
Zeytinyağlı Dolma Tarifi İçin Malzemeler
- 20 adet kurutulmuş patlıcan
- 20 adet kurutulmuş biber
- 2 adet orta boy kuru soğan ( haşlamak için )
- 2,5 su bardağı pirinç
- 4 adet büyük boy soğan
- 300 gram asma yaprağı
- 1,5 su bardağı tane sumak
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- Kuru nane
- Karabiber
- Pul biber
- Tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 su bardağı zeytinyağı
Zeytinyağlı Dolma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Sumak tohumlarını da 1 gece önceden 3 su bardağı suyun içerisinde ıslatın.
- Soğanları yemeklik doğrayın zeytinyağının yarısını ısıtın, soğanları ekleyin ve kavurun.
- Soğanlar hafif yumuşayınca salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.
- Yıkamış olduğunuz pirinçleri ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun.
- Baharatlarını ve şekerini ekleyin. 1 bardak sıcak su ekleyip pirinçler suyunu çekene dek pişirin.
- Pirinçler suyunu çekince asma yapraklarını sarın tencereye dizin.
- Önceden kaynatarak yumuşattığınız kuru patlıcan,biber ve kuru soğanın içini 2/3 ü oranında doldurun.
- Doldurduğunuz patlıcanları biberleri ve soğanları yaprakların üzerine dizin.
- Üzerine süzdüğünüz sumak suyunu dökün.
- Kalan zeytinyağını da ekleyin ve pişirmeye başlayın.
- Kaynamaya başlayınca altını kısın, 40 dakika kadar daha pişirin.
- Ocaktan almadan 15 dakika önce nar ekşisini ekleyin ocağı kapatıp dinlenmeye bırakın.
- 20 dakika dinlendirdikten sonra servis tabağına dizin. Afiyet olsun.