~~ANDIZ PEKMEZİ
“Ucuz mal alacak kadar güçlü değilim” kelamına koşut olarak, bir eser ucuz ise topluluk olarak altında bir bit yeniği ararız. Bu yaklaşım birden fazla devir bizi yanıltmaz. Gelgelelim kelam konusu besinler ise bazen haksız duruma çıkartabilir. Satın alınacak besine ödenecek para ile besleyici pahası arasında bağlantı aranmalıdır.
Her besin öbeği için pahalı ve ucuz alternatifler vardır. Örnek olarak; etin fiyatı, yumurta ve kurubaklagillerden çok daha pahalıdır. Halbuki gereksinmemiz olan proteini, çok daha ucuza sağlayabilmektedir. Misal halde elma ile muz, istavrit ile lüfer çabucak hemen tıpkı kıymettedir. Gelgelelim elma ve istavritin fiyatı çok daha ucuzdur. Mevsimlik zerzevat ve meyveler, turfanda olanlardan daha ucuz, lezzetli ve besleyicidir. Velev süt gazlı içeceklerden, yapraklı marul göbeklisinden, bulgur pirinçten, lor peyniri ise kaşar peynirinden daha besleyicidir ve fiyatı da daha ucuzdur. Her vakit için besleyici pahası yüksek, fiyatı ucuz olan alternatif tercih edilmelidir.
Örnek olarak; bal ile kıyaslandığında demir, çinko, kalsiyum, magnezyum üzere mineraller açısından çok daha besleyici olan pekmez, fiyat açısından da daha hesaplıdır. Tüm bunlara karşılık kişilerin gözünde balın daha sağlıklı olduğu görüşü hakimdir. Halbuki kansızlık denilince birinci akla gelen besinlerden biridir pekmez. Ağız içinde konum alan ve aft diye tabir edilen yaralarda pekmez tavsiye edilmektedir. Bal üzere bronşite âlâ gelmektedir ve birebir devranda balgam söktürücü tesiri vardır. İshal tedavisinde de sıklıkla başvurulan besinlerden biri olan pekmezin mahsusen son vakitlerde popülerliği artan bir tipi de andız pekmezidir. Andız, Şark Akdeniz yerinde görülen bir çam çeşididir. Bu ağacın kozalaklarından elde edilen andız pekmezi, içerdiği yağ asitleri sayesinde antioksidan özellik göstermektedir. Böylece vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olmaktadır. Kalp ve damar illetlerinden gözetici tesirler içermektedir. Tadı biraz acımsı olsa da şifa kaynağıdır. Evlatlar için sabah akşam bir tatlı kaşığı, yetişkinler için ise bir yemek kaşığı tüketilebilir. Istek edilirse suya karıştırılarak da içilebilir.
“Ucuz mal alacak kadar güçlü değilim” kelamına koşut olarak, bir eser ucuz ise topluluk olarak altında bir bit yeniği ararız. Bu yaklaşım birden fazla devir bizi yanıltmaz. Gelgelelim kelam konusu besinler ise bazen haksız duruma çıkartabilir. Satın alınacak besine ödenecek para ile besleyici pahası arasında bağlantı aranmalıdır.
Her besin öbeği için pahalı ve ucuz alternatifler vardır. Örnek olarak; etin fiyatı, yumurta ve kurubaklagillerden çok daha pahalıdır. Halbuki gereksinmemiz olan proteini, çok daha ucuza sağlayabilmektedir. Misal halde elma ile muz, istavrit ile lüfer çabucak hemen tıpkı kıymettedir. Gelgelelim elma ve istavritin fiyatı çok daha ucuzdur. Mevsimlik zerzevat ve meyveler, turfanda olanlardan daha ucuz, lezzetli ve besleyicidir. Velev süt gazlı içeceklerden, yapraklı marul göbeklisinden, bulgur pirinçten, lor peyniri ise kaşar peynirinden daha besleyicidir ve fiyatı da daha ucuzdur. Her vakit için besleyici pahası yüksek, fiyatı ucuz olan alternatif tercih edilmelidir.
Örnek olarak; bal ile kıyaslandığında demir, çinko, kalsiyum, magnezyum üzere mineraller açısından çok daha besleyici olan pekmez, fiyat açısından da daha hesaplıdır. Tüm bunlara karşılık kişilerin gözünde balın daha sağlıklı olduğu görüşü hakimdir. Halbuki kansızlık denilince birinci akla gelen besinlerden biridir pekmez. Ağız içinde konum alan ve aft diye tabir edilen yaralarda pekmez tavsiye edilmektedir. Bal üzere bronşite âlâ gelmektedir ve birebir devranda balgam söktürücü tesiri vardır. İshal tedavisinde de sıklıkla başvurulan besinlerden biri olan pekmezin mahsusen son vakitlerde popülerliği artan bir tipi de andız pekmezidir. Andız, Şark Akdeniz yerinde görülen bir çam çeşididir. Bu ağacın kozalaklarından elde edilen andız pekmezi, içerdiği yağ asitleri sayesinde antioksidan özellik göstermektedir. Böylece vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olmaktadır. Kalp ve damar illetlerinden gözetici tesirler içermektedir. Tadı biraz acımsı olsa da şifa kaynağıdır. Evlatlar için sabah akşam bir tatlı kaşığı, yetişkinler için ise bir yemek kaşığı tüketilebilir. Istek edilirse suya karıştırılarak da içilebilir.