Bulgurun Faydaları bulgur, nedir, faydaları, resimleri, hakkında veri için yazımıza buyrun arkadaşlar 1548781564 1548781564 bulgurunfaydalari5c508800eb0adbulgurunfaydalari5c508800eb0ad bulgurunfaydalari5c508800eb0ad Bulgur, Anadolu insanının vazgeçilmez gıda maddelerinden biridir yapımıda uğraştırıcıdır melekler Bilhassa kış aylarında bulgur tüketimi daha da artmaktadır Tıp dünyasında son zamanlarda yapılan incelemeler da, bu kıymetli gıda maddesinin son derece önemli bir özelliğini daha ortaya çıkardı Bu önemli nitelik ne mi? Derhal söyleyelim: Bulgur, özellikle bağırsaklarda kanser riskini büyük oranda azaltıyor Bazı kişiler kadar “köylü yiyeceği diye nitelendirildiği için sofralardan uzakta tutulan bulgur, beslenme değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıda maddesi Beslenme değeri Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yiyecek Bölümü’nde uzun süredir yürütülen çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre; bolca fiber ihtiva eden bulgur, düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelliyor Bulgurun beslenme değerine gelince; 100 gram bulgur, vücuda takriben 350 kalori verir Ayrıca 698 gram karbonhidrat, 125 gram protein, 15 gram lipid, 40 miligram kalsiyum, 35 miligram demir, 040 miligram B1 vitamini, 004 miligram B2 vitamini ve 43 miligram niacin içermektedir Stratejik gıda 4000 yıldan beri besin maddesi olarak kullanılan bulgurun, Dünya Yiyecek Örgütü’nün açlık sınırındaki ülkelere gönderdiği gıdalar içerisinde yer alması, önemini bir kat daha artırmaktadır Bizim kıymetini ve önemini pek bilmediğimiz bulgur, dengeli beslenmeden taviz verilmeyen Beyaz Saray mutfağında zeka yetkisiz olmayan emsalsiz bir gıda maddesidir Bazı ülkelerdeki ordularda radyasyona aleyhinde dayanıklı olduğu için stratejik yiyecek olarak kabul edilen ve nükleer savaş dönemleri düşünülerek stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de manâlı fayda oluşturuyor Anne adayları için yardımcı bir gıda Bebeğin anne karnında sağlıklı büyümesine büyük katkı sağladığı belirlenen bulgurun hamileler tarafından bol bol tüketilmesi nasihat ediliyor Bulgurun folik asit açısından ne dek zengin olduğunun toplumda yeterince bilinmediğini belirten Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Mustafa Bayram, anne adaylarının sağlıklı bebek dünyaya getirmeleri için yeterince almak zorunda olduğu bir vitamin türü olan folik asidin, beyin ve omurilik hastalıklarının oluşumunu önleyen (B) grubundan bir vitamin türü olduğunu söyledi id Doç Dr Mustafa Bayram bu konuda şunları dile getirdi: “Anne adayları, bebeklerini, folik asit yetersizliğinin niçin olduğu rahatsızlıklardan gözetmek için bulgura sofralarında daha fazla yer vermeli Folik asit yetersizliği yaşayan kadınların, anemi, anemiden kaynaklanan dermansızlık, solunum yetmezliği ve ishal ile kilo kaybı, çarpıntı ve rahatsızlık gibi olumsuzlukları daha sık ve daha yoğun yaşadıkları biliniyor Anne, bulgur yemekleri yiyerek bebeğini de kendini de bu olumsuzluklardan koruyabilir Kıymetini bilmiyoruz Yeşil akarsu ve ısırgan otu gibi, bizim o kadar tüketmeye alışkın olmadığımız besinlerin kanser düşmanı olduğu biliniyor Fakat tüketimi ülkemizde fazla yaygın olan bulgur var ama o da bütün anlamıyla bir kanser düşmanıKeza bağırsakların ahenkli çalışmasını sağlıyor, kabızlığı önlüyor, asap bozukluklarını gideriyor, zihni dinlendiriyor ve enerji veriyor