çocuklar için abur cubur gıdalar büyük risk taşıyor Ayşe Cengiz Beslenme Uzmanı, Tüder Yiyecek Komisyonu Başkanı Abur Cubur Türü Gıdaların Tüketim Fazlalığı, Gelecekte 712 Yaş Grubu Mektep Çocukları İçin Sağlıksızdır, Risktir Geçen günlerde ulusal gazetelerimizden birinde bulunan haber Tüder Yiyecek grubu olarak bu konuyu ele almamızı gerekli kıldı Bu haberle ilgili benzer gün TRT İstanbul Radyosu, bizim görüşümüzü de kamuoyuna aktarmıştır Haberde geçen yıla göre abur cubur ürünlere; Yapılan harcamanın %168 oranında arttığı ( 2005’te 2 milyar 430 milyon, 2006’da 2 milyar 950 milyon Bu harcamada dondurmanın birinci sırayı aldığı, diğer ürünlerden ilk olarak çukulata, olmak üzere, bisküviler…vs… Yazılmayan bazılarını da ben ekleyeyim; asitli gazlı, bol şekerli içecekler, keza kafeinli enerji içecekleri ( özellikle gençler arasında tüketimi oldukça yoğun) Abur cubur gıdaları maksimum tüketen grup 7 12 yaş mektep çocuklarıdır Artış gelişmenin en yoğun olduğu bu yaş grubu, bununla beraber davranışların ve alışkanlıkların belirginleşmeye başladığı dönemdir Bu tür gıdaların yeniden kolay bulunması, satılması ( büfeler, mektep kantinleri, alışveriş marketleri ) beraberin de tüketim sıklığını ve miktarını da artırıyor Çocuklar İçin Riskleri Nelerdir? Beslenme alışkanlığını ve davranışını fena yönde etkiler Midede kısa süre doygunluk yarattığı için az kalsın alışılmışlık yapar, Beslenme öğeleri açısından varlıklı değiller, üstelik uzun ömürlü oldukları için bir takım katkı maddeleri içeriyorlar Boş enerji kaynağıdırlar ( içerikleri başlıca şeker, yağ ağırlıklıdır), bu cins gıdalar çocuklarda kilo artışını hızlandıracağından gelecekteki sağlıkları riske girer Bu Cins Gıdaların Kontrollü Tüketilmesi İçin Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır? Aile de sağlıklı bir gıda alışkanlığı ve gıda alışverişinin bilinçli yapılması gerekir, Yapılan araştırmalar, evde bakıcı ve aile büyüklerinin kontrolünde çoğalan çocuklarda abur cubur tüketim sıklığı ve miktarı pozitif, buna dikkatli olmak gerekir Mektep kantinlerinde satılan bu cins gıdalara sınırlama getirilmeli, kantinlere daha dinç gıdalar konulabilinir Örn ( mevsim meyveleri, kapalı yoğurt, artan ve süt çeşitleri gibi) kantinler yemek saatlerinde kapatılabilinir Okul yönetimi veli karşılıklı bir kararla, çocuklara verilecek harçlık miktarı alt limitlere çekilebilinir Okul yemekleri ve besin hizmetleri profesyonellerin desteği ile kaliteli ve özendirici ülkü getirilerek (çocukların yükselme – gelişmelerini destekleyen menüler hazırlanabilinir ) okulda meydana çıkan yemeği tüketmeleri sağlanabilinir id Bu yaş grubunun öğrenme potansiyeli dikkate alınarak açıklanmış aralıklarla sınıflarda “gıda dersleri uygulamalarına başlanmalıdır Yetkili kurumlar ( ilk kez Tarım bakanlığı, milli Eğitim Bakanlığı ) daimi ve uygulanabilir politikalar üreterek “okulda bilinçlendirme “ çalışmalarına ivedilikle başlanmalıdır Çocukların basit ulaştığı kantinlerde, büfelerde çoğunlukla denetimler yapılarak sağlıklı, tehlikesiz gıdaların bulundurulmasına yönelik tedbirler alınmalıdır Saygılarımla kaynakhanemizcom