Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Dinç iftar nasıl olmalı?

Dinç iftar nasıl olmalı?
0
126

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
Yaz dönemine gelen Ramazan ’da oruç tutabilmek kış aylarına göre birazcık daha zordur



Çünkü en önemli sorun vücudun istikrarsız ihtiyacını karşılayabilmektir Sıcak havanın değişken ihtiyacını artıracağı için sahur ve iftarda istikrarsız alımını arttıracak yiyeceklere tartı verilmesi gerektiğini söyleyen Diyet ve Diyetisyen Serap Güzel “Orucu açarken duraklamak en sağlıklısıdır Önce 12 bardak su, zeytin, hurma, domates salatalık, yeşillik ile orucu açtırmak ve 1520 dakika bekleyip sonradan yemeklere geçirmek hem mideyi rahatlatır hem de daha dinç tutar diyor

Bütün gün açlıktan sonra kan şekeri daha düşük seyreder ve yemek yenildiğinde daha seri yükselir, bu da iftar sonrası tartı çökmesi ve uyku halinin gelmesine niçin olur İftar yemeği olarak sofralarda her çeşit yemek olmalı lakin minik porsiyonlarda Protein taşıyan bir yemek yemek (Et, tavuk, balık ya da baklagil), ekmek türü karbonhidratlı yiyecekler (Pilav, bulgur, patates, çorba vb), salatasebze taşıyan yeşillik grubu ve yoğurt Dikkat edilmesi gerekenler ise hamurlu yiyecekler, kızartmalar, soslu ağır yemeklerdir Ağır yemekler sindirimi zorlaştırır ve gaz, reflü, gastrit, midede yanma vb rahatsızlıkları tetikleyebilir

Tokluk için pide değil bütün buğday ekmeği

Açlığa tahammül gücünü arttırmak ve kan şekerini daha dengeli götürebilmek için sahurda mutlaka lifli ekmek tüketilmelidir Bütün buğday, çavdar, kepekli ekmek Ramazan ’da tüketilen pideye tarafından daha tok miktar En azından sahurda pide yerine lifli ekmek yemeğe çalışın Ayrıca iftarda yumurta taşıyan hafif bir kahvaltı yanında yoğurt, yulaf, chia tohumundan oluşan bir destek yapılırsa tokluk şehvetli daha uzun sürer Yulaf tane veya kepek olarak kullanılırsa tokluk hissini arttırır, yoğurda veya çorbalara da eklenebilir

Bağırsak problemlerine uyarı!

Günlük 2 öğüne düşen yemek düzeniyle birlikte sindirim sisteminin çalışma düzeni değişir ve kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık ve gaz problemleri oluşabilir Bağırsakların daha iyi çalışmasını karşılamak için meyve, yoğurt tüketmeye çalışın ve sebze ve salataya önem verin İftar ve ardından bol su için Istikrarsız yerine geçebilecek bitki çayı, eksik şekerli komposto, ayran ve süt gibi sıvı gıdalar da bağırsaklar için iyidir Probiyotik bakteri içeren yoğurt veya kefir gibi içecekler ya da bunların toz formu kullanılabilir Yulaf, erik, kayısı, enginar, semizotu, bamya gibi besinler yaz döneminin en fazla lif içeren besinlerindendir İftar ya da sahurda bu besinlere sofranızda mutlaka yer verin başkaca iftar sonrası yürüyüşler gerçekleştirmek da bağırsak hareketlerini düzenler

İftara davetliyseniz

İftarda yediklerinize ne dek dikkat etseniz de eğer iftar için bir yere davetliyseniz etrafınızdakilerle birlikte farkında olmadan daha çok yemek yemek yiyebilirsiniz Biraz dikkatle bile daha hafif bir iftar geçirebilirsiniz

Ilk Olarak yemeği olası olduğunca yavaş yemeye çalışın

Yemekte bol su içmeye çalışın

Pilav, çorba ya da börek yiyecekseniz bunlardan birini seçim edin

Yediğiniz pide miktarına dikkat edin, ekmek dilimine kıyasla ne değin yediğiniz muhakkak olmaz

İftarlıklardan eksik yemeğe çalışın; peynir, zeytin, reçel vb kahvaltılıklar gözünüze az kazanç ama varsayım ettiğinizden pozitif kalori alırsınız Sucuk, salam, pastırma gibi şarküteri ürünlerin yağ içeriği yüksektir eğer yemek yemek isterseniz 12 dilim pastırma tercih edin Çünkü içlerinde minimum yağlı olanı pastırmadır

Başlıca yemek olarak ızgara, fırında ve az yağlı yemekleri tercih edin Eğer soslu ve sulu yemekler olursa sosunu ve suyunu yememeye çalışın

Tatlı olarak hamurlu ve şerbetli tatlı değil, sütlü tatlı seçim edin Güllaç yemek isterseniz de yarım porsiyonla yetinmeye çalışın

HABER7



 

Similar threads

Acıbadem Üniversitesi Besin ve Diyetetik Birim Başkanı Prof Dr Murat Baş, Ramazan’ı sağlıkla geçirebilmeniz için özel önerilerde bulunuyoriftarvesahurdaneleryenir5c43d7513f9d1jpegalt İftar ve sahurda neler yenir?style width:640px;Susuzluğunuzu bastırmak için suyun içine limon...
Cevaplar
0
Görüntüleme
101
“İnsülin kullanan bir hastanın oruç tutması elbette uygun değildir diye konuşan uzmanlar, “Çünkü insülin mutlaka düzenli beslenme eşliğinde kullanılan bir ilaçtır İnsülin yapıp ona yerinde gıda uygulanmaz ise derin ve komaya kadar giden hipoglisemiler, daimi merkezi sinir sistemi hasarları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
92
Tok Tutan Ramazan Menüsü Beslenme ve Perhiz Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan ayında daha az acıkarak oruç tutabilmek için besin önerileri verdi: Pirinç ve sıcak patates yemeği kilo yapar, bulgur ve soğuk patates tok tutar İftar yemeğinden iki saat sonra meyve yiyebilirsiniz Tembellik yapmayın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
129
Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesiyle birlikte, “çalışan şahısların oruç tutarken nelere dikkat etmesi gerektiği en fazla merak edilen soruların başında geliyorramazandasagliklibeslenmeninkurallari5c43d6b67e4a3jpegalt Ramazan'da sağlıklı beslenmenin kuralları2) SAHUR VE İFTARDA BOL SU...
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
Memorial Şişli Hastanesi Gıda ve Diyet Bölümü’nden Uz Dyt Merve Yüksek, ramazanda beslenme konusunda uyarı edilmesi gerekenler hakkında data verdiramazandaneleryemeli5c43d7230962ejpegalt Ramazan'da neler yemeli?Sahurda hamur işi yemek ivedi acıkmanıza neden olur Oruç tutarken mutlaka sahura...
Cevaplar
0
Görüntüleme
87
858,506Konular
983,048Mesajlar
33,111Kullanıcılar
SefaisyouSon üye
Üst Alt