teknolojiuzmani
FD Üye
Zeytinyağlı Lahana Sarması Tanımı İçin Malzemeler
- 1 küçük lahana
- 1,4 su bardağı pirinç
- 1 büyük kuru soğan (Soğanı bol olursa daha hoş olur)
- 2 yemek kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 su bardağı su
- Tuz
- Sıvıyağ
Zeytinyağlı Lahana Sarması Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Lahanamızı 4 e bölüyoruz ve tencereye alıp tam üstlerine gelecek kadar su doldurup haşlıyoruz.
- Diğer tarafta içimizi hazırlıyoruz,. Pirincimizi yıkayıp, süzülmeye bırakıyoruz.
- Soğanımızı küçük küçük doğruyoruz, tavamıza alıyoruz, yarım çay bardağı sıvı yağımızı ekleyip kavurmaya başlıyoruz (Burada biraz fazla yağ koyuyorum, zira pirinçler de girecek yağı çekecek)
- Soğanlar kavrulunca pirinçimizi ekliyoruz, üzerine 2 yemek kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber ekleyip karıştıra karıştıra kavuruyoruz.
- Tatlar birbirine karıştıktan sonra, 2 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuzumuzu ekliyoruz, orta ara karıştırarak suyunu çektiriyoruz ve biraz bu biçimde kavurup ocağın altını kapatıyoruz.
- Haşlanan lahanalarımızı süzgece alıyoruz ve artık sarmaya geçebiliriz,.
- Lahana yaprağının orta damarını çıkarıyoruz, 2 tarafı birleştirip biraz iç koyup sarıyoruz (Lahanaların orta damarlarını tenceremizin altına koyacağız, hem yemeğimizin tabanı tutmayacak hem daha lezzetli olacak).
- Tüm lahanamızı bu halde sardıktan sonra, tenceremizin tabanına 2-3 kaşık sıvı yağ koyuyoruz ve orta damarlı kısımları tüm tabanını kapatacak formda diziyoruz,.
- Üzerine sarmalarımızı orta kısım bir istikamette paralel yanlar ona dik olarak diziyoruz, ikinci sırayı tam karşıt orta dik yanlar paralel diziyoruz, bu biçimde tenceremizi dolduruyoruz,.
- Üzerlerine 2 su bardağı su döküyoruz, tuzunu atıyoruz, zeytinyağı gezdiriyoruz, yaklaşık 1 limon sıkıyoruz ve dolmalarımızın üzerini açılmamaları için porselen yahut cam bir tabakla kapatıyoruz, (Tabak yerine lahanaların orta damarlarını da üstüne dizebilirsiniz bu biçimde de meblağ açılmazlar).
- Tenceremizi ocağımıza alıyoruz evvel biraz yüksek ateşte fokurdamaya başladığında ise orta ateşte (Daha düşük de olabilir, zira yüksek ateşte sarmalarınız dağılacaktır) kapağını aralayarak pişmeye bırakıyoruz,.
- Pişen dolmalarımızın üzerine tekrar biraz zeytinyağı gezdiriyoruz ve limon sıkıyoruz, tenceremizin kapağını kapatıp bu halde biraz dinlendikten sonra servis yapıyoruz. Afiyet, bal, şifa olsun ????.