iltasyazilim
FD Üye
Millet arasında “Çipura ya da “çupra olarak bilinen, Sparidae familyasına mensup sparus aurata, genelde Akdenizde yaşayan bir balık türüdür
İklimsel yapısından dolayı, yaklaşık olarak bütün Akdenizde kendisine rastlanılabilen bu balık türü, bununla birlikte doğu ve güneydoğu Akdeniz açıklarında, İngiltere kıyılarında, Kanarya Adaları ’nda, Verde Burnunda ve fazla az almak kaydıyla da Karadeniz kıyılarında yaşamaktadır Çipura, daha fazla tropikal, sözde tropikal ve ılıman kuşaklarda bulunan denizlerde yaşamayı tercih etmektedir aynı zamanda da, deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu – çamurlu ve yalnızca çamurlu ortamlarda da hayatlarını idame ettirebilirler Çipura, yaşadığı iklim ve şartlara göre, ara sıra akarsuların başlangıcındaki ağızlara da girmektedir
Çipura, Türkiyede en çok güney bölgesindeki sahillerde ve Ege kıyılarında çoğunlukla yaşamaktadır Büyüklüklerine tarafından isimlendirilen çipuralarda, aile bireyleri şu şekilde sınıflandırılabilir;
* 30 – 50 gram arasında olanlar – ince lidaki
* 100 gram olanlar – lidaki
* 100 – 180 gram aralarında olanlar – barbar lidaki
* 200 gram ve üzerinde ağırlığa sahip olanlar – çipura
Beslenme özellikleri namına yapılan çalışmalarda, 0 – 3 yaş arasındaki çipuraların midelerinin içi incelenmiştir Bu çalışmaya tarafından, çipuraların karnivor bir form özelliğinde olduğu ve bilhassa ergin çipuraların Crustacea ve Mollusca familyasına mensup olan canlı türleri ile beslendiği saptanmıştır
Fizyolojik incelemeler sonucunda ise, çipuraların sırt yüksekliğinin birazcık fazla olduğu, lateralden yassılaşmış simetrik bir sırt ve ceset yapısının görüldüğü ortaya konmuştur Baş bölgesinin kocaman olduğu gözlenen çipura ’nın, burnu küt bir yapıda ve ağzı da terminal konumlu şekilde düz durumdadır Diş yapısı ise, alt çenede ön bölgede 4 adet kanin, arkadaki bölgede 4 sıra molar; üst çenede ön bölgede 4 adet kanin, arkadaki bölgede ise 3 sıra molar şeklinde ikâmetgâh göstermektedir Çipuranın üstteki dudak kısmı, daha alçak dudak kısmına nispeten daha kalın durumdadır Bu bölüm, gözün başladığı yerin anında paralelinde son bulur Çipuraların gözleri ise, orta derece bir seviyede gelişmiştir Göz çukurunun önünde yer alan mesafe, gözün çapından en düşük iki kat daha uzun durumdadır Çipuranın gözleri aralarında, V harfine aynı şekilde bir bant bulunmaktadır Çenesi fazla kaslı olan çipura, küçük kabuklu canlıları, bir takım balıkları ve beslendiği diğer hayvanları kolaylıkla yiyebilen, etçil bir balıktır Hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında sığ sularda, sıcaklığın düştüğü kış aylarında da 30 ?40 metreye varan derin sularda yaşamış çipuralar, iki yaşını doldurduklarında daha derin sularda yaşamak istemektedirler Çipuraların üreme dönemi, Ekim ve Aralık ayları arasında gerçekleşmektedir ve bu dönemde 100 ile 150000 adet aralarında yumurta bırakmaktadırlar
Çipuraların etindeki kılçık sayısı azdır bununla beraber birazcık sert, beyaz ve epeyce da lezzetlidir Yemek Yemek konusunda, ızgarada pişirilen çipuralar daha çok seçim edilmektedir Bunun yanı sıra, kültür balığı diye adlandırılan çiftlik üretimleri konusunda da epeyce uyumlu bir balıktır Üretim çiftlikleri bakımından Çipura balığı daha çok Türkiye ’de, İsrail ’de, Yunanistan ’da ve İspanya ’da başarılı olarak üretilmektedir Bilinçsiz avlanmalar nedeniyle, yıllar içinde denizlerdeki sayıları oldukça eksilen çipuralar, bu nedenle balık çiftliklerinde yetiştirilmeye başlanmıştır Fakat, balık çiftliklerinde yetiştirilen balıkların büyüklükleri nispeten daha iri olsa da, lezzet konusunda deniz balıkları değin iyi değillerdir
