baharat dedikleri ne ola kiii Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin minik, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahi, dairesel yemişleri yer alan bir ağaççıktır Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış kabuğu gücenmiş ve öğütülmüş olanıdır Karabiberden daha bariz kokuludur fakat tadı karabibere kadar daha hafiftir Biberiye : Minik, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır Tazesinin kullanıldığı tekrar kullanılır Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır Cevzi Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üstüne pişirilirken serpilir Salatalarda da çörekotu kullanılabilir Defne : Çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda keza bazı turşu ve konservelerde kullanılır Dereotu : Maydonozdan daha sonra en fazla kullanılan taze ot Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir Çoğu salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır Dolmalık Fıstık : Bilhassa dolma içlerinde kullanılır Fasulye otu : Bilhassa kurufasulye ya da öteki baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kökenli bir ot Domatesle mükemmel bir uyumu vardır Patlcan ve biberli yemeklerle de önerilir Sarmısakla birleştiğinde biberli bir lezzet kazanır Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı Kokusu daha hafiftir Süslemeye çok uygundur Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır Izgara etlerin yanında ve bazı soslarda kullanılır Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur Mavisiyah ya da beyaz renkte olur Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde kullanılırAyrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır Hintcevizi : Bir diğer adı müskat’tır Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır En ince rendeden çekilir Acımtırak tadından ötürü fazla ufak miktarlarda kullanılmalıdır Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır az daha her türlü yemekte tüm ya da toz durumda göstermek mümkündür Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları küçük ve beyazımsı renktedir İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır bu nedenle hem baharat, hem de ilaç olarak kullanılır Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, ufak tırnak biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten daha sonra ya da dövülmeden tane olarak kullanılır Kompostolarda, bazı tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bazı yahnilerde kullanılır Elma ile acayip bir uyumu vardır Kerbel : Bir maydanoz türüdür Salatalarda kullanılır Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir genel olarak pişirilerek yenir Bir Takım yerlerde yaprakları ham olarak da kullanılmaktadır Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır Kimyon : genelde toz halinde kullanılmaktadır Türk mutfağında, köftelerde, bir takım et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır Kişniş : Kişniş çoğunlukla şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır Kişniş şekeri pastacılıkta ve bazı et yemeklerinde de kullanılmaktadır Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir Köftebaharı : Köftelerde kullanılır Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı her tarafta kullanılır Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bir takım tatlılarda kullanılır Maydanoz : Her türlü salata ve yemekte kullanılır Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bir takım soslarda ve yemek yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır Melisotu : Salata ya da taze meyveler ile kullanılır Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur Salatalardan başka et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır Genellikle yemeğe pişmesine yakın konur Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi kuvvet yemeklerde mutlaka kullanılır Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur Muskat : (küçük hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat çok sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine tezgâhtar özellikleri vardır Nane : Çorbalardan sebzelere değin çoğu yemekte kullanılır Etlerden koyun ve kuzuya konulurAyrıca genel olarak salatalarda da kullanılır Pembebiber : Bilhassa soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır Pimpinel : Bir anason türüdür Çoğunlukla çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır Rezene : Anason kokulu bir ot Yaprakları dereotuna benzeşen, kökü de sümbül soğanını hatırlatan bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır Roka : Yaprakları turp yaprağına benzeşen bir bitkidir Salata olarak veya tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir Hem, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir Bariz ve hafif acımsı bir tadı vardır Bir Takım balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır Zeytinyağında ise hiç erimez Keza safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır Mayhoş bir tadı vardır Kebaplara ve bir takım salatalara ekşilik tahsis etmek için kullanılır Susam : Simit ve benzer dağıtılmış hamurlu yiyeceklerde veya tahin yapmında kullanılır Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda keza boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir O Kadar fazla yemekte kullanılır Tere : Bu bitkinin yaprakları çoğunlukla salata olarak yenir Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı tekrar kullanılır Vanilya : Meksika kökenli bir baharat Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşı etkilidir Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, değişik tatlı ve dolmalarda kullanılır Zencefil : Bir bitkinin toprak aşağı kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir Genellikle şerbet, meşrubat ve likör yapımında kullanılmaktadır Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır Ayrıca kimi süre safranın yerine de kullanılmaktadır