iltasyazilim
FD Üye
Eksik krom alımı rahatsızlık nedeni
Kromun eksik alımı tip 2 şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarının tehlike faktörlerini artırırKrom vücudumuzda sentezlenemediği için, dıştan besinlerle alınması gereken bir elementtir Vücuttaki kolay şekerin parçalanmasını ve kullanımını düzenler
Karbonhidrat, yağ ve proteinin metabolize olmasıyla açığa çıkan glikozun hücre içine alınıp enerjiye çevrilmesini sağlayan, pankreastan salgılanan ensülin hormonunun oluşumuna yardım eder Çalışmalar krom yetersizliğinin insanlarda glukoz ve yağ metabolizmasında bozukluklara niçin olduğunu göstermiştir Incelemeler krom bahşedilen şeker hastalarında, şeker hastalığının belirleyicisi olan glukoz toleransı testinin düzeldiğini göstermektedir
HDL'ye katkısı var
Kan şeker düzeyi yüksek veya düşük olan bireylerde diyete eklenen kromun bu düzensizliği iyileştirici yönde tesir yaptığı bilinmektedir Yapılan çalışmalarda krom yetersizliğinde kanda kolesterol miktarında çoğalma ve damar sertliği gözlenmiştir Krom, yağ profilini geliştirerek sevecen HDL kolesterol düzeyinin yükselmesine katkıda bulunurken ortalama kolesterol düzeyini düşürür ve vücuttaki enzim ve hormonlar için de fazla önemlidir
Kromun doğada, basit ve karışık almak üzere iki şekilde bulunduğu varsayılmaktadır İnsan vücudunda ise kromun en çok bulunduğu organ karaciğerdir
Kromun eksik alımı ise bilindiği gibi herif 2 şeker hastalığı ve yürek damar hastalıklarının risk faktörlerini artırmaktadır Krom yetersizliğinde rahatsızlık, yorgunluk, şekere karşısında hoşgörü bozukluğu, damar sertliği riskinde çoğaltma, pozitif kilo alımı görülebilir
Yüksek şeker tüketimi, akut alıştırma, hamilelik, emzikli lik ve fiziki travma gibi stres durumlarında da ürindeki krom miktarlarında azalma olduğu gözlenmiştir
Kromun osteoporozla savaşta ve yaşlanmayı geciktirmede etkin olduğu bilinmektedir Yaşlanma ile birlikte ensülin salınımı ve duyarlılığı zayıflamaktadır 40 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmada saç, ter ve ürindeki krom konsantrasyonunun yaş ile azaldığı gözlemlenmiştir
Kaynakları nelerdir?
Kromun en iyi kaynağı etler, tam tahıllar, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, yaş maya, brokoli, baharat, şarap ve sudur Basit karbonhidratlar krom kaybını artırmaktadır Jurnal gereksinim kg başına 1 2 mikrogram civarındadır ve bu miktar doğal yiyecekleri kapsayan bir diyetle karşılanabilmektedir diyabet olanların krom kullanımından önce mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir *
Kromun eksik alımı tip 2 şeker hastalığı ve kalp damar hastalıklarının tehlike faktörlerini artırırKrom vücudumuzda sentezlenemediği için, dıştan besinlerle alınması gereken bir elementtir Vücuttaki kolay şekerin parçalanmasını ve kullanımını düzenler
Karbonhidrat, yağ ve proteinin metabolize olmasıyla açığa çıkan glikozun hücre içine alınıp enerjiye çevrilmesini sağlayan, pankreastan salgılanan ensülin hormonunun oluşumuna yardım eder Çalışmalar krom yetersizliğinin insanlarda glukoz ve yağ metabolizmasında bozukluklara niçin olduğunu göstermiştir Incelemeler krom bahşedilen şeker hastalarında, şeker hastalığının belirleyicisi olan glukoz toleransı testinin düzeldiğini göstermektedir
HDL'ye katkısı var
Kan şeker düzeyi yüksek veya düşük olan bireylerde diyete eklenen kromun bu düzensizliği iyileştirici yönde tesir yaptığı bilinmektedir Yapılan çalışmalarda krom yetersizliğinde kanda kolesterol miktarında çoğalma ve damar sertliği gözlenmiştir Krom, yağ profilini geliştirerek sevecen HDL kolesterol düzeyinin yükselmesine katkıda bulunurken ortalama kolesterol düzeyini düşürür ve vücuttaki enzim ve hormonlar için de fazla önemlidir
Kromun doğada, basit ve karışık almak üzere iki şekilde bulunduğu varsayılmaktadır İnsan vücudunda ise kromun en çok bulunduğu organ karaciğerdir
Kromun eksik alımı ise bilindiği gibi herif 2 şeker hastalığı ve yürek damar hastalıklarının risk faktörlerini artırmaktadır Krom yetersizliğinde rahatsızlık, yorgunluk, şekere karşısında hoşgörü bozukluğu, damar sertliği riskinde çoğaltma, pozitif kilo alımı görülebilir
Yüksek şeker tüketimi, akut alıştırma, hamilelik, emzikli lik ve fiziki travma gibi stres durumlarında da ürindeki krom miktarlarında azalma olduğu gözlenmiştir
Kromun osteoporozla savaşta ve yaşlanmayı geciktirmede etkin olduğu bilinmektedir Yaşlanma ile birlikte ensülin salınımı ve duyarlılığı zayıflamaktadır 40 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmada saç, ter ve ürindeki krom konsantrasyonunun yaş ile azaldığı gözlemlenmiştir
Kaynakları nelerdir?
Kromun en iyi kaynağı etler, tam tahıllar, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, yaş maya, brokoli, baharat, şarap ve sudur Basit karbonhidratlar krom kaybını artırmaktadır Jurnal gereksinim kg başına 1 2 mikrogram civarındadır ve bu miktar doğal yiyecekleri kapsayan bir diyetle karşılanabilmektedir diyabet olanların krom kullanımından önce mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.