Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çocuklarda kardeş kıskançlığının sebepleri ve çözüm yolları

Çocuklarda kardeş kıskançlığının sebepleri ve çözüm yolları

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
çocuklarda kardeş kıskançlığı,çocuklarda kardeş kıskançlığının nedenleri

ÇOCUKLARDA KARDEŞ KISKANÇLIĞININ SEBEPLERİ

Çocuklar her zaman bir kardeşlerinin olmasını isterler ama kardeş doğumuyla da yoğun bir kıskançlık yaşamaya aynı zamanda anne babaları zorlamaya başlarlar

Önceleri kesintisiz kardeş isteyen bir çocuğun bu ricası gerçekleştikten daha sonra niçin kardeşini kıskandığı, hatta ona düşman gibi davrandığını çakmak zorlama olmalı Fakat bu çocukların mantıksal bağ göstermeyen, akıcı olan isteklerini yansıtan, dolayısıyla onların doğasıyla ilgili ipucu veren bir özellikleridir bu nedenle çocuk için öteki manâlı kararlarda olduğu gibi kardeş isteğinin gerekliliğine de anne ve babanın karar vermesi gerekmektedir Annenin karoser ve ruh sağlığı, ailenin idareli gücü, doğacak çocuğun bakımına ilişkin sorumlulukların paylaşılması bu kararı belirleyecektir

Kardeş kıskançlığına gelince; kıskançlık insanoğlunun en doğal, en evrensel duygularından birisidir Kıskançlık sevilen kişinin başkasıyla paylaşılmasına katlanamamak olduğuna göre, sevginin bulunduğu her yere girer Sevgililer arasında kayıtlı bir ölçüyü aşmadığı sürece, sevgi gülünün dikeni sayılır Fakat bu doğal duygu insanı kemiren bir tutku olmaya başlayınca, sevgiyi gözeten bir duygu olmaktan çıkar, sevgiyi yok eder Çocuk için en kıymetli varlık anne olduğuna göre onu başkalarıyla paylaşmak kolay, dayanılır bir duygu değildir Sevgilisini başkasının kolunda görebilen bir erkekle, annesini, kucağında tanıdık olmayanbir çocukla gören kardeşin duyguları pek ayrılık göstermez Anne sevgisini yitirme korkusu, daha yeni bir kardeş geleceğini öğrendiği anda içini sızlatmaya başlar

Kardeş doğumu bu ve diğer nedenlerle çocuk için mecburi bir hayat olayıdır Gebeliğin ve yenidoğan çocuğun annede oluşturduğu maddi güçlükler ve yorgunluklar, çalışan annenin zamanının önemli bir bölümünü çocuk bakımına ayırması gibi nedenler eve gelen bu yabancı yüzündendir Gelen çocuğun cinsiyetinin öbür olması, beceriksizliği, yoğun bir ilgi ve bakıma gereksinimi olması onun daha fazla sevildiği şeklinde yorumlanmakta ve kıskançlık artmaktadır Annenin yenidoğan bebekle birlikte oluşacak güçlüklerini hafifletebilmek için çocuğun kreşe verilmesi ya da odasının ayrılması gibi şansın dönmesi de bu duyguyu artıracak, yeni düzen sorunlarına neden olacaktır

Çocukla kardeşi arasındaki yaş farkı ne dek azsa kıskançlık o denli büyük olmaktadırHenüz anneye gereksinimin sürdüğü 3 yaşından minik çocuklarda anne ilgisinin azalması sonucu yeni kardeşe tepkisi büyük olacaktır İkinci veya üçüncü kardeşi kabullenme daha kolay olmaktadır

Kardeş kıskançlığı doğal bir duygudur, sevgi ve kıskançlıkdehşet ara ara yoğunlaşarak zaman içinde yoğunluğunu kaybeder Kardeşini hoşlanmak zorunda değildir Negatif duygular anlayışla karşılanmalı ve bu duyguları belirtmesi yüreklendirilmelidir (beni de uğraştırıyor, nadiren ben de kızıyorum, beceriksizliği yüzünden ona çok süre harcıyorum, seni sevmediğimi düşünme, eskisi dek seviyorum, ben de kardeşim doğduğunda kıskanmış, böyle düşünmüştüm) Annebaba bebeği, çocuğun önünde gösterişli bir biçimde okşayıp sevmekten kaçınmalıdır

Çocuklar eve gelen yabancıya ayrı tutumlar sergileyebilir;
sevgi gösterilerinde bulunabilir (annenin kendisinden baştan sona uzaklaşmaması için onun yanında yer alır)
gösterişli sevgi gösterileri (alttaki duyguları ele veren davranışlarla birliktedir; kardeşinin yanağını okşarken azıcık pozitif sıkar, ağlatacak ölçüde kucaklar, kaza ile yere düşürür)
etkilenmemiş gibi davranma (bebekle ilgili soyut huysuzluklar, hırçınlıklar, tutturmalar, isteği yapılmadığında matem, tepinme)

kaynak:cocukgelisimicom *