Lahanagiller ailesine ilişkin olan brokoli, küçük yumrulardan oluşan karnabaharın yeşil halidir. Avrupa kıtasında sıklıkla tüketilen brokoli kalın bağırsakların temizlenmesini sağlar. Güçlü bir lif kaynağı olan brokoli, hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Pekala brokolinin yararları nelerdir? Brokoli neye güzel gelir? Haberin detayında brokoliye ilişkin her şeyi bulabilirsiniz.
Ana yemek, salata hane çorba olarak tüketilebilen brokolinin insan sıhhatine birçok yararı olduğu ortaya çıktı. Lahanagiller olan brokoli yaprakları dışında her alanı tüketilebilir. Toprağın tüm vitamin ve minerallerini barındırdığından hayli güçlü bir besin kaynağıdır. A, C vitaminlerinin yanı sıra folik asit, lif kalsiyum, sülfür ve antioksidan bakımından zengindir. İtalya topraklarıyla özdeşleşen brokoli, yüksek lif içerdiğinden diyet listelerinde birinci sırada mahal alır. Romalı aşçıların birden fazla yemeklerinde vazgeçilmez olarak brokoliyi kullanır. Dış görünüş olarak karnabahara benzeri. Üretiminde şuan Çin birinci sıralarda mahal alırken tüketiminde ise Avrupa devletleri birinci sıralarda mahal alıyor. Mütehassısların birçok haşlanmış halinin en sağlıklısı olduğunu vurguluyor. İnsan sıhhatine inanılmaz yararları olan brokoli yapılan araştırmalarda kalın bağırsak kanserini önlerdiği tespit edilmiştir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu brokoli suyunun bin bir derde kere olduğunu bu yüzden ay da üç kere tüketilmesini öneriyor.
BROKOLİNİN YARARLARI NELERDİR?
- Yapılana araştırmalarda kanserli hücrelerin büyüme nispetini yüze 70 azaltığını birebir devirde oluşan hücrelerin ise sayısını küçülterek oluşumlarını büsbütün engellediği tespit edilmiştir. Mütehassıslar bu yüzden haftada bir iki kerede olsa brokoli tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
- Sülfür hususu iltihap oluşumunu önleyerek damar duvarlarını genişletir. Bu da tıkanma üzere sıhhat meselelerini pürüzler. Kan akışı bu sayede sıradana döndüğünden kalp hastalıklarına yakalanma orantısı da azalır.
- Nadiren bulunan B6 vitamini bakımından hayli varlıklı olan bu besin kök hücrelerini yeniler. Bilhassa deri altındaki hücreleri yenileyen bu vitamin deri ve saç dökülmelerini ketler. Hafta da 4 kez bir kase çiğ brokoli tüketerek sebum unsurunun salgılanması artılır. Sebum parlak ve pürüzsüz bir cilt ve saça sahip olmanızı sağlar.
- Vücuda yerleşen kalıntı ve atıklarla ortaya çıkan bu toksinler güç nispetini düşürür. Antioksidan bakımından da güçlü olan brokoli vücudun kısa devirde toksinlerden arınmasını sağlar. Bu sayede de bağışıklık sistemini güçlendirir.
- K vitamini kaynağı olan brokoli dimağ sıhhatini da destekler. K vitamini dimağın kabiliyet ve kavrama kısmını güçlendirerek. Unutkanlığı bunun yanı sıra gerilim ve depresyon nispetini da azaltır. Eksperler sistemli tüketilen brokolinin ileri yaşlarda görülen hafıza kaybını da yüzde 80 azalttığı görülmüştür.
- K ve B vitamini içeren brokoli cildi her türlü zararlı hücrelere karşı korur. Elastik yapısını güçlendirerek yaşlanmayı ve kırışıklıkları önler.
- Gözün gereksinimi olan A vitamini görme orantısını artırır. Bunun yanı sıra gözün düşük ışıkta bile daha net görmesini sağlar.
- Yüksek lif ve düşük kaloriye sahip olduğundan diyet listelerinde birinci sıralarda yanını alır. Birebir devranda kalsiyum bakımından varlıklı olduğundan kemik gelişimini güçlendirir.
NOT: Brokoli yüksek nispette tüketilmesine dikkat edilmesi gereken bir besin mahsusen mide rahatsızlığı çekenlerin tabip denetiminde tüketmesi gerekir. Zira brokoli gaz, şişkinlik ve ekşimeye neden olur.