Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

En kolay meftune nasıl yapıır? Diyarbakır Meftune yemeğinin püf noktaları

En kolay meftune nasıl yapıır? Diyarbakır Meftune yemeğinin püf noktaları
0
30

tekin

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,427
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
96
F-D Coin
95
en_kolay_meftune_nasil_yapiir_diyarbakir_meftune_yemeginin_puf_noktalari_1620489680_3886.jpg

Diyarbakır'ın yöresel lezzetleri arasında bulunan ve kışın kabak, ilkbaharda kenger, yaz aylarında da patlıcan ile yapılan meftune, ramazan ayında da sofraları süslüyor. Peki en kolay meftune nasıl yapıır? Diyarbakır Meftune yemeğinin püf noktaları nelerdir? İşte tarifi:

Tarih, kültür ve medeniyet şehri Diyarbakır'ın geleneksel mutfağının seçkin lezzetleri arasında yer alan "meftune" sunumu, kokusu, damakta bıraktığı tadıyla iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan eserleriyle peygamber makamları ve türbeleriyle zengin bir tarihi ve kültürel potansiyeli bünyesinde barındıran Diyarbakır, yöresel lezzetleriyle de göz dolduruyor. Kentte kaburga dolması, ciğer kebabı ve dolması, içli köfte, etli, ekşili ve kuru dolma, tescilli burma kadayıf ve örgü peynir, sac tava, sütlü Nuriye tatlısı, çörek, meyan kökü şerbeti, mumbar, hilorik, mehir, bademli pilav, babaganuç ve ekşili sıkma gibi meftune de sayısız lezzetler arasında yer alıyor.

eAkR3_1620490234_0566.jpg
  • Kışın kabak, ilkbaharda kenger, yaz aylarında da patlıcan ile yapılan meftune yemeği ramazanda da sofraları süslüyor.
  •  
  • "Biz de kenger meftunesini etsiz yaptık." diyen Akkaya bu lezzeti şöyle tarif etti:
  • "Kenger temizlenip dikeninden ayıklanır ve yıkanır. Yağın içerisine salçası, sarımsağı atıldıktan sonra kavrulur. Sonrasında sumak suyu eklenir. Salça ve sumak suyu özdeşleşince kengerimizi içerisine atarız. Yaklaşık 20 dakika kaynar. Sonrasında yemeğimiz hazır hale gelir."
ffqOG_1620490348_3965.jpg

MEFTUNE YEMEĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

500 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti
1 su bardağı su
1 kilogram patlıcan
6 adet domates
3-4 adet sivri biber (arzuya göre acı biber de olabilir)
2 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı tane sumak
4 diş sarımsak
Yarım çay kaşığı un
Tuz

O2Jd9_1620490384_3076.jpg

YAPILIŞI

Etleri düdüklü tencereye koyup üstüne su ekleyerek 15 dakika haşlayın.

Patlıcan ve domatesleri kabuklarını soymadan iri küpler halinde, biberleri de halka halka doğrayın.

Pişen etleri geniş ve derin bir tencereye alıp, üzerine sırasıyla patlıcan, domates, biber, tuz ve tereyağının yarısını ekleyin.

Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın.

Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte, 15 dakika pişirin.

Patlıcanların kararmaması için tahta kaşıkla ara sıra hafifçe karıştırın.

Ayrı bir yerde sumağa 1 çay bardağı sıcak su ekleyip 10 dakika dinlendirin.

Suyu bir kaba süzüp, üzerine un ekleyip karıştırın.

Unlu sumak suyunu yemeğin üzerine gezdirip, bir taşım daha pişirin.

Meftuneyi servis tabağına alıp üzerine dövülmüş sarımsak serpiştirin.

Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun...
 

Similar threads

Etli Ekşili Karışık Yaz Dolması (Diyarbakır Usulü) Tanımı İçin Materyaller 1 kilo dolmalık biber1 kilo kabak1,5 kilo patlıcan3 tane domates1 bağ asma yaprağı İç gereci için Yarım kilo dolmalık et3 adet kuru soğan10 adet sivri biber1 bağ maydanoz3 su bardağı pirinç1 su bardağı zeytin yağı2 yemek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
37
Çermik Biberi: Rahatsız etmeyecek seviyede acılığı bulunan, yeşil renkli, buruşuk yapılı ve süs biberi formunda olan küçük bir biber türü. Diyarbakır Badem Ezmesi: Haşlanan bademlerin kabuklarının soyularak kurutulması, şekerle birlikte dövülerek öğütülmesi, bir miktar su ve isteğe bağlı olarak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
54
Gaziantep mutfağının klâsik lezzetlerinden doğrama hayli doyurucu ve besleyici bir yemek. Üzerine eklenen tereyağlı naneli sosuyla da tadına doyum olmuyor. Pekala doğrama nasıl yapılır? İşte Gaziantep tarzı doğrama tanımı... Antep yöresi patlıcan yemekleri lezzetiyle meşhurdur. Antep yolu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
47
Gaziantep mutfağının geleneksel lezzetlerinden doğrama oldukça doyurucu ve besleyici bir yemek. Üzerine eklenen tereyağlı naneli sosuyla da tadına doyum olmuyor. Peki doğrama nasıl yapılır? İşte Gaziantep usulü doğrama tarifi... Antep yöresi patlıcan yemekleri lezzetiyle meşhurdur. Antep...
Cevaplar
0
Görüntüleme
53
Ülkemizin en değerli besin kaynaklarından olan sebzelerle muhteşem turşular yapabilirsiniz. Örneğin patlıcan turşusu... İçine çeşitli sebzeler doldurulan patlıcan turşusunun püf noktası patlıcanların turşu kurulmadan önce haşlanıp acı sularından arındırılması. Çok beğeneceğiniz patlıcan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
35
858,438Konular
980,870Mesajlar
29,482Kullanıcılar
sanane1234Son üye
Üst Alt