Kaynakça:
http:trwikipediaorgwiki%C3%87ipura
İklimsel yapısından dolayı, yaklaşık olarak bütün Akdenizde kendisine rastlanılabilen bu balık türü, bununla birlikte doğu ve güneydoğu Akdeniz açıklarında, İngiltere kıyılarında, Kanarya Adaları ’nda, Verde Burnunda ve fazla az almak kaydıyla da Karadeniz kıyılarında yaşamaktadır Çipura, daha fazla tropikal, sözde tropikal ve ılıman kuşaklarda bulunan denizlerde yaşamayı tercih etmektedir aynı zamanda da, deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu – çamurlu ve yalnızca çamurlu ortamlarda da hayatlarını idame ettirebilirler Çipura, yaşadığı iklim ve şartlara göre, ara sıra akarsuların başlangıcındaki ağızlara da girmektedir
Çipura, Türkiyede en çok güney bölgesindeki sahillerde ve Ege kıyılarında çoğunlukla yaşamaktadır Büyüklüklerine tarafından isimlendirilen çipuralarda, aile bireyleri şu şekilde sınıflandırılabilir;
* 30 – 50 gram arasında olanlar – ince lidaki
* 100 gram olanlar – lidaki
* 100 – 180 gram aralarında olanlar – barbar lidaki
* 200 gram ve üzerinde ağırlığa sahip olanlar – çipura
Beslenme özellikleri namına yapılan çalışmalarda, 0 – 3 yaş arasındaki çipuraların midelerinin içi incelenmiştir Bu çalışmaya tarafından, çipuraların karnivor bir form özelliğinde olduğu ve bilhassa ergin çipuraların Crustacea ve Mollusca familyasına mensup olan canlı türleri ile beslendiği saptanmıştır
Fizyolojik incelemeler sonucunda ise, çipuraların sırt yüksekliğinin birazcık fazla olduğu, lateralden yassılaşmış simetrik bir sırt ve ceset yapısının görüldüğü ortaya konmuştur Baş bölgesinin kocaman olduğu gözlenen çipura ’nın, burnu küt bir yapıda ve ağzı da terminal konumlu şekilde düz durumdadır Diş yapısı ise, alt çenede ön bölgede 4 adet kanin, arkadaki bölgede 4 sıra molar; üst çenede ön bölgede 4 adet kanin, arkadaki bölgede ise 3 sıra molar şeklinde ikâmetgâh göstermektedir Çipuranın üstteki dudak kısmı, daha alçak dudak kısmına nispeten daha kalın durumdadır Bu bölüm, gözün başladığı yerin anında paralelinde son bulur Çipuraların gözleri ise, orta derece bir seviyede gelişmiştir Göz çukurunun önünde yer alan mesafe, gözün çapından en düşük iki kat daha uzun durumdadır Çipuranın gözleri aralarında, V harfine aynı şekilde bir bant bulunmaktadır Çenesi fazla kaslı olan çipura, küçük kabuklu canlıları, bir takım balıkları ve beslendiği diğer hayvanları kolaylıkla yiyebilen, etçil bir balıktır Hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında sığ sularda, sıcaklığın düştüğü kış aylarında da 30 ?40 metreye varan derin sularda yaşamış çipuralar, iki yaşını doldurduklarında daha derin sularda yaşamak istemektedirler Çipuraların üreme dönemi, Ekim ve Aralık ayları arasında gerçekleşmektedir ve bu dönemde 100 ile 150000 adet aralarında yumurta bırakmaktadırlar
Çipuraların etindeki kılçık sayısı azdır bununla beraber birazcık sert, beyaz ve epeyce da lezzetlidir Yemek Yemek konusunda, ızgarada pişirilen çipuralar daha çok seçim edilmektedir Bunun yanı sıra, kültür balığı diye adlandırılan çiftlik üretimleri konusunda da epeyce uyumlu bir balıktır Üretim çiftlikleri bakımından Çipura balığı daha çok Türkiye ’de, İsrail ’de, Yunanistan ’da ve İspanya ’da başarılı olarak üretilmektedir Bilinçsiz avlanmalar nedeniyle, yıllar içinde denizlerdeki sayıları oldukça eksilen çipuralar, bu nedenle balık çiftliklerinde yetiştirilmeye başlanmıştır Fakat, balık çiftliklerinde yetiştirilen balıkların büyüklükleri nispeten daha iri olsa da, lezzet konusunda deniz balıkları değin iyi değillerdir
Kaynakça:
http:trwikipediaorgwiki%C3%87ipura