Son yıllarda artan yaş ile birlikte hafıza meseleleri da yükseliş gösteriyor. O denli ki unutkanlık artık gençlerde bile sık görülen bir sorun olmaya başladı. Meğer erken yaşlarda Alzheimer, demans üzere ileriki periyotlarda ortaya çıkan hafıza ile ilgili sorunların önüne geçmek, yanlışsız beslenme ile mümkün. "Beyni besleyen yiyecekler nelerdir?", "Unutkanlığı engellemek için ne yenmeli?" sorularının yanıtını merak edenler için Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük beyni yeterli halde besleyen besinleri sıraladı.
Sarısında şifa var: Yumurta
Bilhassa atletlerin beyazını yiyip sarısını attığı yumurtanın içinde aslında beyin işlevlerini ve gelişimini etkileyen lutein bulunur.
Tertipli biçimde yumurta tüketimi beyin işlevlerini olumlu tarafta tesirler. Bu da ileriki periyotlarda demans, Alzheimer üzere hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
İçeri varlıklı, yararı çok: Avokado
Avokado, omega-3 ve E vitamini tarafından epey varlıklı bir meyvedir. Tertipli olarak tüketildiğinde ise beyin gelişimini olumlu tarafta tesirler.
Yüksek oranda faydalı yağlardan içermesi besleyicilik pahasını artırır ama porsiyon denetiminde tüketilmesinde de yarar vardır. Avokadoyu, içerdiği yağlar sayesinde fit tatlılarımızı yaparken de rahatlıkla kullanabiliriz.
Her kedere deva: Zerdeçal
İçerisinde bulunan kurkumin sayesinde beyin dejenerasyonu yani yıpranması ve enflamasyonu önlemede epeyce tesirlidir.
Baharat olarak bulunan zerdeçalı kilo denetimi sağlamak için de yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Birebir vakitte bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği de epey yüksektir.
Gerçek protein kaynakları: Et, süt ve süt eserleri
Protein kas ve hudut sistemi iletimi için hayli büyük tesire sahiptir. Bunu hakikat kaynaktan almak, kâfi derecede yararlanabilmek için hayli değerlidir.
İşlenmiş eserler (salam, sosis, sucuk) üzere eserler yerine doğal protein kaynağı olarak çarçabuk bulabileceğimiz et, yumurta, sütten yararlanmamız gerekiyor.