Zerdeçal, doğal yoldan beslenmeye ağırlık veren ve şifayı bitkilerden arayanların en çok tercih ettiği baharatlardan biridir Bilhassa köri sosu yapımında kullanılan, sarımsı renkteki baharatın adı zerdeçaldır Amerikalı bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırmalar, zerdeçalın fena anıları sildiğini ortaya çıkarmıştır Yapılan alıştırma bu baharatın; psikolojik sorunlar, yoğun stres ve depresyon tedavisinde kullanılması için bir önerge sunmaktadır Çin ve Hint kültüründe epeyce köklü bir yere sahip olan zerdeçal, fazla uzun senelerdir keza mutfaklarda ayrıca tıp dünyasında kullanılmaktadır Özellikle son zamanlarda yapılan birçok araştırma, zerdeçalın kanser tedavisinde önemli bir etken olduğunu ortaya koydu Bu gelişmeler ışığında zerdeçal daha fazla tercih edilen bitki haline geldi Yenilen tüm besinlerde kanserojen barındıran kimyasalları etkisiz kıldığı ortaya meydana çıkan zerdeçal, hem tüm dünya mutfaklarında yerini alan köri baharatının da kaynağıdır Keten Tohumu Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Emrindeki Etkileri Nelerdir? Derhal her yemekte bir akarsu kaşığı zerdeçal kullanan kişilerin kansere yakalanma ihtimalinin oldukça düştüğü saptama edilmiştir Ipekli kumaşların boyanmasından kına yakımına dek hayatın her alanında varlığını hissettiren zerdeçal, ilk kez Pakistan edinmek üzere, Güney Asya ülkelerinde yetişmektedir Kullanım alanlarının bir hayli geniş olması ise zerdeçalın, bu denli yoğun üretilmesini haklı çıkarmaktadır Zerdeçal keza; Hindistan safranı, kurkuma, zerdeçap, zerdeçöp ve turmeric gibi isimlerle de bilinmektedir Zerdeçal Nedir? img Zerdeçal Nedir?src http:bilgilihocamcominternaldataszerdecalnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3bd151f0d 700 300Zencefilgiller familyasına ait olan zerdeçal, büyük yaprakları olan, sarı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitki türüdür Öteki adı Hint safranı olan bu bitki, safran değin paha biçilemez olmasa da onun değin faydalıdır Anavatanı Güney Asya olsa da Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş ’te en çok yetiştirilen tümör arasındadır Yetiştirilme oranı ile tüketilme oranı ise paraleldir Boyu bir metreye dek uzayan zerdeçal, tropikal iklimlerde yetiştirilmektedir İçeriğinde; C vitamini, B6 vitamini, demir, magnezyum ve potasyum bulunmaktadır Sıcak iklim bitkisi olması bambaşka bölgelerde yetiştirilmesini zorunlu kılmaktadır Türkiye sınırları içinde zerdeçal yetiştirmek sadece Akdeniz ve Ege bölgelerinde geçerlidir Sıcaklığın devamlı yüksek ve aynı değişmez ısıda kalması gerektiği için zerdeçal yetiştirmek çok zordur Zerdeçal Nasıl Kullanılır? img Zerdeçal Nasıl Kullanılır?src http:bilgilihocamcominternaldataszerdecalnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3bd1616e7 700 300Sabah kahvaltılarında bir arz zerdeçal tüketmek epeyce faydalıdır Bu yüzden yaptığınız menemen ya da omlete bir parça zerdeçal atabilirsiniz Bunun yanına patates ve karnabahar sebzelerinin yanına çok yakıştığı için sulu yemeklerde kullanabilirsiniz Zerdeçal pilava renk vermesi adına sık sık kullanılan bir baharattır Bu şekilde yemeklerinize hem lezzet hem de şifa katabilirsiniz Bilhassa tavuk suyu çorbaları için kullanılan zerdeçal fazla nefis olacaktır Tavuk sosu olarak ya da köfte sosu olarak safran yerine zerdeçal kullanabilirsiniz Şifa için kullanılan ve soğuk algınlığına birebir gelen zerdeçal, bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılıp tüketildiğinde birkaç günde şifa verecektir Mutfakta aklınıza gelebilecek her yemekte zerdeçal kullanılabilir Özellikle Hint yemeklerine düşkünlüğünüz varsa zerdeçalı evinizden eksik etmemelisiniz bunun dışında bir su bardağı kaynamış suyun içerisine bir kaşığı toz zerdeçal ve karabiber atın Eğer elinizde toz yoksa, taze zerdeçal da kullanabilirsiniz Ama bunun için bir 510 dakika demlenmesini bekleyin Peki, hazırladığınız bu karışım ne işinize yarayacak? Eğer ahenkli olarak, her sabahleyin bir bardak zerdeçal suyu içerseniz; vücudunuzdaki iltihaplanmaların geçtiğini göreceksiniz başkaca hücreleri yenileyen mucizevi