Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Zeytinyağın hayatımızdaki önemi

Zeytinyağın hayatımızdaki önemi
0
167

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Zeytinyağı hakkında

Zeytinyağın ana bileşeni doymamış yağ asididir. Bunun yanında palmitik asit de içerir (doymuş yağ asididir). Olgunlaşmış zeytin, toprak ve hava kaidelerine bağlı olarak yüzde 15-35 yağ içerir. Zeytinyağı + 6 raddede donar ve 300 radde ise ısı noktasıdır.

Zeytinyağını sair yağlardan ayıran özellik ise, bunu direkt meyvenin (zeytinin) kendisinden elde ettiğimiz meyve suyu dur. Halbuki öteki yağları tohumundan elde ederiz.

Zeytinyağın sağlıklı bir besin hususu olarak kabul edilmesinin en önemli 2 nedeni vardır. Yağın kendisi tekli doymamış yağ asidi açısından varlıklı ve içerisinden bulunan antioksidanlar sayesinde hücreleri yaşlanmaya karşı korur. Bu nedenlerden ötürü, yağdan yoksul bir diyet programı uygulanırken zeytinyağı mealli olabilir.

Bitkisel yağlar hayvansal yağlardan daha çokça doymamış yağ asitleri içerir. Doymamış yağ asitleri hem kandaki kolesterol seviyesini düşürür hem de kandaki yağ seviyesini olumlu tesirler. Şayet doymamış yağ asitleri uzun vade yüksek ateşte ısınırsa, yağ asit zincirleri ayrılarak muaf radikaller ve trans yağlar oluşur. Bu nedenle zeytinyağı bir keze mahsus ısıtılabilir ama kızartmalarda kullandığımız üzere yağı birkaç sefer kullanmak zararlıdır.

Zeytinyağının özellikleri

Tekli doymamış yağlar

Kolesterol düşürücü tesire sahip

Kalp ve damar illetleri riskini azaltır

Bulunduğu besinler: zeytinyağı, fındık ve avokado

Çoklu doymamış yağlar

Vücudumuzun muhtaçlık duyduğu yağlar

Hormonlarımız için yapı taşları oluştururlar

Omega 3 yağ asitleri bu öbeğe dahil dir:

esansiyel yağ asitleri açısından zengindirler

vücut kendisi üretemediğinden ötürü besinlerden almamız gereken yağ asitleridir

Bulunduğu besinler: likit yağlar örneğin ayçiçek yağı, kolza yağı (= kanola yağı), ketentohumu yağı, fındık yağı, mısırözü yağı, yağlı balık çeşitleri örneğin somon balığı, uskumru, sardalya ve ringa balığı.

Doymuş yağlar

Yağdaki kolesterol seviyesini çıkartır ve damar sertliğine yol açar

Hayvansal besinlerde bulunur örneğin peynir, et ve türevleri

Hindistan yağı, bisküviler ve pastalarda bulunur

Zeytinyağın mutfaktaki rolü

Market alış verişi yaptığımızda, zeytinyağını farklı çeşitlerini buluruz. Meğer yemeklerde, kızartmalar’da, salatalarda ve velev sabah kahvaltılarında ekmeğe bandırdığımız zeytinyağı için üreticiler farklı çeşitlerini önerebiliyorlar.

Rafine Zeytinyağı:

rastgele bir ek hususu yoktur

asit raddesi yüksektir: asit nispeti 0,8 ve altındadır

doğal yapısını bozmadan rafine edilmiştir

sarının değişik tonlarında rengi vardır

kokusuz ve hafiftir

kızartmalarda mahsusen tavsiye edilir

gayrı yağlara nazaran kızartmalarda kullanmak daha sağlıklıdır

yüksek ısıya dayanıklıdır

tekraren kullanılabilir

bu özelliği ile ekonomiktir

Riviera Zeytinyağı:

natürel zeytinyağı karışımından oluşur: rafine (%85) + sızma zeytinyağı karışımı (%15)

rengi yeşilden sarıya değişen tonlarda

kendine has koku ve tadı vardır

oleik asit kademesi maksimum 1,5 dır

her çeşit sıcak ve soğuk yemek için tavsiye edilir

Çeşnili Zeytinyağı:

Çeşnili zeytinyağlarına değişik baharat, meyve ve sebzeler yahut bunların aromaları katılarak çeşitlendirilmesi ile elde edilmiştir.

Bütün bu yararlı özelliklerinin yanında dikkat etmemiz gereken bir kaç nokta vardır. Zeytinyağı alırken markalı olanları tercih etmeye ihtimam göstermeliyiz. Zeytinyağı +6 noktanın altında donabilir fakat donduktan sona çözüldüğünde kalitesi bozulmaz.

Zeytinyağını umumide raflardan aldığımız plastik şişelerde saklarız lakin cam şişe hem raf ömrünü uzatır hem de daha sağlıklıdır. Artık her noktada çeşit çeşit yağ şişeleri ve sağlıklı mantar tıpalar bulmak mümkündür.

Zeytinyağını saklarken ısı ve direkt güneş ışığına maruz bırakmamalıyız. Serin ve kuru tarafta saklanmalı ve hava almamalıdır.

