iltasyazilim
FD Üye
Güneydoğu mutfağının en sevilen yemeklerindendir kuru sebzelerden yapılan ekşili dolmalar Zevke göre kıymalısı da zeytinyağlısı da olan bu dolmalar, bol baharat, soğan ve sarımsak birleşimiyle ağız sulandıran kokular çıkarma konusunda rakip tanımazlar
Zeytinyağlı kuru biber, kabak veya patlıcan dolmaları ekşili dolma diye bilinir ve adını sumak ekşisinden ve sumak suyunda pişirilmesinden alır İyi bir zeytinyağlı kuru patlıcan dolması yapmaya başlamadan önce, tane sumak ve sumak ekşisi satın almayı unutmayın Kuru patlıcanı aldığınız yerlerde tane sumak ve sumak ekşisini de kolaylıkla bulabilirsiniz
Malzemeler
20 adet kurutulmuş patlıcan 1 su bardağı pirinç 2 adet büyük boy soğan 4 diş sarımsak 4 yemek kaşığı tane sumak 1 yemek kaşığı sumak ekşisi (yoksa nar ekşisi) 1 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı biber salçası 2 yemek kaşığı kuru nane 1 tatlı kaşığı sumak 12 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı tuz 1 yemek kaşığı şeker 1 çay bardağı zeytinyağı Pişirme Önerisi
Pişerken arada kontrol edin eğer beklenenden önce suyunu çekerse sıcak su eklemesi yapın
Nasıl Yapılır?
Patlıcanları 1 gece önceden sıcak suya koyabilir veya pişireceğiniz gün haşlayabilirsiniz Eğer haşlamayı tercih ederseniz, iyice pişmemelerine sadece yumuşamalarına özen gösterin Sumak tohumlarını da 1 gece önceden 1 su bardağı suyun içerisinde ıslayın Soğanları yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın Zeytinyağın yarısını kızdırın, soğanları ekleyin ve sotelemeye başlayın Soğanlar hafif yumuşayınca sarımsakları ve salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin İyice yıkamış olduğunuz pirinçleri ekleyin ve 23 dakika kadar kavurun Baharatlarını ve şekerini ekleyin 1 bardak sıcak su ekleyip pirinçler suyunu çekene dek pişirin Pirinçler suyunu çekince önceden yumuşattığınız kuru patlıcanların içini 23 ü oranında doldurun Doldurduğunuz patlıcanları tencereye dizin, üzerine süzdüğünüz sumak suyunu dökün Kalan zeytinyağını da ekleyin ve pişirmeye başlayın Kaynamaya başlayınca altını kısın, 40 dakika kadar daha pişsin Ocaktan almadan 15 dakika önce sumaknar ekşisini ekleyin
Servis Önerisi
İster soğuk ister ılık olarak tüketebilirsiniz
Zeytinyağlı kuru biber, kabak veya patlıcan dolmaları ekşili dolma diye bilinir ve adını sumak ekşisinden ve sumak suyunda pişirilmesinden alır İyi bir zeytinyağlı kuru patlıcan dolması yapmaya başlamadan önce, tane sumak ve sumak ekşisi satın almayı unutmayın Kuru patlıcanı aldığınız yerlerde tane sumak ve sumak ekşisini de kolaylıkla bulabilirsiniz
Malzemeler
20 adet kurutulmuş patlıcan 1 su bardağı pirinç 2 adet büyük boy soğan 4 diş sarımsak 4 yemek kaşığı tane sumak 1 yemek kaşığı sumak ekşisi (yoksa nar ekşisi) 1 yemek kaşığı domates salçası 1 yemek kaşığı biber salçası 2 yemek kaşığı kuru nane 1 tatlı kaşığı sumak 12 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı tuz 1 yemek kaşığı şeker 1 çay bardağı zeytinyağı Pişirme Önerisi
Pişerken arada kontrol edin eğer beklenenden önce suyunu çekerse sıcak su eklemesi yapın
Nasıl Yapılır?
Patlıcanları 1 gece önceden sıcak suya koyabilir veya pişireceğiniz gün haşlayabilirsiniz Eğer haşlamayı tercih ederseniz, iyice pişmemelerine sadece yumuşamalarına özen gösterin Sumak tohumlarını da 1 gece önceden 1 su bardağı suyun içerisinde ıslayın Soğanları yemeklik doğrayın, sarımsakları ince ince kıyın Zeytinyağın yarısını kızdırın, soğanları ekleyin ve sotelemeye başlayın Soğanlar hafif yumuşayınca sarımsakları ve salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin İyice yıkamış olduğunuz pirinçleri ekleyin ve 23 dakika kadar kavurun Baharatlarını ve şekerini ekleyin 1 bardak sıcak su ekleyip pirinçler suyunu çekene dek pişirin Pirinçler suyunu çekince önceden yumuşattığınız kuru patlıcanların içini 23 ü oranında doldurun Doldurduğunuz patlıcanları tencereye dizin, üzerine süzdüğünüz sumak suyunu dökün Kalan zeytinyağını da ekleyin ve pişirmeye başlayın Kaynamaya başlayınca altını kısın, 40 dakika kadar daha pişsin Ocaktan almadan 15 dakika önce sumaknar ekşisini ekleyin
Servis Önerisi
İster soğuk ister ılık olarak tüketebilirsiniz