Zerdeçal tozu bir baharat olarak, Hint yemeklerinde kullanılan yaygın baharatlar arasında yer alıyor. Baharat olarak kullanılan zerdeçal bitkisinin yeraltında gelişen saplarından elde edilen curcumin nedir, nerelerde kullanılır? Yasemin.com olarak curcumin hakkında tüm merak edilenleri araştırdık. Detaylar için haberimizin içeriğine bakabilirsiniz.
Curcumin faydaları saymakla bitmeyen Hint kökenli bir baharattır. Zencefilgiller familyasından boyuna yükselen, çok yıllık bir bitkidir. Zerdeçalın kullanılan kısmının toz haline getirilmiş köküne curcumin (kurkumin) deniliyor. Anavatanı Hindistan olarak bilinen curcimin tam bir antioksidan kaynağıdır. Çok eski dönemlerden beri özellikle sağlık konusunda kullanılan Curcumin (zerdeçal), Hint tıbbında kan temizleyici ve tonik olarak değerlendirilen bir gıdadır. Ayrıca inflamasyon önleyici olarak yanık tedavisi ile beraber kesik ve yaralar için bilinen en etkili bitkilerden biridir. Hint yemeklerinin olmazsa olmaz baharatı konumunda olan curcumin alternatif tıpta en çok şifalı bilinen otlar arasında yer alıyor. Peki curcumin nedir, curcuminin faydaları nelerdir? İşte yanıtlar:
CURCUMİN NEDİR, NE İİŞE YARAR?
Zerdeçal, köriye sarı rengini veren hint baharatıdır. Curcumin zerdeçalın sarı pigmentine verilen isimdir, en çok köride bulunan bu bileşen zencefil ailesinin çiçekli bitkilerinde de bol miktarda yer alır. Anti-inflamatuar özelliklere sahip bir polifenol olan curcumin bileşeninin, ağrı, depresyon ve iltihapla ilgili sorunlardaki etkileri araştırılmaktadır. Aynı zamanda bu bileşen vücudun üç farklı antioksidanın üretiminin artışında da etkilidir. Bu antioksidanlar; glutatyon, katalaz ve süperoksit dismutazdır. Biyoyararlanımının yükselebilmesi için piperin ile beraber tüketilmesi gerekir. Bu yüzden zerdeçal karabiber ile kullanıldığında vücut içerisinde daha iyi emilim sağlayarak etki eder.
CURCUMİN HANGİ YEMEKLERDE KULLANILIR?
Curcumin yemeklerde bir baharat olarak kullanılır. Özellikle hint yemeklerinde çok kullanılan curcumin fırınlanmış sebzelerde yemeğe çok farklı bir lezzet katıyor. Curcumini yemeklerde kullanmak için öncelikle sebzeleri fırınlamadan üzerlerine biraz zeytinyağı ile bir çay kaşığı kadar curcumin ekleyebilirsiniz. Curcumini genellikle köklü sebzelerde daha çok konulmaktadır. Turpgiller ailesine mensup kök sebzeler ile kış kabağına curcumin çok yakışır. Ayrıca isterseniz hazırlamış olduğunu salataların üzerine de 1 tatlı kaşığı CurcuminBununla beraber dilerseniz salatalar üzerine de bir baharat olarak zerdeçal serpebilirsiniz.
Zerdeçal ayrıca beyaz ve kırmızı etlere de çok fazla yakışır. Pişirmeden önce marine aşamasında ya da etlerin soslanması aşamasında zerdeçal baharatından faydalanabilirsiniz.
ZERDEÇAL HANGİ İÇECEKLERDE KULLANILIR?
Zerdeçal baharatı yemeklerden daha fazla çay ve çeşitli içeceklerde tercih edilir. Özellikle zerdeçalın boğaz ağrısına ve bronşite iyi geldiği düşünüldüğünde bu baharatın bir çay olarak kullanılması önerilir. Soğuk havalarda zerdeçal çeşitli aromalar ile karıştırılarak çay halinde içilir.
Ayrıca sporcuların ve sağlıklı beslenen kişilerin çok fazla tükettiği smoothie çeşitlerinde de zerdeçal kullanılır. Smoothie hazırlayarak içerisine bir miktar zerdeçal eklediğinizde içeceğinizi anti-inflamatuar açısından güçlü bir içecek yapabilirsiniz. Narenciye ve zerdeçal aromalı içecekler ile meyve suları da son dönemde oldukça popülerdir.
ZERDEÇAL HANGİ SOSLARDA KULLANILIR?
Zerdeçal bir baharat türü olduğu için daha çok soslarda tercih edilir. Bu soslar arasında humus yer almaktadır. Humus zerdeçal ve kimyon ile harmanlandığında eşsiz bir tada sahip olmaktadır. Ayrıca körü sosu da zerdeçalın yoğun şekilde bulunduğu bir sostur. Dilerseniz farklı soslar ve ezmeler içerisine de zerdeçal ekleyerek, daha hoş bir tat elde edebilirsiniz.