Nelerden alabiliriz bu serotonini?
Tahıllar: B grubu vit. zengin esmer pirinç, buğday tohumu, kepekli tahıllar, maya özü ve bira mayası serotonin üretimine yardımcıdır.
Kahvaltıda tercih edilecek bir granola, yulaf ezmesi, tam tahıl gevreği yada tam tahıllı bir muffin yemek, serotonin arttırımına yardımcı besin öğeleriyle güne başlamanızı sağlar.
Et, tavuk, balık: Somon, taze ton balığı, kırlangıç balığı, sardalye, ringa balığı, uskumru ve pisi triptofandan zengin olup, serotoninin mükemmel kaynaklarındandır .
Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları serotoninin vücutta ve beyinde optimal seviyelerde kalması için gerekli en iyi triptofan kaynaklarıdır. Et (sığır, kuzu) ve karaciğer serotonin oluşturulmasını kolaylaştıran amino asit ve diğer besin öğelerini içerir.
Kuru yemiş ve yağlı tohumlar: Serotonin üretimi için ceviz önemli bir kaynaktır.
Keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yerfıstığı, badem ve kaju fıstığı vücutta serotonini artırabilir.
Yağlar : Serotonin üretimi arttırımı için esansiyel yağ asitleri (omega 3 ve 6) gereklidir. Balık, ceviz ve keten yağında bulunan omega-3 yağ asitleri, kanola, üzüm çekirdeği, aspur, ayçiçeği ve buğday tohumu yağında bulunan Omega-6 yağ asitleri. Gama-linoleik asit ise mavi-yeşil alg ve siyah frenk üzümü, çuha çiçeği ve hodan yağında bulunur.
Süt ürünleri: Protein zengini yumurta, serotonin üretimi için esansiyel yağ asitleri ve aminoasit içerir. Yumurta beyazı iyi bir kaynaktır. Süzme peynir, çedar ve gravyer peyniri, süt ve yoğurtta serotonin seviyelerini arttırmak ve korumak için iyi besinlerdir.
Meyveler : Muz, kivi, ananas, erik, greyfurt, mango, tatlı ve sulu kavunda yüksek serum konsantrasyonu vardır, bu da serotonin üretiminde kullanışlı hale getirir. Domates ve avokadoda beyinde serotonini optimal düzeye getirmek için gerekli besin öğelerinden zengindir .
Sebzeler : Mısır, brokoli, karnabahar, brüksel lahana, ıspanak, kuşkonmaz gibi yeşil yapraklı sebzeler, serotoninden zengin, kabuklu fırınlanmış patates ve mantarda iyi kaynaklarıdır. Soya ürünleri (tofu, soyasütü, soyafasülyesi ) serotonin seviyelerinin stabil kalmasına yardımcıdır .
Baklagiller : Mercimek, maş fasulyesi, nohut, bezelye, lima fasülyesi ve diğer fasülye çeşitleri vb. Humus, mercimek çorbası ve bu ürünler ile yapılmış besinler serotoninin iyi kaynaklarıdır.
Kakao : Yüksek oranda fenilalanin içerir, depresyon tedavisinde kullanıldığı çalışmalar mevcut. Serotonin üretimini arttırır. %70 ve üstü kakao içeren bitter çikolatalar tercih edilebilir .
Bu besinlerin dışında egzersiz yapmak, güneş ışığı almak, yeterli D vitamini, gülmek ve yeterli uyku ruh halini iyileştimede etkilidir .