Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Araştırma: Aşırı işlenmiş gıdalar kanser ve erken ölüm riskini artırıyor

Araştırma: Aşırı işlenmiş gıdalar kanser ve erken ölüm riskini artırıyor
0
141

klimaci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
37,992
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
46
F-D Coin
90

CNN'de yer alan habere nazaran, ABD ve İtalya'da yapılan araştırmalarda, çok işlenmiş besinlerin insan sıhhati açısından önemli riskleri beraberinde getirdiği görüldü.

Aşırı işlenmiş besinler ortasında hazır çorbalar, soslar, dondurulmuş pizzalar, hazır yemekler ve sosisli sandviçler, sosisler, patates kızartması, gazlı içecekler, hazır kurabiyeler, kekler, şekerler, çörekler ve dondurma üzere yiyecekler yer alıyor.

ABD'de yapılan birinci araştırma kapsamında 28 yaşına kadar 200 binden fazla erkek ve bayanın beslenme tertibi incelendi.

Aşırı işlenmiş besin tüketimi nedeniyle oluşan kalın bağırsak kanserinin bayanlara göre erkeklerde daha fazla görüldüğü ortaya çıktı.

Araştırmada kalın bağırsak kanseri riskinde cinsiyet farkının nedenleri hala bilinmediği kaydedildi.

Tufts Üniversitesinden Fang Fang Zhang, araştırmada, yoğurt üzere çok işlenmiş süt eserlerinin daha fazla tüketilmesinin bayanlarda kalın bağırsak kanserinin daha düşük görülmesiyle ilgisinin bulunduğunu söyledi.

Zhang, "Az yahut hiç şeker içermeyen tam tahıllı besinler, yoğurt ve süt eserleri üzere birtakım çok işlenmiş besinler daha sağlıklı" dedi.

Araştırmada, yoğurt üzere besinlerin daha fazla tüketilmesinin bayanlarda kalın bağırsak kanseri riskini düşürdüğü belirlendi.

Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi'nden Dr. Robin Mendelsohn, "Kadınlar 'daha sağlıklı' çok işlenmiş besinleri seçmiş olabilirler." dedi.

Buna rağmen, bayanların pizza üzere hazır besinleri daha fazla tüketmeleri halinde kalın bağırsak kanseri riskinin daha da artacağı belirtilirken, erkeklerin çok fazla et, kümes hayvanı yahut deniz eserleri bazlı hazır eserler ve şekerle tatlandırılmış içecekler tüketmeleri halinde bağırsak kanseri riskinin daha yükseldiği kaydedildi.

Araştırmada, çok işlenmiş besinleri çok tüketen çocukların daha süratli kilo aldığı görülüyor.

New York Üniversitesinden Profesör Marion Nestle, yüzlerce çalışmada çok işlenmiş besinlerin obezite, kanser, kardiyovasküler hastalık ve genel vefatla alakasına işaret edildiğini söyledi.

ERKEN VEFATI TETİKLİYOR


İkinci araştırma kapsamında ise İtalya'nın Molise bölgesinde yıllarca 22 binden fazla insan izlendi.

Mart 2005'te başlayan araştırma, kanser, kalp ve beyin hastalıkları için risk faktörlerini kıymetlendirmek üzere yapıldı.

Şeker ve doymuş yahut trans yağ oranı yüksek besinler üzere besin bedeli düşük besinlerle çok işlenmiş besinlerin, kronik hastalıklar ve erken mevt konusundaki rolünün karşılaştırıldığı araştırmada, her iki çeşit besin cinsinin de bilhassa kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklı olarak erken vefat riskini artırdığı bulundu.

İki cins karşılaştırıldığında çok işlenmiş besinlerin "ölüm riskini belirlemede çok önemli" olduğu kaydedildi.

ABD ve İtalya'da yapılan araştırmalar, İngiliz tıp mecmuası "The British Medical Journal"de yayınlandı.
 

Similar threads

Göğüs kanseri gelişiminde ilerlemiş yaş, obezite, genetik faktörler, alkol üzere pek çok risk faktörü ile birlikte beslenme alışkanlıkları da değerli yer tutmaktadır. Beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek birçok kanserde olduğu üzere göğüs kanseri riskimizi de azaltmamız mümkündür. Göğüs...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
Dünya Sıhhat Örgütü'nün bilgilerine nazaran, yaklaşık 2 milyar yetişkin obezite ile hayatını sürdürürken, Türkiye'de ise obez bireylerin oranı yüzde 22'ye ulaşmış durumda bulunuyor. Birçok kıymetli hastalığa neden olan obezite, her yıl 4 milyondan fazla bireyin hayatını kaybetmesine yol açıyor...
Cevaplar
0
Görüntüleme
160
Tatlı yahut tuzlu abur cuburlar her ne kadar yemesi zevkli olsa da yapılan yeni bir araştırma, abur cubur severleri üzecek cinsten sonuçlara ulaştı. Neurology mecmuasında yayınlanan araştırma, içecekler ve çikolata üzere çok işlenmiş besinleri tüketen şahıslarda bunama görülme riskinin daha...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
Kırmızı et tüketmek bazılarına nazaran sağlıklı ve olmazsa olmaz bir beslenme tipiyken bazıları ise hayvansal her türlü besinden uzak durmayı tercih edebiliyor. Uzmanlar ise hususla ilgili sıklıkla araştırmalar yaparak beslenme çeşitlerinin sıhhatimize tesirlerini gözler önüne sermeye devam...
Cevaplar
0
Görüntüleme
81
Kırmızı et tüketimiyle kolorektal kanser riski arasındaki bağlantıya dair yapılan bir araştırma kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminin kolorektal kanser riskini yükselttiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre günde 76 gram kırmızı ya da işlenmiş et tüketen insanların kolorektal kansere yakalanma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
145
858,505Konular
982,983Mesajlar
33,104Kullanıcılar
droleSon üye
Üst Alt