elektronikci
FD Üye
Ekşi Mayalı ekmek Tanımı İçin Malzemeler
- 400 gr beyaz güçlü un
- 50 gr çavdar unu
- 50 gr tam buğday unu
- 390 gr hazır su
- 10 gr tuz
- 100 gr ekşi maya
Ekşi Mayalı ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- İlk olarak ekşi mayamızı 1:2:2 oranında besliyoruz (Yani 20gr maya 40gr un 40gr su) mayamızın başlangıç noktasını işaretliyoruz. Mayamız 2 katına ulaşınca karıştırma kabına unu suyu mayayı ekleyip stand mikserde karıştırıyoruz.
- Daha sonra tuzunu ekleyip 4 5dk yoğuruyoruz. 4 5 litrelik kapaklı bir kabı zeytinyağlayıp hamuru kaba alıyoruz. Yarım saat ortayla 4 katlama yapıyoruz. 4. Katlamadan sonra hamuru 1saat dinlendirip tezgaha alıyoruz ve ön hali verip 20 dakika bekliyoruz.
- Bekledikten sonra son hali verip mayalama sepetine alıyoruz. Sepeti 12 ile 16saat ortası mayalanması için buzdolabına kaldırıyoruz.
- Fırını fırın taşıyla birlikte 30-40 dk çalıştırıyoruz fırın tabanına güveçte su koyuyoruz. Hamuru jilet yardımıyla çizip taşın üzerine bırakıyoruz. 220 derecede alt üst rezistans (Fansız) 20 dakika pişiriyoruz.
- Ekmeğin üstü kızardıktan sonra su dolu güveci çıkartıp üst rezistans ı kapatıp 20 25dk daha pişiriyoruz. Pişen ekmeği telin üzerine soğuması için bırakıyoruz.