Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Enerjinizi tüketen ve iltihabı tetikleyen 6 yiyecek

Enerjinizi tüketen ve iltihabı tetikleyen 6 yiyecek
0
159

tekin

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,427
Etkileşim
0
Puan
36
Yaş
96
F-D Coin
95

Vücut içi iltihaplanma çok fazla hasar oluşturabilir ve çeşitli hastalıkların gelişmesine yol açabilir.

Bağışıklık sistemi, bedene yabancı bir şeyin girdiğini fark ettiğinde devreye girer ve sıhhat için tehlikeli olabilecek şeyleri ortadan kaldırmayı amaçlayan bir iltihaplanma sürecini tetikler. Asıl sorun, bu iltihaplanma sürecinin kronik hale gelmesi ve yorgunluğa neden olması, sağlıklı dokuya ziyan vermesi ve ayrıyeten astım, tip 2 diyabet, kalp hastalıkları, otoimmün hastalıklar ve kanser üzere bir dizi hastalık riskini artırmasıdır.

Kronik iltihaplanma büyük ölçüde makul besinlerin çok ölçüde tüketilmesinden kaynaklanır, bu nedenle sağlıklı beslenme çok değerlidir.

İltihabı tetikleyen ve en yakın vakitte diyetinizden çıkarmanız gereken 6 besin:

enerjinizi-tuketen-ve-iltihabi-tetikleyen-6-yiyecek_9004.jpg

Yanmış ızgara et


Izgara etle ilgili sorun, etin oksidatif gerilime ve hücre hasarına neden olan heterosiklik aminler (HCA'lar) içerdiğine dair bir göstere olan kömür izlerine ve yanmış kenarlara sahip olmasıdır.

Herhangi bir hayvansal proteini yüksek sıcaklıkta pişirmek birebir vakitte sigara dumanında ve otomobil egzozunda da bulunan polisiklik aromatik hidrokarbonları (PAH'lar) oluşturabilir.

Izgara etin tadını seviyorsanız, limon suyu, otlar ve baharatlarla marine ederek vereceği zararın bir kısmını önleyebilirsiniz. Karabiber, biberiye, kekik, fesleğen, adaçayı ve mercanköşk, iltihaplanmaya karşı koyacak yararlı antioksidanlarla yüklüdür.

enerjinizi-tuketen-ve-iltihabi-tetikleyen-6-yiyecek_6380.jpg

İşlenmiş et ürünleri

İşlenmiş etler (salam, sosis ve pastırma gibi), bedenin yağ dokusunu daha iltihaplı hale getiren yüksek doymuş yağ içeriği nedeniyle ziyanlıdır.

Ek olarak, bu besinler ayrıyeten mide kanseri riskini artırabilen ve oksidatif gerilim ve iltihaplanmaya neden olan ileri glikasyon son eserlerinin (AGE'ler) değerli bir kaynağı olan yüksek düzeylerde sodyum nitrit içerir.

2020 tarihli bir araştırma, yüksek ölçüde kırmızı ve işlenmiş et alımının daha yüksek kolorektal kanser riski ile güçlü bir halde bağlı olduğunu gösteriyor.

enerjinizi-tuketen-ve-iltihabi-tetikleyen-6-yiyecek_26.jpg

Kızarmış yiyecekler

Yiyecekleri her kızarttığınızda ve bilhassa birçok restoranda olduğu üzere tıpkı yağı tekrar tekrar kullandığınızda, iltihap molekülleri oluşturmuş olursunuz.

