Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çipura (Çupra) Balığının Özellikleri

Çipura (Çupra) Balığının Özellikleri
0
266

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Millet arasında “Çipura ya da “çupra olarak bilinen, Sparidae familyasına mensup sparus aurata, genelde Akdenizde yaşayan bir balık türüdür
İklimsel yapısından dolayı, yaklaşık olarak bütün Akdenizde kendisine rastlanılabilen bu balık türü, bununla birlikte doğu ve güneydoğu Akdeniz açıklarında, İngiltere kıyılarında, Kanarya Adaları ’nda, Verde Burnunda ve fazla az almak kaydıyla da Karadeniz kıyılarında yaşamaktadır Çipura, daha fazla tropikal, sözde tropikal ve ılıman kuşaklarda bulunan denizlerde yaşamayı tercih etmektedir aynı zamanda da, deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu – çamurlu ve yalnızca çamurlu ortamlarda da hayatlarını idame ettirebilirler Çipura, yaşadığı iklim ve şartlara göre, ara sıra akarsuların başlangıcındaki ağızlara da girmektedir

Çipura, Türkiyede en çok güney bölgesindeki sahillerde ve Ege kıyılarında çoğunlukla yaşamaktadır Büyüklüklerine tarafından isimlendirilen çipuralarda, aile bireyleri şu şekilde sınıflandırılabilir;
* 30 – 50 gram arasında olanlar – ince lidaki
* 100 gram olanlar – lidaki
* 100 – 180 gram aralarında olanlar – barbar lidaki
* 200 gram ve üzerinde ağırlığa sahip olanlar – çipura
Beslenme özellikleri namına yapılan çalışmalarda, 0 – 3 yaş arasındaki çipuraların midelerinin içi incelenmiştir Bu çalışmaya tarafından, çipuraların karnivor bir form özelliğinde olduğu ve bilhassa ergin çipuraların Crustacea ve Mollusca familyasına mensup olan canlı türleri ile beslendiği saptanmıştır
Fizyolojik incelemeler sonucunda ise, çipuraların sırt yüksekliğinin birazcık fazla olduğu, lateralden yassılaşmış simetrik bir sırt ve ceset yapısının görüldüğü ortaya konmuştur Baş bölgesinin kocaman olduğu gözlenen çipura ’nın, burnu küt bir yapıda ve ağzı da terminal konumlu şekilde düz durumdadır Diş yapısı ise, alt çenede ön bölgede 4 adet kanin, arkadaki bölgede 4 sıra molar; üst çenede ön bölgede 4 adet kanin, arkadaki bölgede ise 3 sıra molar şeklinde ikâmetgâh göstermektedir Çipuranın üstteki dudak kısmı, daha alçak dudak kısmına nispeten daha kalın durumdadır Bu bölüm, gözün başladığı yerin anında paralelinde son bulur Çipuraların gözleri ise, orta derece bir seviyede gelişmiştir Göz çukurunun önünde yer alan mesafe, gözün çapından en düşük iki kat daha uzun durumdadır Çipuranın gözleri aralarında, V harfine aynı şekilde bir bant bulunmaktadır Çenesi fazla kaslı olan çipura, küçük kabuklu canlıları, bir takım balıkları ve beslendiği diğer hayvanları kolaylıkla yiyebilen, etçil bir balıktır Hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında sığ sularda, sıcaklığın düştüğü kış aylarında da 30 ?40 metreye varan derin sularda yaşamış çipuralar, iki yaşını doldurduklarında daha derin sularda yaşamak istemektedirler Çipuraların üreme dönemi, Ekim ve Aralık ayları arasında gerçekleşmektedir ve bu dönemde 100 ile 150000 adet aralarında yumurta bırakmaktadırlar
Çipuraların etindeki kılçık sayısı azdır bununla beraber birazcık sert, beyaz ve epeyce da lezzetlidir Yemek Yemek konusunda, ızgarada pişirilen çipuralar daha çok seçim edilmektedir Bunun yanı sıra, kültür balığı diye adlandırılan çiftlik üretimleri konusunda da epeyce uyumlu bir balıktır Üretim çiftlikleri bakımından Çipura balığı daha çok Türkiye ’de, İsrail ’de, Yunanistan ’da ve İspanya ’da başarılı olarak üretilmektedir Bilinçsiz avlanmalar nedeniyle, yıllar içinde denizlerdeki sayıları oldukça eksilen çipuralar, bu nedenle balık çiftliklerinde yetiştirilmeye başlanmıştır Fakat, balık çiftliklerinde yetiştirilen balıkların büyüklükleri nispeten daha iri olsa da, lezzet konusunda deniz balıkları değin iyi değillerdir
Kaynakça:
http:trwikipediaorgwiki%C3%87ipura
 

Similar threads

Halk arasında “Çipura ya da “çupra olarak bilinen, Sparidae familyasına mensup sparus aurata, genellikle Akdenizde yaşayan bir balık türüdür İklimsel yapısından dolayı, neredeyse tüm Akdenizde kendisine rastlanılabilen bu balık türü, aynı zamanda doğu ve güneydoğu Akdeniz açıklarında, İngiltere...
Cevaplar
0
Görüntüleme
217
Akdeniz’in en değerli deniz ürünlerinden olan Çipura, şefler tarafından büyük değer gören, evlerimizde ise sofralarımıza lezzet katan bir balık çeşidi. Eylül ve Ekim aylarında çokça sofralara misafir olan Çipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi hangisidir? sorusunun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
56
Pullu balık çeşitlerinden biri olan Çipura balığı Çupra olarak da bilinir. Potasyum, fosfor, sodyum yönünden zengin olan çipura protein içeriği, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde besleyici bir besindir. Peki, bu faydalı balığı ayıklarken nelere dikkat edilmelidir? Çipura balığın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
73
Pullu balık çeşitlerinden biri olan Çipura balığı Çupra olarak da bilinir. Potasyum, fosfor, sodyum cephesinden güçlü olan çipura protein içeriği, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde besleyici bir besindir. Pekala, bu yararlı balığı ayıklarken nelere dikkat edilmelidir? Çipura balığın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
141
Pullu balık çeşitlerinden biri olan Çipura balığı Çupra olarak da bilinir. Potasyum, fosfor, sodyum yönünden zengin olan çipura protein içeriği, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde besleyici bir besindir. Peki, bu faydalı balığı ayıklarken nelere dikkat edilmelidir? Çipura balığın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
55
858,509Konular
980,846Mesajlar
30,694Kullanıcılar
qeqeqeweqeSon üye
Üst Alt