Sızma zeytinyağı:

Sızma Zeytinyağı yahut Naturel Zeytinyağı, yağ asit aşamasına nazaran kendi içerisinde Naturel Sızma, Naturel Bir numara ve Naturel 2. olmak üzere üç öbeğe ayrılmaktadır. Naturel Sızma Zeytinyağının, yağ asitliği oleik asit cinsinden en ziyade %1 olup Naturel 1. Zeytinyağının yağ asitliği oleik asit cinsinden en çokça %2 Naturel 2. Zeytinyağının yağ asitliği ise oleik asit cinsinden en ziyade %3,3 çeşit.

Sızma zeytinyağı:

en saf ve en doğal halidir

kimyasal sürece tabi tutulmamıştır

kendine has bir aroma ve kokusu vardır

üretim aşamasında vitamin kaybına uğramaz

rengi berrak, sarıdan yeşile değişebilmektedir

her çeşit soğuk ve sıcak yemek için tavsiye edilir

kansere karşı savaşta kıymetli rol oynar (köpekbalığından çıkartılan sgualene isimli unsur sızma zeytinyağında bol ölçüde bulunur)

EN ÇOK ÖNERİLEN zeytinyağıdır
Özet:

clip_image001.gif
Zeytinyağı antioksidanlar açısından zengindir

clip_image001.gif
A,D,E,K vitaminleri içeri

clip_image001.gif
Tansiyonu düzenler

clip_image001.gif
Kan şekerini düzenler

clip_image001.gif
Bağışıklık sistemini güçlendirir

Damar tıkanıklarına yol açan bileşenleri azaltır

clip_image001.gif
Mide ve gastrit üzere rahatsızlıklarında mide asidini azaltır

clip_image001.gif
Konstipasyona uygun gelir

clip_image001.gif
İçindeki bakır ve manganez sayesinde kemik gelişimi için bir destektir

clip_image001.gif
Safra taşı riskini azaltır

clip_image001.gif
Doğal bir ilaçtır

ZEYTİNYAĞIN BEBEK VE EVLAT BESLENMESİNDEKİ ALANI VE KIYMETI

Zeytinyağın içerdiği oleik asit sayesinde (esansiyel yağ asidi olduğu üzere insan sütündeki en kıymetli yağ asididir), bebeklerin had dokularının gelişiminde temel işleve sahiptir.
Zeytinyağı bebeklerin ek mamalarında da kullanılıp sindirim sisteminde oluşacak rahatsızlıkları’da önler.

Çocuklarda yetişkinlerde olduğu üzere, beslenmelerinde doymuş yağlardan hazırlanmış besinler alanına, doymamış yağlardan hazırlanan besinler vermek, hem sıhhat açısından hem de vitamin desteği açısından çok kıymetli bir bölgeye sahiptir. Zeytinyağı tüketip, daha az ölçüde fast food stili yahut hazır azık tüketen çocuklarda konstipasyon sorunu da daha az görülmektedir.

Umumide Akdeniz ve Ege kişilerin sıhhat sırrı zeytinyağı tasarrufundadır. Sebebi ise zeytinyağının dokuların yaşlanmasını önleyici ve yaşlanmanın dimağ fonksiyonlarında yaptığı yıpratıcılığı azaltmasıdır. Yalnızca bununla da kalmayıp cildi ve saçı besler, cildin genç görünmesini sağlayıp, saçları kuvvetlendirip parlak bir imaj verir.

Sağlıklı günler dileği ile…

Dyt. Emel Yılmaz

 

Similar threads

Yağlar vücudumuz için gerekli olan enerjinin en önemli kaynaklarındandır. Her bir gram yağda 9 kalori bulunur. Önerilen günlük yağ alımı günlük gereksinim olan kalorinin % 25-35'ini karşılayacak miktarlarda olmalıdır. Yağlar, yağ asitlerinden oluşurlar. Doymuş yağ asitleri ile tekli doymamış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
146
Raflarda Kac ceşit zeytinyağı var? Temel olarak 3 ceşit zeytinyağından bahsedebiliriz Bunlar; naturel zeytinyağ, rafine zeytinyağı ve riviera zeytinyağıdir Şimdi hepsinin tek tek ozelliklerine ve aralarındaki farklara değinelim Naturel Zeytinyağ: Bu gruptaki yağlar zeytinyağınin adı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
242
Zeytinyağının Özellikleri Zeytinyağı (olivae oleum - Olive oil) zeytin ağacından elde edilen meyvenin sıkılarak, hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi içermeden, doğal hali ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen yeşilimsi-sarımtırak renkteki sıvı yağıdır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
116
Sıkça duyduğumuz doymuş – doymamış yağların arasındaki fark nedir? Sıhhat açısından üstün özellikler taşıyan yağlar hangileri? Sanki zeytinyağı mucize bir yağ mıdır? Bu metinde yağlar hakkında pek çok habere ulaşacaksınız. İç organların dış darbelerden korunması, vücut ısısının kontrolü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
142
*zeytinin şekerinden, zeytin ciceği kolonyasından, zeytin salatasından, sabunlarına kadar bircok urunu vardır *Bugun dunyanın en onemli kanser ilacı kopek balığı kıkırdağıdır Kopekbalığından cikan sgualene adlı madde sızma zeytinyağında bol miktarda bulunur Gunde 100 cl zeytinyağı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
858,496Konular
981,639Mesajlar
29,722Kullanıcılar
kurtlarSon üye
Üst Alt