Sızma zeytinyağında yapılan kızartmalar da sıhhatsizdir. Zeytinyağı nispeten düşük bir dumanlanma noktasına sahiptir. Bunun yerine sıcaklığı biraz daha düşük tutarak daha yüksek ısıya dayanabilen avokado yağını tercih edebilirsiniz.

enerjinizi-tuketen-ve-iltihabi-tetikleyen-6-yiyecek_3598.jpg

Alkol

Tüm alkollü içecekler bedende iltihabı tetikler. Çalışmalar, alkolün bağırsakta iltihaplanmaya neden olduğunu göstermektedir. Çok alkol kullanımı bu nedenle kanser, karaciğer hastalığı ve nörolojik hasarla çok yakından temaslıdır.

enerjinizi-tuketen-ve-iltihabi-tetikleyen-6-yiyecek_4447.jpg

Şekerli yiyecek ve içecekler

Ürünlere sonradan eklenen şekerin yüksek tüketimi de iltihaplanmayı artırır. Araştırmalar, günlük kalorilerinin yüzde 20'sini şekerli içeceklerden alan bireylerin, iltihaplanma belirteci olan C-reaktif protein seviyelerinin yüksek olduğunu göstermiştir.

Eklenen şeker ayrıyeten kalori bakımından yüksek ve besin hususları bakımından düşüktür, bu da çok fazla tüketmenin kilo almayı tetiklediği manasına gelir. Kilo alımına bağlı olarak ortaya çıkan obezite de kronik iltihaplanma ile alakalıdır.

Günlük ek şeker alımının erkekler için günde 9 çay kaşığı ve bayanlar için 6 çay kaşığı ile sonlandırılması önerilmektedir.

enerjinizi-tuketen-ve-iltihabi-tetikleyen-6-yiyecek_947.jpg

İşlenmiş paketlenmiş besinler ve rafine karbonhidratlar

İşlenmiş besinler bağırsakta yaşayan bakterilerin bileşimini değiştirerek kronik iltihabı tetikler.

Biskğvi, kraker, beyaz ekmek ve başka rafine karbonhidrat eserleri üzere yiyecekler kan şekerini süratle yükseltir ve bu da beden kan şekerini olağana döndürmeye çalışırken iltihaplanmayı tetikler.
 

Similar threads

Gündelik hayatımızda tahminen de en çok tükettiğimiz hususlardan biri, 3 beyazdan en sinsisi şeker. Bilhassa hazır beslenen ve daima asitli içecek tüketen biriyseniz gün içinde fark etmeden aldığınız şekerin haddi var hesabı yok! Çok şeker yiyince ne olur? Şekerin insan bedenine ziyanı nedir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
77
Alerjik hastalıklarda hastalık nedenleri birden ziyade faktöre bağlıdır. Alerji tedavinin de bütüncül olup tüm hastalık nedenlerini kapsaması koşuldur. Konvansiyonel tıp, alerjileri ne yazık ki yan tesirlere neden olan ve alerjinin asıl derdine tahlil bulamayan kortizon yahut antihistaminik ilaç...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
İnflamasyon (iltihaplanma) Nedir?Hastalığın nedenleri, süreçleri ve belirtileri İnflamasyon Nedir? ( iltihaplanma) İnflamasyon hastalık değil sağlıklı yaşam için dengede olması gereken sistemdir İnflamasyon; bağışıklık sisteminin, vücut dışından veya içinden gelen saldırılara verdiği yanıttır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
128
Günümüzde birden fazla insan yüksek tansiyon yahut hipertansiyon olarak bilinen bir durumdan muzdariptir. Kan damarlarının içindeki kanın suratının kaygı verici seviyeye çıkması durumudur. Bu, damarların duvarlarını zayıflatır ve ayrıyeten kalbin daha süratli pompalamasına neden olur. Kalbin bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
128
Türk insanı günlük ortalama 22 çay kaşığı yani 88 gram şeker tüketiyor. Halbuki bayanların günde en fazla 6 çay kaşık (25 gram), erkeklerin ise 9 kaşık (36 gram) şeker alması gerekiyor. Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısım Lideri Prof. Dr. Y. Birol Hürmet, çok şeker...
Cevaplar
0
Görüntüleme
58
858,507Konular
982,813Mesajlar
30,624Kullanıcılar
ceasecu01Son üye
Üst Alt