D vitamininin vücuda yararları saymakla bitmiyor D vitamininin özellikle 60 yaşın üzerindeki erkeklerde beynin işlevini iyileştirdiği bildirildi Bu vitamin beynin işlevini iyileştiriyor Dikkati artırıyor, yanıt becerilerini yükseltiyor Diğer Taraftan fazla basit yiyeceklerde var İngiltere'deki Manchester Üniversitesinden bilim adamları Avrupalı meslektaşlarıyla 4079 yaşındaki 3 binden artı erkeğin beyin işlevi ve D vitamini arasındaki bağlantıyı araştırdı Araştırmacılar, vücudunda yüksek oranda D vitamini bulunan erkeklerin uyarı ve yanıt becerilerine dayanan basit nöropsikoloji testinde daha başarılı olduklarını gördü Fakat araştırmacılar yüksek oranda D vitamini ve beynin iyi çalışması arasındaki bağın 60 yaşın üzerindekilerde daha bariz olduğu sonucuna vardı Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatrydergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarının beynin yaşlanmasıyla mücadeleye katkıda bulunabileceği vurgulandı Hollandalı bilim adamlarının geçen sene yaptığı araştırma da, D vitamini eksikliğinin yaşlılarda buhran riskini ya da başka psikolojik sorunları artırabileceğini göstermişti Hangi besinlerde bulunur? D vitamininin esas kaynağı, güneş ışınlarıdır Güneşlenme ile jurnal gereksinimin yüzde 80' karşılanır En fazla yağlı balıklar, karaciğer, yumurta sarısı, peynir, tereyağı, süt ve mantarda bulunur Yetkisiz alınırsa nelere yol açar? Çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde ve menopoz dönemindeki kadınlarda osteoporoz ve osteomalasia denilen kemik hastalıkları, akciğer, sütun ve prostat kanseri riski artar Bebeklerde dişler yamalı ve geç çıkar, bıngıldak geç kapanır D vitaminli besinler nasıl korunmalı? Işığa ve ısıya duyarlıdır Pişme esnasında D vitamini aktivitesinde yüzde 20 oranında kayıp olur Pozitif alınırsa nelere yol açar? Zehirlenme, kanda kalsiyumun artması ve bu mineralin organlarda birikmesine yol açar Bu da hücre metabolizmasının bozulmasına ve hücrelerin ölümüne neden olur Jurnal doz ne değin olmalı? Süt bebekleri 1015 mcg, çocuklar en fazla 10 mcg, kadınlar ve erkekler azami 15 mcg, hamileler 10 mcg ve süt veren anneler 10 mcg almalıdırlar 150 gram konserve tonbalığında 21 mcg ve 1 kadeh (200 ml) sütte 012 mcg D vitamini bulunur Kimler daha fazla almalı? Alkolikler, et ve süt ürünlerini tüketmeyen vejetaryenler, böbrek yetmezliği olanlar, güneşi eksik bölgelerde yaşayanlar, balık ve süt ürünlerini yeterince tüketmeyen kişiler, bebekler ve yaşlılarda ihtiyaç artar