı, biber, nane karışımına ilave edin

Et ve tavuk ızgara soslarına zeytinyağlı barbunya veya öteki sebze yemeklerinize katabilirsiniz, kokusu olmadığı sadece renk verdiği için size şifa verirken yemeklerinizin lezzetini bozmayacaktır

Anadolu insanımızın büyük şehirlerde yaşayanlardan daha sağlıklı olması, atalarımızdan gelen bitkileri, nebati baharatları kullanıyor olmalarından kaynaklanıyor *
 

Similar threads

Zerdecal imageszerdecalfaydalarivehakkindabilgi5ad5a91f4aa96 Kullanılan Kısmı: Koku (toz halinde) Kullanılışı: 1 gr zerdecal 1 litre soğuk suda bir taşım kaynatılır Gunde 23 bardak icilebilir Mutfakta Kullanılışı: Pirinc pilavı, her turlu makarna ve hamur işlerinde, balık corbalarında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
204
Zerdeçal, doğal yoldan beslenmeye ağırlık veren ve şifayı bitkilerden arayanların en çok tercih ettiği baharatlardan biridir Bilhassa köri sosu yapımında kullanılan, sarımsı renkteki baharatın adı zerdeçaldır Amerikalı bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırmalar, zerdeçalın fena...
Cevaplar
0
Görüntüleme
188
Zerdeçal nedir?faydaları nelerdir? Zerdeçal bitkisi resımı vede toz hali Zerdeçal Bitkisinin faydaları Zerdeçal (Curcuma longa), zencefilgiller ailesinden sarı çiçekli, büyük yapraklı, fazla takvim otsu bir bitki cinsidir Hint safranı olarak da bilinir Anavatanı Güney Asya'dır Öteki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
Domuz gribi şifalı ur şifalı bitkiler Domuz gribi için Domuz gribi karışım bitki örtüsü Domuz gribine karşı Zencefil Zencefil Bitkisi ve Kökü: Nemli ve sulak iklimlerde yetişen ve sarı renkte çiçekler açan bir bitki olan zencefilin kökleri yassı ve gri renktedir Zerdeçal ile aynı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
Zerdeçal tüketimi için özellikle B6 ve C vitaminlerine ek olarak manganezle birlikte potasyum, demir bulundurması gibi durumlara değiniliyor. Baharatın faydaları arasında pek çok rahatsızlık için olumlu sonuç alınabilecek bir durumunun yer alıyor olması da yüksek miktarda ilgi görmesine neden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
115
858,496Konular
981,668Mesajlar
29,741Kullanıcılar
babanız61Son üye
Üst Alt