Çağdaş hayatın bedenimizde yarattığı tahribatı içinde bulundurduğu yardımsever maddelerle daha alçak eden zerdeçalın faydaları saymakla bitmiyor Tıp dünyasının üzerinde en fazla araştırma yaptığı zerdeçalın faydaları uzaktan doğuda yüzyıllardır bilinmekte Ülkemizde yeni yeni duymaya başladığımız taze zerdeçal kanserden şeker hastalığına kadar o kadar fazla konuda doğaüstü faydalara sahip id Gad300250Onkolog ve Fitoterapi Uzmanı aynı zamanda Türkiye Fitoterapi Derneği Başkanı Prof Dr Canfeza Sezgin zerdeçalın faydalarını açıkladıZerdeçal içerdiği kurkumin güya bileşikleri ile bilimsel araştırmalara konu olmuş ve hakkında 10,153 makale yazılmış sağlık durumu için fazla yararlı fonksiyonel gıdadır Bilim dünyasının sağlık yararı hakkında en çok araştırma yaptığı sarımsak, tarçın, ginseng, zencefil ve deve dikeni gibi bitkileri geçerek baş sıraya oturmuşturZerdeçal uzun süredir sindirim sistemi, iltihap giderici ve antioksidan faydaları için kullanılmaktadır Taze zerdeçalın faydalarının temelinde içerdiği kurkumin güya bileşenler ve uçucu yağlardan oluşan mucizevi bileşenler bulunur Taze zerdeçalın saymakla bitmeyecek o kadar çok faydası vardırNeden zerdeçalı taze tüketmeliyiz?Hastalıklardan korunmada bitkideki bir maddeden ziyade tamamının tüketilmesi daha pozitif fayda sağlar Keza gıdaların taze tüketilmesi, depolanmış veya toz haline getirilmiş formlara kadar bir takım avantajlar içerirTaze zerdeçal, zerdeçal tozunda olmayan birçok yararlı doğal bileşen içerirÖrneğin zerdeçal yağı, zerdeçalın işlenmesi esnasında kaybolur Buna benzer birçok faydalı zerdeçal bileşeni işlenme sürecinde kaybolması besleyici özelliğinin azalmasına neden olur Taze zerdeçalın az daha % 6 – 9’ u yağdır Zerdeçal yağı da antikanser bileşen kurkuminin emilimini arttırarak vücudun azami yararlanmasını sağlar Hem yalnızca taze zerdeçalda bulunan uçucu yağ, kurkuminin yararını daha da arttırırZerdeçalın toz formunda uzun zaman bekletilmesi içerdiği temel yardımsever bileşen olan kurkuminin azalmasına niçin olur Taze zerdeçal, sağlıklı hücrelere zarar veren zehirli maddeleri (özgürlük radikal) önleyen antioksidan bileşenleri kurutulmuş zerdeçaldan daha artı içerirGıda güvenliği bütün dünyada manâlı bir sorundur Toz formda zerdeçal içine bambaşka dolgu maddelerinin katılması, renklendiricilerin katılarak düşük kalite ürünlerin pazarlanması gibi kalite denetim sorunları taze zerdeçal tüketilerek giderilir Kanser salgınına aleyhinde zerdeçal tüketinZerdeçal deri, meme, prostat ve kalın bağırsak kanseri dahil dağıtılmış kanser tiplerine karşısında korunmada yardımcı olup günümüzde tedavide yardım olarak da kullanılmaktadır Daha çok laboratuvar ve hayvan çalışmaları olmakla birlikte son yıllarda kanser hastalarında klinik çalışmalarda kurkuminin katkısı yoğun olarak araştırılmaktadır İçerdiği doğal antioksidanların antikanser etkiden sorumlu olduğu düşünülmektedirBeyninizin yaşlanmasına ve unutkanlığa karşı faydalarıYaşam süresinin uzaması bunama ve Alzheimer hastalığı gibi rahatsızlıkların görülmesini arttırdı Akıl sorunu yaşayan birey sayısı çoğaldı Zerdeçal beyinde amiloid plaklarının oluşumunu engellerken cerahat önleyici özelliği ile beyin hasarını azaltabilir Erkenden sofralarımızda yer vereceğimiz zerdeçal ileride beyin hastalığı görülmesinin engellenmesinde tezgâhtar olabilir Şeker hastalığına faydalarıŞeker hastalığının görülmesi kilolu veya bayağı kilolu olan insanlarda gitgide artarak artmaktadır Zerdeçal tek başına ya da beraberinde karabiber ile birlikte verildiğinde kan şekeri ve kan yağlarının düşürülmesine yardımcı olabilir İnsülin direncinin azaltılmasıyla kan şekerlerinde de iyileşmeye yardım olmaktadır Sindirim sistemi faydalarıZerdeçal sindirime muavin olan safra üretimini arttırır Toplumda sık görülen sindirim güçlüğü yakınmalarını ve mide ekşimesini azaltır Daha fazla kadınları etkileyen hassas (spastik) bağırsak hastalığını yatıştıran zerdeçal, iltihabi bağırsak hastalıklarından ülseratif kolitin denetleme altına alınmasına asistan olur Mide ülserlerinin tedavisinde de yardımcı olabilir Özellikle h piloriye tabi gastritte yararlı olabilmektedir Fakat fazla tüketimin ters etki yapıp mideyi daha da rahatsız edebileceğinden tüketime dikkat edilmelidirİltihap önleyici ve eklem ağrısını azaltıcı faydalarıBirçok insanda müzmin, iyileşmeyen iltihabi işlem bulunur Günümüzde beslenme bozukluğu, hazır ve bitmiş yiyecek tüketiminin artması, hareketsizlik ve şişmanlık bunun nedenleridir Müzmin cerahat kanser, eklem romatizması, ülseratif kolit, kolesterol yüksekliği ve sızı gibi sorunlara niçin olabilir Zerdeçal içerdiği kurkumin bileşiği ile iltihabi süreci önlemede üstünlük sağlayabilir Zerdeçal ilerleyen yaşta eklem ağrılarının azaltılmasında yardımcı olabilirZerdeçal dünyada eklem kireçlenmesi ya da eklem romatizmasında tıbbi tedaviye yardımcısı olarak kullanılır ve bilimsel araştırmalar bunu desteklemektedir Romatizmaya alt ağrıyan eklemlerin hareketi kısıtlamasını azaltarak yaşam kalitesine katkı maddesi sağlar Zerdeçal bununla birlikte mikrobik olmayan göz iltihabı biçimi olan üveitin destek tedavisinde de faydalı olabilir ve şikâyetleri azaltmaya muavin olurKalp ve damar sağlığını desteklerBilimsel incelemeler, zerdeçalın damar kireçlenmesinin durdurulmasına, atardamarlarda plak oluşumunun azaltılmasına ve kan pıhtısı oluşumunun engellenmesinde tezgâhtar olabileceğini düşündürmektedir Bu özellikleri ile kalp hastalığı, kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir Zerdeçal damar kireçlenmesine neden olan kötü kolesterol olan LDL’ nin düşürülmesine destek olur Çağımızın salgın hastalıkları aralarında olan şişmanlık, insülin direnci ve metabolik sendromu olanlarda faydalıdır