Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Besin ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, dondurmanın faydalarını anlatıyor ve Ramazan’da ideal bir tatlı olabileceğinin altını çiziyordondurmaninbilinmeyenfaydalari5c43d7ff3f63fjpegalt Dondurmanın bilinmeyen faydaları3 top dondurmanın kalsiyumu 1 bardak sütle eşdeğer Kalsiyum ayrıca kemik ve keza de diş sağlığı açısından büyük ağırlık taşıyor Gövde günlük olarak tatmin edici miktarda kalsiyum almadığında kemiklerden çekilen kalsiyum ile kemik erimesi, diş çürümeleri gibi durumlar sonu oluşturuyor aynı zamanda yapılan çalışmalar yetkisiz kalsiyum alımının yağ hücrelerinde daha artı yağ depolandığını gösteriyorYarım kadeh süt ile 120 mg kalsiyum alınırken benzer arz dondurmayla 150 mg kalsiyum alımı sözkonusu bu nedenle 3 top dondurmayı 1 su bardağı süt, 1 ince dilim ekmek ve 1 porsiyon meyveye eşdeğer olarak düşünürsek günlük alımda bu alıcı değişimlerle sağlıklı olarak gönül rahatlığıyla tüketmek olası dondurmaninbilinmeyenfaydalari5c43d7ff48b99jpegalt Dondurmanın bilinmeyen faydalarıKasların akıcı çalışmasını sağlıyor Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi epeyce yüksek Hem A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynaklarıda içeriyor bu nedenle dondurma kasların uyumlu şekilde kasılıp çalışmasına takviye veriyor ve böylece doku kaybına engel oluyordondurmaninbilinmeyenfaydalari5c43d7ff8f5bajpegalt Dondurmanın bilinmeyen faydalarıRamazanda rahatlıkla tüketebilirsiniz İftar sofralarının çeşitliliği yanına bir de üzerine yenen tatlılar, bu dönemde yavaşlayan ve kan şekerinde dengesizlikler yaşayan metabolizma için tehlike oluşturabiliyorGüllacından, sütlacına; baklavasından revanisine tatlılar düşmüş kan şekeriyle birlikte çok albenili görünse de bu dönemde baştan savma bir şekilde tüketildiğinde; kilo artışı, kan şekerinde dengesizlik, ani acıkma atakları, susuzluk duygusal, çabuk sinirlenme, gerginlik gibi durumlar yaratması mecburibu nedenle baklava, revani, tulumba gibi şeker, yağ zengini tatlılar yerine serinletici etkiye sahip glisemik indeksi düşük dondurma, muhallebi, sütlaç gibi tatlı türlerini seçim etmekte menfaat var bununla beraber düşük bir kalori değerine sahip olduğundan kil artışına da neden olmuyordondurmaninbilinmeyenfaydalari5c43d7ff959d2jpegalt Dondurmanın bilinmeyen faydaları1 porsiyon tatlı kaç kalori? Kemalpaşa 476 kcalBaklava 425 kcalDondurma 120200 kcalGüllaç 235 kcalLokma 362 kcaldondurmaninbilinmeyenfaydalari5c43d7ffa6ba4jpegalt Dondurmanın bilinmeyen faydalarıGebelik dönemindeki bulantılara tedavi Gebeliğin ilk haftalarında kendini gösterebilen mide bulantıları bazı dönemlerde çok yoğun enerji kısıtlamalarını ve derme çatma beslenmeyi tetikleyebiliyor Bu dönemde en sade ve tadı muhtemel olduğunca nötr gıdalar tercih edilmek isteniyorDondurma bu cins atakları olan gebelerde iyi bir protein kaynağı olduğu gibi kusma ile yoğun sıvı ve mineral kaybı olduğu bu dönemde mineral açığının yerine konulmasına da tezgâhtar oluyor dondurmaninbilinmeyenfaydalari5c43d7ffac483jpegalt Dondurmanın bilinmeyen faydalarıDondurmanın verdiği mutluluk bilimsel olarak da kanıtlandı 2002 yılında yapılan bir çalışmada, katılımcıların beyinleri zararsız bir yöntemle izleniyor ve dondurma yediklerinde beyinlerinde hangi noktaların aktive olduğu ortaya çıkartılıyor sonuç olarak dondurmanın beyindeki keyif bölgelerine dokunduğu, insanların dondurmayı keyif almak ve sosyalleşmek için kullandığı ispatlanıyorAncak dondurmanın sağlığa faydalarını maksimum seviyede, zararlarını ise en düşük düzeyde tutabilmek için özellikle çikolatalı külahlar, soslar ve kağıt helva tercih edilmemesi, sade ya da meyveli türlerinin seçim edilmesi gerekiyor Çünkü somurtkan takdirde çok günahsız bir besinsel kaynak olan dondurma kalori bombası haline gelebiliyordondurmaninbilinmeyenfaydalari5c43d7ffb8e5cjpegalt Dondurmanın bilinmeyen faydalarıDondurmanın bademcik enfeksiyonuna neden olduğu bilimsel yok Annelerin yıllardır çocuklarına öğrettiği ve onlar için de korkulu bir rüya haline gelen dondurmanın bademciklerde enfeksiyona neden olacağı efsanesi hiçibir bilimsel kanıta dayanmıyorÇok soğuk olan bir besinin damarlarda ani daralma yaratarak dayanıklılık mekanizmasında bozulmaya yol açarak enfeksiyona neden olması görünen bir koşul olsa da hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor Dondurma tüketiminin ardındaki tüketilen oda sıcaklığındaki 1 bardak su ya da nane çayı mideyi rahatlatan bir işlem oluşturuyordondurmaninbilinmeyenfaydalari5c43d7ffc3ac4jpegalt Dondurmanın bilinmeyen faydaları