Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kilo üzüm yaprağı
- 4 adet soğan orta boy
- 2 su bardağı pirinç
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı nane
- 1,5 su bardağı su
- Yarım demek maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 3 adet küp şeker
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 avuç vişne ( vişnesiz aynı tarifi uygulayabilirsiniz.)
- Yarım limon suyu
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2,5 su bardağı su
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Tencereye yağı alıp robottan geçirdiğimiz soğanları bir dakika kadar soteliyoruz.
- Ardından fıstık ve kuş üzümü ekliyoruz.
- Pirinçleri güzelce yıkayıp süzüp tencereye alıyoruz bir dakika kadar kavuruyoruz.
- Ardından baharatları,nar ekşisini ve şekeri ekleyip suyunu veriyoruz.
- İç harcı pişmeye bırakıyoruz.
- Suyu çektikten sonra altını kapatıp doğradığımız yeşillikleri ekleyip karıştırıyoruz.
- İç harcı ılıdıktan sonra sarma işlemine geçiyoruz.
- Ben dolu dolu sevdiğim için ince sarmıyorum, siz nasıl seviyorsanız o şekilde sarabilirsiniz.
- Sarma işlemi bittikten sonra ayrı bir tencereye iki adet orta boy soğanı ince ince doğrayıp tabana yerleştiriyoruz.
- Üzerine yaprak saplarını bırakıyoruz.
- Soğan burada piştikçe karamelize oluyor ve nefis bir tat bırakıyor. Eğer sevmiyorsanız soğan yerine kullanmadığınız yaprakları ve sapları dizebilirsiniz.
- Dizme işlemi bittikten sonra üzerine zeytinyağını,nar ekşisini ve limon suyunu gezdirip 2,5 su bardağı suyu döküyoruz.
- Dağılmaması için üzerine tabak kapattım size de tavsiye ediyorum. Suyu verdikten sonra sarmanın iç lezzeti suya dağılmıyor sarmaların içinde kalıyor ve fazla bile pişirseniz hiç bir dağılma olmuyor.
- Tencereyi ocağa alıyoruz kısık ateşte sarmalar suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
- Yaprağa göre pişme süresi su miktarı değişkenlik gösterebilir.
- Verdiğim ölçülerde suyunu çektikten sonra eğer ihtiyaç olursa ekleme yapıp biraz daha pişirebilirsiniz.
- Benim sarmalarım bu şekilde 45 dakikada pişti. Deneyeceklere şimdiden. Afiyet olsun.