
Zeytinli Peynirli Sağlıklı Ekmek (Püf Noktalarıyla) Tanımı İçin Gereçler
Hamur İçin
- 1 su bardağı ılık su (Parmağınızı yakmayacak kadar)
- 2.5 su bardağı çavdar unu (Kullandığınız una nazaran değişecektir her tanımda bu türlü bu aslında biliyorsunuz artık)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 paket yaş maya
- 5 yemek kaşığı dilimli zeytin
- 5 yemek kaşığı Erzincan tulum (Her şey olabilir)
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 su bardağı su (Fırın için)
- 2 yemek kaşığı tereyağı (Üzerine sürmek için)
Zeytinli Peynirli Sağlıklı Ekmek (Püf Noktalarıyla) Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Yoğurma kabına 1 su bardağı ılık su ve yaş mayayı alıp karıştırıyoruz. (Mayanın rahatlaması için 15 dakika beklettim)1 su bardağı unu, tuzu ve kekiği ekleyip tahta kaşıkla karıştırıyoruz. Vıcık vıcık oluyor.
- Bu haliyle 25 dakika bekletiyoruz streçleyip. Bu sürece ön mayalama deniyor. Sonra denetimli halde un ekleyip meskene hafif yapışan bir hamur yoğuruyoruz. Tekrar streçleyip 40 dakika kadar mayalandırıyoruz.
- Artık iç materyalleri olduğu üzere karıştırıyoruz. Sonra hamurumuzu gerekirse un desteğiyle çok yormadan bir beze haline getiriyoruz.
- Parmaklarımızla hafif hafif incelterek bir elips haline getirip içine harcı uzunlamasına dolduruyoruz. Kenarlardan rulo haline getirip harcı kapatıyoruz.
- Sonra ellerimizle tekrar kapatılmış hamuru ileri geri hareket ettirerek bir silindir haline getiriyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine yerleştiriyoruz.
- Evvelce ısıtılmış 160 derece fırına koyuyoruz. Burada fırının en altına 1 su bardağı suyu döküp kapağı kapatıyoruz. Bu süreç ekmeğin kurumasını önlüyor.
- Piştikten sonra erimiş tereyağı (İsterseniz rende sarımsak ekleyebilirsiniz fakat o vakit pişmeye yakın ekleyin)fırçayla ekmeğe sürüyoruz. Ta ta ???? Afiyetler efenim.