elektronikci
FD Üye
Zeytin Ezmeli Açma Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık su (200 ml)
- 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket instant maya
- 1 çay bardağı sıvı yağ ( 100 ml )
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yaklaşık 5-6 su bardağı un
- 20 adet zeytin
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı tereyağ veya hindistan cevizi yağı
- Yumurta sarısı
- Çekirdek içi
- Rosemary
Zeytin Ezmeli Açma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Benim klasik poğaça hamurumdur eğer hafif tatlı ve daha pofuduk olmasını istersem ilaveten 4 yemek kaşığı şeker eklerim.
- Önce kabınıza 3 bardak unu alalım tuzu ekleyip karıştıralım, ortasını havuz şeklinde açıp ılık su ve sütü ,mayayı ,şekeri ekleyip 5 dk kadar bekletelim.
- Sıvıyağını ekleyip güzelce karıştıralım .
- Azar azar un ilavesiyle hamuru toplayalım, un miktarı az veya çok olabilir her zaman azar azar ekleyelim.
- Üzerini hava almayacak şekilde kapatıp 1 -1,5 saat mayalandıralım.
- Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp zeytinyağı ile makinede püre haline getirelim.
- Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp havasını alalım.
- Mandalina büyüklüğünde parçalara ayıralım.
- Her bir hamuru elimizle veya merdane ile incecik açalım her yerine oda ısısındaki tereyağı veya hindistan cevizi yağı sürelim.
- Üzerinede zeytin ezmesi sürelim ,rulo yapalım .
- Ortasından kenarlarına gelmeyecek şekilde bıçakla çizik atalım ,simit şeklinde dolayalım.
- 15 dk kadar üzeri örtülü tepsi mayasında bekletelim.
- Yumurta sarısı sürüp varsa çekirdek içi ve rosemary ekleyelim yoksa çörek otu veya sade birbşekilde önceden ısıtılmış 200 derece fırında kontrollü pişirelim.Çok çabuk pişiyor.
- Fırından aldıktan sonra tepsiden hemen alıp üzerini örtelim dışı çıtır içi yumuşacık açmalarımız hazır. Afiyet olsun.Not: ben hindistan cevizi yağı kullandım çok lezzetli ve daha hafif oluyor.
Hamurun yarısını açma yarışına da sandivic ekmekleri yaptım farklı poğaçalarda yapabilirsiniz.
Zeytin Ezmeli Açma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı