Zeytinyağı hakkında
Zeytinyağın ana bileşeni doymamış yağ asididir. Bunun yanında palmitik asit de içerir (doymuş yağ asididir). Olgunlaşmış zeytin, toprak ve hava kaidelerine bağlı olarak yüzde 15-35 yağ içerir. Zeytinyağı + 6 raddede donar ve 300 radde ise ısı noktasıdır.
Zeytinyağını sair yağlardan ayıran özellik ise, bunu direkt meyvenin (zeytinin) kendisinden elde ettiğimiz meyve suyu dur. Halbuki öteki yağları tohumundan elde ederiz.
Zeytinyağın sağlıklı bir besin hususu olarak kabul edilmesinin en önemli 2 nedeni vardır. Yağın kendisi tekli doymamış yağ asidi açısından varlıklı ve içerisinden bulunan antioksidanlar sayesinde hücreleri yaşlanmaya karşı korur. Bu nedenlerden ötürü, yağdan yoksul bir diyet programı uygulanırken zeytinyağı mealli olabilir.
Bitkisel yağlar hayvansal yağlardan daha çokça doymamış yağ asitleri içerir. Doymamış yağ asitleri hem kandaki kolesterol seviyesini düşürür hem de kandaki yağ seviyesini olumlu tesirler. Şayet doymamış yağ asitleri uzun vade yüksek ateşte ısınırsa, yağ asit zincirleri ayrılarak muaf radikaller ve trans yağlar oluşur. Bu nedenle zeytinyağı bir keze mahsus ısıtılabilir ama kızartmalarda kullandığımız üzere yağı birkaç sefer kullanmak zararlıdır.
Zeytinyağının özellikleri
Tekli doymamış yağlar
Kolesterol düşürücü tesire sahip
Kalp ve damar illetleri riskini azaltır
Bulunduğu besinler: zeytinyağı, fındık ve avokado
Çoklu doymamış yağlar
Vücudumuzun muhtaçlık duyduğu yağlar
Hormonlarımız için yapı taşları oluştururlar
Omega 3 yağ asitleri bu öbeğe dahil dir:
esansiyel yağ asitleri açısından zengindirler
vücut kendisi üretemediğinden ötürü besinlerden almamız gereken yağ asitleridir
Bulunduğu besinler: likit yağlar örneğin ayçiçek yağı, kolza yağı (= kanola yağı), ketentohumu yağı, fındık yağı, mısırözü yağı, yağlı balık çeşitleri örneğin somon balığı, uskumru, sardalya ve ringa balığı.
Doymuş yağlar
Yağdaki kolesterol seviyesini çıkartır ve damar sertliğine yol açar
Hayvansal besinlerde bulunur örneğin peynir, et ve türevleri
Hindistan yağı, bisküviler ve pastalarda bulunur
Zeytinyağın mutfaktaki rolü
Market alış verişi yaptığımızda, zeytinyağını farklı çeşitlerini buluruz. Meğer yemeklerde, kızartmalar’da, salatalarda ve velev sabah kahvaltılarında ekmeğe bandırdığımız zeytinyağı için üreticiler farklı çeşitlerini önerebiliyorlar.
Rafine Zeytinyağı:
rastgele bir ek hususu yoktur
asit raddesi yüksektir: asit nispeti 0,8 ve altındadır
doğal yapısını bozmadan rafine edilmiştir
sarının değişik tonlarında rengi vardır
kokusuz ve hafiftir
kızartmalarda mahsusen tavsiye edilir
gayrı yağlara nazaran kızartmalarda kullanmak daha sağlıklıdır
yüksek ısıya dayanıklıdır
tekraren kullanılabilir
bu özelliği ile ekonomiktir
Riviera Zeytinyağı:
natürel zeytinyağı karışımından oluşur: rafine (%85) + sızma zeytinyağı karışımı (%15)
rengi yeşilden sarıya değişen tonlarda
kendine has koku ve tadı vardır
oleik asit kademesi maksimum 1,5 dır
her çeşit sıcak ve soğuk yemek için tavsiye edilir
Çeşnili Zeytinyağı:
Çeşnili zeytinyağlarına değişik baharat, meyve ve sebzeler yahut bunların aromaları katılarak çeşitlendirilmesi ile elde edilmiştir.
Bütün bu yararlı özelliklerinin yanında dikkat etmemiz gereken bir kaç nokta vardır. Zeytinyağı alırken markalı olanları tercih etmeye ihtimam göstermeliyiz. Zeytinyağı +6 noktanın altında donabilir fakat donduktan sona çözüldüğünde kalitesi bozulmaz.
Zeytinyağını umumide raflardan aldığımız plastik şişelerde saklarız lakin cam şişe hem raf ömrünü uzatır hem de daha sağlıklıdır. Artık her noktada çeşit çeşit yağ şişeleri ve sağlıklı mantar tıpalar bulmak mümkündür.
Zeytinyağını saklarken ısı ve direkt güneş ışığına maruz bırakmamalıyız. Serin ve kuru tarafta saklanmalı ve hava almamalıdır.
Özet:
Zeytinyağı antioksidanlar açısından zengindir
A,D,E,K vitaminleri içeri
Tansiyonu düzenler
Kan şekerini düzenler
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Damar tıkanıklarına yol açan bileşenleri azaltır
Mide ve gastrit üzere rahatsızlıklarında mide asidini azaltır
Konstipasyona uygun gelir
İçindeki bakır ve manganez sayesinde kemik gelişimi için bir destektir
Safra taşı riskini azaltır
Doğal bir ilaçtır
ZEYTİNYAĞIN BEBEK VE EVLAT BESLENMESİNDEKİ ALANI VE KIYMETI
Zeytinyağın içerdiği oleik asit sayesinde (esansiyel yağ asidi olduğu üzere insan sütündeki en kıymetli yağ asididir), bebeklerin had dokularının gelişiminde temel işleve sahiptir.
Zeytinyağı bebeklerin ek mamalarında da kullanılıp sindirim sisteminde oluşacak rahatsızlıkları’da önler.
Çocuklarda yetişkinlerde olduğu üzere, beslenmelerinde doymuş yağlardan hazırlanmış besinler alanına, doymamış yağlardan hazırlanan besinler vermek, hem sıhhat açısından hem de vitamin desteği açısından çok kıymetli bir bölgeye sahiptir. Zeytinyağı tüketip, daha az ölçüde fast food stili yahut hazır azık tüketen çocuklarda konstipasyon sorunu da daha az görülmektedir.
Umumide Akdeniz ve Ege kişilerin sıhhat sırrı zeytinyağı tasarrufundadır. Sebebi ise zeytinyağının dokuların yaşlanmasını önleyici ve yaşlanmanın dimağ fonksiyonlarında yaptığı yıpratıcılığı azaltmasıdır. Yalnızca bununla da kalmayıp cildi ve saçı besler, cildin genç görünmesini sağlayıp, saçları kuvvetlendirip parlak bir imaj verir.
Sağlıklı günler dileği ile…
Dyt. Emel Yılmaz
Zeytinyağın ana bileşeni doymamış yağ asididir. Bunun yanında palmitik asit de içerir (doymuş yağ asididir). Olgunlaşmış zeytin, toprak ve hava kaidelerine bağlı olarak yüzde 15-35 yağ içerir. Zeytinyağı + 6 raddede donar ve 300 radde ise ısı noktasıdır.
Zeytinyağını sair yağlardan ayıran özellik ise, bunu direkt meyvenin (zeytinin) kendisinden elde ettiğimiz meyve suyu dur. Halbuki öteki yağları tohumundan elde ederiz.
Zeytinyağın sağlıklı bir besin hususu olarak kabul edilmesinin en önemli 2 nedeni vardır. Yağın kendisi tekli doymamış yağ asidi açısından varlıklı ve içerisinden bulunan antioksidanlar sayesinde hücreleri yaşlanmaya karşı korur. Bu nedenlerden ötürü, yağdan yoksul bir diyet programı uygulanırken zeytinyağı mealli olabilir.
Bitkisel yağlar hayvansal yağlardan daha çokça doymamış yağ asitleri içerir. Doymamış yağ asitleri hem kandaki kolesterol seviyesini düşürür hem de kandaki yağ seviyesini olumlu tesirler. Şayet doymamış yağ asitleri uzun vade yüksek ateşte ısınırsa, yağ asit zincirleri ayrılarak muaf radikaller ve trans yağlar oluşur. Bu nedenle zeytinyağı bir keze mahsus ısıtılabilir ama kızartmalarda kullandığımız üzere yağı birkaç sefer kullanmak zararlıdır.
Zeytinyağının özellikleri
Tekli doymamış yağlar
Kolesterol düşürücü tesire sahip
Kalp ve damar illetleri riskini azaltır
Bulunduğu besinler: zeytinyağı, fındık ve avokado
Çoklu doymamış yağlar
Vücudumuzun muhtaçlık duyduğu yağlar
Hormonlarımız için yapı taşları oluştururlar
Omega 3 yağ asitleri bu öbeğe dahil dir:
esansiyel yağ asitleri açısından zengindirler
vücut kendisi üretemediğinden ötürü besinlerden almamız gereken yağ asitleridir
Bulunduğu besinler: likit yağlar örneğin ayçiçek yağı, kolza yağı (= kanola yağı), ketentohumu yağı, fındık yağı, mısırözü yağı, yağlı balık çeşitleri örneğin somon balığı, uskumru, sardalya ve ringa balığı.
Doymuş yağlar
Yağdaki kolesterol seviyesini çıkartır ve damar sertliğine yol açar
Hayvansal besinlerde bulunur örneğin peynir, et ve türevleri
Hindistan yağı, bisküviler ve pastalarda bulunur
Zeytinyağın mutfaktaki rolü
Market alış verişi yaptığımızda, zeytinyağını farklı çeşitlerini buluruz. Meğer yemeklerde, kızartmalar’da, salatalarda ve velev sabah kahvaltılarında ekmeğe bandırdığımız zeytinyağı için üreticiler farklı çeşitlerini önerebiliyorlar.