baharat, alzheimer ve bunama gibi ileri yaşlarda görülen hastalıkların oluşma riskini de azaltmaktadır Zerdeçalın Faydaları Nelerdir? img Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldataszerdecalnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3bd1712ef 700 300 Bilim dünyasında Curcuma longa olarak tanıdık zerdeçal, baharatlar içerisinde en manâlı ve kıymetli olanlardan biridir Dünyanın yaklaşık olarak her mutfağında, bu bitkinin baharat olarak yemeklere katıldığı bilinmektedir İçerisinde; virüs, bakteri, mantar, cerahat ve kanser hücrelerini önleyici vitamin ve mineraller bulunmaktadır C, E ve K vitaminlerinin yanına, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve çinko açısından da varlıklı bir içeriğe sahiptir Yukarıda tarifini verdiğimiz zerdeçal suyu düzenli olarak tüketilirse; sindirim sistemi düzene girer vücuttaki iltihap ve enfeksiyonlar azalır, varsa eklem ağrılarında azalma olur Zerdeçalın en yaygın bilinen faydalarından bazıları şunlardır; Kesilmiş ve yanıklar için doğal bir merhem olan zerdeçal bununla beraber antibakteriyel özelliği taşımaktadır Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda faydalıdır Hazımsızlığı giderir, sindirim sistemi sağlığı için fazla faydalıdır İdrar söktürücüdür Antioksidan özellikte olduğundan, vücuttaki zehirli maddelerin atılmasını sağlar Sarılık hastalığına iyi kazanç Alzheimer hastalığından korur aynı zamanda beyin hücrelerini yenileyerek, ileri yaşlarda görülen bunama ve amnezi tarzı sorunların önüne geçer Kanı temizler Karnabahar yemekleri ile tüketildiğinde prostat kanserine birebir geldiği bilinmektedir Eğer prostat kanserine yakalandıysanız kanserin yayılmasını engelleyecektir Kadınlar zerdeçalı mutfaklarda olduğu değin diyetlerde de kullanabilir Çünkü bitki, doğal zayıflamaya yardım veren ve yağ yakımını hızlandıran bir yapıdadır bununla beraber metabolizmayı hızlandırması ve sindirimi kolaylaştırmasıyla da bilinir Kimi çalışmalar sonucunda aralıksız zerdeçal kullanımının midede meydana gelen gastrit, ülser veya reflüye iyi geldiği kanıtlanmıştır Mide asidini ve safra salgısını azaltır İltihaplı hastalıklar, ağız içi yaraları ve mantar hastalığına da iyi gelen bir bitkidir Kötü kolesterolü düşürür Çok yüksek antioksidan özelliktedir Hür radikallerle savaşır ve kanser hücrelerinin oluşmasını önler Bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudun hastalıklara karşısında daha dayanıklı olmasını sağlar böylece bilhassa kış aylarında yemeklerde çoğunlukla zerdeçal kullanılması önerilmektedir Östrojen hormonunu taklit eden maddeleri etkisiz ışık halkası getirir Bu sayede meme kanseri oluşma riskini azaltır Grip, nezle ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde yardımcıdır Yürek krizi ve felç geçirme riskini azaltır İnsülin seviyesini dengede tutarak diyabet tedavisinde asistan olur Kuşkusuz sadece tek başına tedavi için kullanılması doğru değildir fakat lezzeti için bile tercih edilebilir Zerdeçalın Bağlı Etkileri Nelerdir? img Zerdeçalın Yan Etkileri Nelerdir?src http:bilgilihocamcominternaldataszerdecalnedirnasilkullanilirfaydalariveyanetkilerinelerdir5c2d3bd183174 700 300Bariz sorun çıkaran bir bitki olmasa da baş dönmesi, mide bulantısı yaptığı aşina zerdeçal, kullanımı konusunda dikkat gerektirir Safra kesesi sorunu olanlar, hamileler veya emzirenler, henüz yeni ameliyat olanlar, şeker hastalığı hastaları, demir eksikliği yaşamış kişiler zerdeçal kullanırken dikkatli olmalıdır Kakule Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları ve Yan Etkileri Nelerdir? Emrindeki etkilerine bakıldığında rahim kanseri, yumurtalık kanseri, meme kanseri gibi kanser çeşitlerini yaşayanlar ya da kanseri yenebilenler zerdeçal kullanımında emin doktora başvurmalıdır Yukarıda faydalarını sayarken bu hastalıklardan bahsettik fakat zerdeçal ve diğer çoğu şifalı bitki daha fazla hastalığın oluşmasını önlemektedir Eğer özellikle kanser gibi ciddi bir hastalığınız varsa hiçbir şifalı bitkiyi doktorunuza danışmadan kullanmamanızı öneririz sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur