Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Antioksidan nedir ? Antioksidan ne işe yarar ?

Antioksidan nedir ? Antioksidan ne işe yarar ?
0
108

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,753
Etkileşim
89
Puan
48
F-D Coin
0
Antioksidanlar, vücudunuzdaki hücreleri belirli kimyasallara, sigaraya, kirliliğe, radyasyona ve normal metabolizmanın bir yan ürünü olarak ortaya çıkabilen serbest radikal hasarından koruyabilen maddelerdirDiyet antioksidanları selenyum, A vitamini ve ilgili karotenoidler, C ve E vitaminleri ve ayrıca likopen, lutein ve kuersetin gibi çeşitli fitokimyasalları içerirBu antioksidanları muhtemelen şu anda yediğiniz birçok farklı gıdada bulabilirsiniz ( Et, kümes hayvanları ve balıklarda meyve, sebze, fındık, kepekli tahıllar da) Antioksidanlar açısından zengin gıdalar tüketmek kalp sağlığınız için iyi olabilir ve ayrıca enfeksiyon riskini ve bazı kanser türlerini azaltmanıza yardımcı olabilir Daha fazla fındık, tohum, baklagil, meyve ve sebze yiyerek antioksidan alımınızı artırın
Konu Resmi



Antioksidanlar, bazı hücre hasarlarını önleyebilen veya geciktirebilen insan yapımı veya doğal maddelerdir Antioksidanlar, meyveler ve sebzeler dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur Ayrıca diyet takviyeleri olarak mevcuttur Antioksidanlar besin takviyesi olarak mevcuttur, ancak araştırma bu takviyelerin faydalı olduğunu göstermez Bazı antioksidan takviyeler , büyük dozlarda alındığında sağlığınıza zararlı olabilir ve bazı ilaçlar ile etkileşime girebilir Büyük miktarlarda A vitamini takviyesi hamile kadınlar tarafından alındığında doğum kusurlarına neden olabilir ve kardiyovasküler hastalık ve kanser riskinizi artırabilirSebzeler ve meyveler, zengin antioksidan kaynaklarıdır Çok fazla sebze ve meyve içeren bir diyet yemenin sağlıklı olduğu ve bazı hastalıkların riskini azalttığına dair iyi kanıtlar vardır
Antioksidanların örnekleri arasında

Beta karoten



Lutein Likopen
Selenyum
A vitamini
C vitamini
E vitamini

Bazı durumlarda yüksek dozda antioksidan takviyeleri sağlık riskleriyle ilişkilendirilebilir Örneğin, yüksek dozlarda betakaroten sigara içenlerde akciğer kanseri riskini artırabilir Yüksek dozda E vitamini, prostat kanseri ve bir tür inme riskini artırabilir Antioksidan takviyeleri ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girebilir

Tüm canlı organizmalar, hayatta kalmak için enerji üretmek amacıyla besin maddelerini metabolize etmek ve kullanmak için oksijen kullanırlar Oksijen bu nedenle yaşamak için hayati bir bileşendir Oksijen, enerji üretmek için yağları, proteinleri ve karbonhidratları metabolize eden kimyasal reaksiyonlara aracılık ederOksijen yaşamak için en önemli bileşenlerden biri iken, aynı zamanda iki ucu keskin bir kılıçtır Oksijen, genellikle serbest radikaller olarak adlandırılan potansiyel olarak zarar veren moleküllerin bir parçası haline gelebilen oldukça reaktif bir atomdurBu serbest radikaller, vücudun sağlıklı hücrelerine saldırabilir Bu, hasara, hastalığa ve ciddi rahatsızlıklara yol açabilir Serbest radikallerin neden olduğu hücre hasarı, yaşlanmaya ve hastalıklara önemli bir katkıda bulunur



Yaşam için gerekli görülen altı temel besin türü vardır: proteinler, karbonhidratlar, yağlar , vitaminler , mineraller ve su Vücudunuzun düzgün çalışması için bu besinler gereklidir ve diyetiniz onların kaynağıdırVitaminler ve mineraller mikro besin olarak kabul edilir, çünkü bunlar makrobesinlerden (protein, karbonhidratlar ve yağ) daha küçük miktarlarda gereklidirVücudunuz yeterli miktarda mikro besin almazsa hastalıklar oluşabilirSerbest radikallerin neden olduğu hücre hasarı, kanser,kalp hastalığı,beyin fonksiyonlarında düşüş,bağışıklık sisteminde düşüş gibiGenel olarak, en az 50 hastalığın patogenezinde serbest radikaller söz konusudur Vücudun serbest radikallerin etkisini azaltmak için yerleşik savunmaları vardır, ancak bazı yardımlar kullanabilir Antioksidanların devreye girdiği yer burası Bu moleküller, serbest radikallere bağlanırlar, böylece DNA gibi moleküllerdeki zararı potansiyel olarak azaltırlar

Serbest Radikaller Ne Yapabilir?

Serbest radikallerden etkilenen hücreler önemli DNA içerdiğinde , oksidatif stres aşağıdaki gibi bir takım sağlık sorunlarına neden olabilir:

Göz dejenerasyonu
Erken yaşlanma
Diyabet
Artrit
Parkinson hastalığı
Alzheimer hastalığı
Otoimmün bozukluklar
Kanser
Kalp hastalığı
inme
Kronik yorgunluk sendromu
Bilişsel düşüş


Birçok bitki antioksidan görevi gören bileşikler içerirAntioksidanlar olarak hareket eden vitaminler A vitamini, C vitamini, E vitamini ve mineral selenyumunu içerir Antioksidanlar, oksidanların neden olduğu hücre hasarını önlemeye veya durdurmaya yardımcı olur Antioksidan özelliklere sahip vitaminler ve mineraller temel besinlerdir Antioksidan bakımından zengin gıdalar arasında domates, havuç, portakal ve greyfurt, yaban mersini ve çilek, fasulye, fındık, elma, kırmızı şarap, yeşil çay, brokoli, lahana, ıspanak, kuşkonmaz ve tatlı patates bulunur Antioksidanlar, meyveler ve sebzeler, diğer gerekli vitamin ve mineralleri, ayrıca protein ve karbonhidrat gibi makrobesinleri, ayrıca lif ve suyu da içerir Özellikle C vitamini, kirlilik, stres veya zayıf beslenmeden kaynaklanan oksidatif hasarın etkisini azaltmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır A vitamini eksikliği de cilt kuruluğu, ciltte skarlaşma ve foliküler kalınlaşma ile ilişkilidir

Gıdada antioksidan içeren çeşitli besinler vardır Vitamin C, vitamin E ve beta karoten en çok çalışılan diyet antioksidanları arasındadırC vitamini, hücre dışı sıvılarda en önemli suda çözünür antioksidandırE vitamini en önemli lipid çözünebilir antioksidandır Hücre zarındaki zincir kırıcı antioksidandır Membran yağ asitlerini lipit peroksidasyonundan koruyabilirBeta karoten ve diğer karotenoidler de antioksidan özelliklere sahiptir Karotenoidler E vitamini ile sinerji içinde çalışırYağlardaki düşük diyet, beta karoten ve E vitamini ve diğer yağda çözünen besin maddelerinin emilimini azaltabilir Meyveler ve sebzeler önemli C vitamini ve karotenoid kaynaklarıdır Tam tahıllar ve yüksek kaliteli bitkisel yağlar, E vitamininin başlıca kaynaklarıdır

Kendinizi daha çok antioksidanlara maruz bırakmanın en basit ve etkili yolu diyetinizdir Diyetinize günde en az beş porsiyon meyve ve sebze ekleyerek vücudunuzun kalp hastalığı, nörolojik hastalıklar, kanser ve azaltılmış bağışıklık şansını azaltma konusunda yardımcı olabilirsinizAntioksidanlar, betakaroten, likopen ve C vitamini gibi karotenoidler gibi önceden duymuş olabileceğiniz düzinelerce gıda bazlı maddeyi içerir Bunlar, oksidasyonu engelleyen çeşitli antioksidan örnekleri veya oksijen, peroksit ve serbest radikaller tarafından teşvik edilen reaksiyonlardır

Lutein , gözler, deri, atardamarlar, kalp ve bağışıklık sistemi için yararlar sağlar, ancak besin kaynakları genellikle takviyelerden daha etkili ve daha güvenli görünmektedir Bazı kanıtlar, diyetlerinden daha fazla lutein alan kişilerin daha düşük meme, kolon, servikal ve akciğer kanseri oranlarına sahip olduklarını göstermektedirBağışıklığı geliştirmek için bilinen C vitamini, soğuk algınlığı, grip ve potansiyel olarak kanser, cilt ve göz problemlerine karşı korunmaya yardımcı olurResveratrol , kakao, kırmızı üzüm ve karadut, yaban mersini, dut gibi meyvelerde bulunan aktif bir maddedir Kalbi, atardamarları ve daha fazlasını korumaya yardımcı olur Selenyum , belirli gıdalarda da görülen toprakta doğal olarak bulunan bir mineraldir ve suda bile az miktarda bulunur Adrenal ve tiroid bezlerini destekler ve bilişin korunmasına yardımcı olur Ayrıca virüslerle savaşabilir, kalp hastalığına karşı savunabilir ve astım gibi diğer ciddi durumlarla ilişkili semptomları yavaşlatabilir

Doğada bulunan çok çeşitli antioksidanlar vardır ve çok çeşitli oldukları için farklı antioksidanlar vücudun farklı bölgelerine fayda sağlar Örneğin, betakaroten (ve diğer karotenoidler) göz sağlığına çok faydalıdır ; likopen, prostat sağlığının korunmasına yardımcı olmak için faydalıdır; flavonoidler özellikle kalp sağlığı için faydalıdır; ve proantosiyanidinler idrar yolu sağlığı için faydalıdır Cilt ultraviyole ışığın yüksek seviyelerine maruz kaldığında, tekli oksijen, süperoksit radikalleri ve peroksit radikalleri de dahil olmak üzere farklı tipteki reaktif oksijen türlerinin oluşumu ile fotooksidatif hasar oluşur Bu reaktif oksijen formları hücresel lipidler, proteinler ve DNA ya zarar verir ve bunlar (güneş yanığı), cildin erken yaşlanması , fotodermatozlar ve cilt kanserleri için başlıca katkı maddeleri olarak kabul edilirAstaksantin, ardından E vitamini ile kombine betakaroten , cildin reaktif oksijen türlerinden korunmasına yardımcı olan en güçlü antioksidan kombinasyonlarından biri olarak gösterilmiştir
 

Similar threads

Antioksidan Vitaminlerin Serbest Radikaller ve Kanser Üzerine Etkisi Özet Günümüzde doğal, kaliteli, yeterli ve dengeli beslenmeyle birlikte bazı hastalıkların önlenmesi ya da tedavisi oldukça önem kazanmıştır. Besinler farklı oranlarda protein, yağ, karbonhidrat, mineral ve vitaminlerle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
240
Muaf radikaller vücudumuzda besinlerin oksijen kullanarak kuvvete çevrilmesi sırasında oluşan metabolik yan eserlerdir. Hür radikaller (reaktif oksijen türleri) kararsız bir yapıdadırlar ve kararlı hale gelmek için hücrelere saldırarak hasar oluştururlar. Antioksidanlar ise özgür radikalleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
209
ANTİOKSİDANLAR VE SIHHATIMIZ Vücutta gerçekleşen ve oksidasyon denen bir küme kimyasal reaksiyon sonucunda ortaya çıkan hür radikaller, bilhassa DNA üzerinde hasara yol açarak yaklaşık 80 farklı illete taban hazırlamaktadır. Enfeksiyon dışı olan bu marazların başında kalp ve dimağ damarlarının...
Cevaplar
0
Görüntüleme
160
~~Tüketilen besinlerin vücutta yanarak kuvvete dönüşmesi sırasında bağımsız radikal diye isimlendirilen toksin hususlar oluşur. Vücut daima olarak muaf radikallerin erozyonuna uğrayan dokuları yenileyebilmek için antioksidanlara muhtaçlık duyar. Bu “dost” hususların bir kısmı vücut tarafından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
256
Sağlıklı ve iyi gören gözler için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Gözlerimiz günlük aktivitelerimizde en çok ihtiyaç duyduğumuz organımız. Fakat ilerleyen yaş ile beraber göz sağlığımız bozulabiliyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme, stres, genel kirlilik göz sağlığımızı tehdit ettiği gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
858,500Konular
982,387Mesajlar
32,979Kullanıcılar
kara kartalSon üye
Üst Alt