Rafine Zeytinyağı:
rastgele bir ek hususu yoktur
asit raddesi yüksektir: asit nispeti 0,8 ve altındadır
doğal yapısını bozmadan rafine edilmiştir
sarının değişik tonlarında rengi vardır
kokusuz ve hafiftir
kızartmalarda mahsusen tavsiye edilir
gayrı yağlara nazaran kızartmalarda kullanmak daha sağlıklıdır
yüksek ısıya dayanıklıdır
tekraren kullanılabilir
bu özelliği ile ekonomiktir
Riviera Zeytinyağı:
natürel zeytinyağı karışımından oluşur: rafine (%85) + sızma zeytinyağı karışımı (%15)
rengi yeşilden sarıya değişen tonlarda
kendine has koku ve tadı vardır
oleik asit kademesi maksimum 1,5 dır
her çeşit sıcak ve soğuk yemek için tavsiye edilir
Çeşnili Zeytinyağı:
Çeşnili zeytinyağlarına değişik baharat, meyve ve sebzeler yahut bunların aromaları katılarak çeşitlendirilmesi ile elde edilmiştir.
Bütün bu yararlı özelliklerinin yanında dikkat etmemiz gereken bir kaç nokta vardır. Zeytinyağı alırken markalı olanları tercih etmeye ihtimam göstermeliyiz. Zeytinyağı +6 noktanın altında donabilir fakat donduktan sona çözüldüğünde kalitesi bozulmaz.
Zeytinyağını umumide raflardan aldığımız plastik şişelerde saklarız lakin cam şişe hem raf ömrünü uzatır hem de daha sağlıklıdır. Artık her noktada çeşit çeşit yağ şişeleri ve sağlıklı mantar tıpalar bulmak mümkündür.
Zeytinyağını saklarken ısı ve direkt güneş ışığına maruz bırakmamalıyız. Serin ve kuru tarafta saklanmalı ve hava almamalıdır.
Sızma zeytinyağı: Sızma Zeytinyağı yahut Naturel Zeytinyağı, yağ asit aşamasına nazaran kendi içerisinde Naturel Sızma, Naturel Bir numara ve Naturel 2. olmak üzere üç öbeğe ayrılmaktadır. Naturel Sızma Zeytinyağının, yağ asitliği oleik asit cinsinden en ziyade %1 olup Naturel 1. Zeytinyağının yağ asitliği oleik asit cinsinden en çokça %2 Naturel 2. Zeytinyağının yağ asitliği ise oleik asit cinsinden en ziyade %3,3 çeşit. Sızma zeytinyağı: en saf ve en doğal halidir kimyasal sürece tabi tutulmamıştır kendine has bir aroma ve kokusu vardır üretim aşamasında vitamin kaybına uğramaz rengi berrak, sarıdan yeşile değişebilmektedir her çeşit soğuk ve sıcak yemek için tavsiye edilir kansere karşı savaşta kıymetli rol oynar (köpekbalığından çıkartılan sgualene isimli unsur sızma zeytinyağında bol ölçüde bulunur) EN ÇOK ÖNERİLEN zeytinyağıdır |
Damar tıkanıklarına yol açan bileşenleri azaltır
ZEYTİNYAĞIN BEBEK VE EVLAT BESLENMESİNDEKİ ALANI VE KIYMETI
Zeytinyağın içerdiği oleik asit sayesinde (esansiyel yağ asidi olduğu üzere insan sütündeki en kıymetli yağ asididir), bebeklerin had dokularının gelişiminde temel işleve sahiptir.
Zeytinyağı bebeklerin ek mamalarında da kullanılıp sindirim sisteminde oluşacak rahatsızlıkları’da önler.
Çocuklarda yetişkinlerde olduğu üzere, beslenmelerinde doymuş yağlardan hazırlanmış besinler alanına, doymamış yağlardan hazırlanan besinler vermek, hem sıhhat açısından hem de vitamin desteği açısından çok kıymetli bir bölgeye sahiptir. Zeytinyağı tüketip, daha az ölçüde fast food stili yahut hazır azık tüketen çocuklarda konstipasyon sorunu da daha az görülmektedir.
Umumide Akdeniz ve Ege kişilerin sıhhat sırrı zeytinyağı tasarrufundadır. Sebebi ise zeytinyağının dokuların yaşlanmasını önleyici ve yaşlanmanın dimağ fonksiyonlarında yaptığı yıpratıcılığı azaltmasıdır. Yalnızca bununla da kalmayıp cildi ve saçı besler, cildin genç görünmesini sağlayıp, saçları kuvvetlendirip parlak bir imaj verir.
Sağlıklı günler dileği ile…
Dyt. Emel Yılmaz