iltasyazilim
FD Üye
Brokoli hakkında veri, brokolinin yararları, brokolinin faydası, Brokolinin beslenme değerleri, Brokolinin sağlığa faydaları
Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha pozitif beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor Beta karotenin, zinde bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor
Brokolinin hem, B1 ve C vitamini ile doymuş olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu gösteren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de yardımcı olduğunu kaydediyor
Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere tarafından de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin birçok kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur
BESİN DEĞERLERİ
100 gr ham (pişirilmemiş) brokolinin içerdiği gıda değerleri şöyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr protein; 2,9 gr karbonhidrat; 0,2 gr yağ; 0 kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr fosfor; 100 mgr kalsiyum; 0,8 mgr demir; 10 mgr sodyum; 336 mgr potasyum; 24 mgr magnezyum; 0,6 mgr çinko; 010 mgr B1 vitamini; 020 mgr B2 vitamini; 87 mgr C vitamini; 13 mgr E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Brokoli bedeni kanser tehlikesine aleyhinde korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşısında bedeni koruduğu; bilhassa brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu adamakıllı azalttığını ortaya koymuştur
Brokoli, yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Yürek hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en üye indirger
Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler Hem doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en üye indirir *
Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha pozitif beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor Beta karotenin, zinde bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor
Brokolinin hem, B1 ve C vitamini ile doymuş olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu gösteren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de yardımcı olduğunu kaydediyor
Brokolinin çeşitleri, taşıdığı renklere tarafından de, beyaz başlı, mor başlı ve yeşil başlı çeşit olarak üçe ayrılır Çiğ ya da pişirilerek tüketilen brokoli, haşlandığında içerdiği vitaminlerin birçok kaynayan suya geçeceğinden bu su dökülmeyip değerlendirilmelidir Kalorisi düşük bir sebze olduğundan diyetlerde yer alan brokoli, dondurularak saklanmaya ve sonradan tüketilmeye çok uygundur
BESİN DEĞERLERİ
100 gr ham (pişirilmemiş) brokolinin içerdiği gıda değerleri şöyle sıralanır: 34 kalori; 2,5 gr protein; 2,9 gr karbonhidrat; 0,2 gr yağ; 0 kolesterol; yüksek oranlarda lif; 76 mgr fosfor; 100 mgr kalsiyum; 0,8 mgr demir; 10 mgr sodyum; 336 mgr potasyum; 24 mgr magnezyum; 0,6 mgr çinko; 010 mgr B1 vitamini; 020 mgr B2 vitamini; 87 mgr C vitamini; 13 mgr E vitamini ve küçümsenemeyecek oranda A vitamini kaynağı betakaroten
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Brokoli bedeni kanser tehlikesine aleyhinde korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşısında bedeni koruduğu; bilhassa brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu adamakıllı azalttığını ortaya koymuştur
Brokoli, yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Yürek hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en üye indirger
Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler Hem doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en üye indirir *