Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Antioksdantlar

Antioksdantlar
0
110

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
102158.jpg
102158.jpg
VÜCUDUMUZUN KORUYUCULARI: ANTİOKSİDANTLAR

Vücudumuzdaki biyokimyasal tepkimelerin oluşumu için gerekli olan, soluduğumuz hava ile aldığımız oksijen, bazı durumlarda serbest radikaller denilen toksik öğeler oluşturur. Çevremizdeki hava kirliliği, ultraviyole ışınları, radyasyon, egzos gazları, sigara dumanı gibi birçok faktör hücrelerimizi etkileyerek serbest radikalleri çoğaltır. Çoğalan serbest radikaller, vücudun tüm hücre ve organlarına zarar vermeye başlar. Kalp hastalığı, kanser, katarakt ve yaşlanma gibi sağlık sorunları daha çabuk ortaya çıkar. Yaşamın sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için bu maddelerle savaşmak gerekir. Antioksidantlar vücuttaki oksidasyonu önleyerek serbest radikallerin oluşumunu engelleyen veya zararlı etkilerini azaltan yararlı besin öğeleridir.

Antioksidant maddeler vücut hücreleri tarafından üretildiği gibi, besinlerin bileşiminde de doğal olarak bulunur. Bunlar; A vitamininin ön maddesi olan beta- karoten, E vitamini, C vitamini, selenyum, çinko, sebze ve meyvelerin renk pigmentlerinin kaynağı olan flavonoidler ve omega-3 yağ asitleridir.

Yapılan çalışmalarda özellikle beta-karoten, C vitamini, E vitamini ve flavonoidlerin kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL-kolesterol düzeyini düşürdüğü gösterilmiştir. Bu nedenle bu vitaminler ve flavonoidler kalp- damar sistemini koruyarak hastalık riskini azaltabilmektedirler.

Yeterli bir şekilde tüketilen sebze ve meyvelerden alınan flavonoidler aynı zamanda kanser oluşumunu engelleyici özelliklere de sahiptir. Bu konuda yapılan birçok çalışmada günlük beslenmesinde sebze ve meyvelere geniş yer veren bireylerde kanser riskinin azaldığı belirlenmiştir. Antioksidant özellik gösteren mineraller olan Selenyum ve Çinko da antikarsinojenik (kanser önleyici) etki gösteren diğer antioksidanlardır.

Doğal antioksidanların besinsel kaynakları:

A Vitamini: Balık, yumurta sarısı, bitkisel sıvı yağ, kayısı, havuç, domates, portakal, ıspanak, brokoli, şeftali, lahana gibi yeşil-sarı sebze ve meyveler, en zengin A vitamini kaynaklarıdır.

C Vitamini: Maydanoz, yeşilbiber, ıspanak, asma yaprağı, brokoli gibi koyu yeşil sebzeler, turuncu meyveler, kivi, çilek, kızılcık, kuşburnu ve kiraz da yoğun olarak bulunur.

E Vitamini: Bitkisel sıvı yağlar, yağlı tohumlar (badem-ceviz-fındık) , yeşil yapraklı sebzeler, tahıl taneleri ve kuru baklagiller en iyi kaynaklarıdır.

Flavonoidler: Soğan, sarımsak, pırasa, patates, lahana, brokoli, karnabahar, kırmızıbiber, ıspanak, çilek, elma, vişne, kiraz, erik, siyah üzüm, kırmızı şarap, turunçgiller, yeşil çay en yaygın besinsel kaynaklarıdır.

Selenyum: Deniz ürünleri, tahıllar, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak ve yumurta da bulunur.

Çinko: Et, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri ve balık gibi hayvansal gıdaların hepsi çinkodan zengindir. Ayrıca, tam tahıl ürünleri, kurubaklagiller, soya fasulyesi ve özellikle kabak çekirdeği ile ayçiçeği çekirdeği de iyi kaynaklarıdır.

Omega - 3 yağ asitleri: Yağlı balıklar (somon, alabalık, hamsi) yeşil yapraklı bitkiler ve bazı yağlarda (%11 kanola yağı, %57 keten tohumu, %8 soya) bulunur.

 

Similar threads

Antioksidanlar, vücudunuzdaki hücreleri belirli kimyasallara, sigaraya, kirliliğe, radyasyona ve normal metabolizmanın bir yan ürünü olarak ortaya çıkabilen serbest radikal hasarından koruyabilen maddelerdirDiyet antioksidanları selenyum, A vitamini ve ilgili karotenoidler, C ve E vitaminleri ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
82
Bağışıklık sistemi, vücuda giren yahut verilen yabancı substratlara (bakteri, virüs, mantar vb. ) karşı vücudun bütün savunma mekanizmaları ile vücudu koruyan ve zararlı hususları yok eden sistemdir. Timus, dalak, lenf düğümleri ve kişisel bağışıklık hücrelerinden oluşan bir yapıdır. Bağışıklık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
Saç tel ve kök kısmı olarak ikiye ayrılır. Baş derisinin altında kalan kısım yani kök kısmı saç folikülü olarak bilinir. Saç telini besleyen kısım bu kısımdır. Saç derisinden salgılanan yağa sebum denir. Bu kısmın çokça olması saç kökünün gereğince beslenemesini ve güçsüz kalmasına sebep olur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz için beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini unutmamalıyız sahih ve sağlıklı beslenme sistemleriyle enfeksiyon illetleri ve kansere karşı değerli avantajlar sağlanabiliriz birtakım tekliflerden bulunmak istiyorum: Bağışıklık sistemi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
229
~~Tüketilen besinlerin vücutta yanarak kuvvete dönüşmesi sırasında bağımsız radikal diye isimlendirilen toksin hususlar oluşur. Vücut daima olarak muaf radikallerin erozyonuna uğrayan dokuları yenileyebilmek için antioksidanlara muhtaçlık duyar. Bu “dost” hususların bir kısmı vücut tarafından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
225
858,496Konular
981,798Mesajlar
29,864Kullanıcılar
sami2010Son üye
Üst Alt