Küçücük puntolarla okuması az kalsın imkansız Birçok süre bütün anlamıyla bir büyüteç gerekiyor Bisküvisinden krakerine, çikolatasından gofretine pekçok ambalajlı gıdada aynı tablo etken Lakin o minicik puntolarla yazılmış içerik etiketlerindeki bilgiler fazla manâlı! Zira, obeziteden yürek sağlığına hatta kuvvetsiz kalmaya karşın önemli püf noktaları barındırıyor Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Gıda ve Perhiz Uzmanı Melis Torluoğlu, milliyetcomtr'ye fazla önemli uyarılar ve önerilerde bulundu id Gad300250Hele de ince ve fit gözükmek için pekçok yol deneriz de, o yollardan birinin de tükettiğimiz ürünlerin üzerindeki etiketleri okumaktan geçtiğini bilmeyiz Pekçoğunuz da 'biliyoruz ama o ufacık yazıları okumak ne mümkün' diyorsunuz şüphesiz Haksız sayılmazsınız Zira küçücük puntolarla ürünlerin ardından yazılan içerik bilgileri hemen hemen okunmamak üzere yazılı! Lakin üşenmemek ve dikkatli bir şekilde okumak gerekiyor Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Gıda ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu Aldığınız gıdaların ambalajındaki içerikler, obeziteden kalp damar hastalıklarına, şeker hastalığından yüksek kan yağı seviyelerine ve organ çevresindeki yağlanmaya dek ne kadar özenli davranmamız gerektiğini her seferinde yüzümüze vuruyordiyor Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğince gıda etiketlerinde 'yiyecek adından içindekiler listesine, gıdanın net miktarından özel muhafaza koşullarına, üretici işyeri adı ve adresinden faydalanma talimatına' değin birçok bilginin yer alması zorunlu Etiket okuma alışkanlığımız yok Türkiye'de etiket okuma alışkanlığı konusunda yapılan bir çalışmaya tarafından; tüketicilerin %40'ının satın aldığı ürünlerin etiketini “ara sıra, %10'unun ise “nadiren okuduğu ortaya çıkmış Yine yapılan çalışmalarda, bilhassa çağımızın en manâlı sorunlarından biri olan obezite ile mücadelede tartma taşıyan 'besin değeri bilgileri'nin etiket bilgilerine kadar daha az okunduğu, en çok okunan etiket bilgilerinin ise imal ve son tüketim tarihi olduğu saptanmış Beslenme Uzmanı Torluoğlu Kilo kontrolü ve sağlıklı hayat adına sağlıklı gıda alışkanlığını benimsemiş bireylerin etiket okuma alışkanlığı konusunda daha özenli oldukları ortaya konulmuş ve besinsel içerikleri daha ayrıntılı değerlendirerek uzun süreli olarak daha zayıf ve sağlıklı kaldıkları gösterilmiştir diyor Etiketlerin dili Peki jurnal hayatta rastladığımız ve birçok zaman dikkat etmediğimiz, dikkat etsek de ufacık yazılarından nedeniyle okumakta zorlandığımız etiketlerdeki o başlıklar neler anlatıyor? Light ürün: Beslenme Uzmanı Melis Torluoğlu en çok sorulan sorulardan birinin 'light ürünlerde katkı maddesi olup olmadığı ya da öteki ürünlere kadar daha fazla katkı içerip içermediği' olduğunu belirterek Light ürün ibaresi gördüğünüz ürünler, enerji değeri asgari % 25 oranında azaltılmış ürünlerdir Oysa dikkatli tüketilmesi gerekir Çünkü light diyerek çokça harcamak zıt tepki yaratacak, tersine kilo almaya niçin olacaktırdiyor Yağsız ürün: Porsiyonu %5 den daha az yağlı olduğu anlamına geliyor Düşük kalorili ürün: Porsiyonu 40 kaloriden daha az enerji içeriyorEnerji ve yağ yüzdelerinin azaltıldığı anlamına geliyor Özellikle kilo kaybı ve zayıflamayı hedefleyen veya ceset yağ yüzdesini ideal aralıkta tutmak isteyen bireylerde tercih edilebilir ürünler arasında yer alıyor Yağsız et: 90 gram ağırlığındaki etin içerisinde 10 gramdan daha az yağ ve 95 miligram kolesterol olduğunu gösteriyor Kan yağ seviyelerini olağan değer aralığında yetişmek adına et yağsız da olsa kişinin jurnal ihtiyacına göre sıradan 100120 gram tüketilmesi gerekiyor Haftada 23 defa beyaz et ile dönüşümlü olarak tüketilmeli Ekstra yağsız et: 90 gram ağırlığındaki etin içerisinde 5 gramdan daha eksik yağ ve 95 miligram kolsterol olduğunu gösteriyor Etin yağ oranı her ne kadar azaltılmış olsa da hayvansal gıdaların içeriğinde bulunan kolesterolün fazlası kan yağlarında yükselme eğilimi, damar sertliği, damarlarda plak oluşumu, yürek krizi, damar tıkanıklığı, yürek yetmezliği, yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliği gibi afiyet sorunlarına yol açabileceğinden tüketilen miktara dikkat edilmesi manâlı Pastörize süt: Yüksek ısıda işlem görerek zararlı mikroorganizmalardan arındırıldığını belirtiyor Yüksek ısıyı belirli bir vakit aralığında görmüş olduğundan evde kaynatılan sokak sütlerinden daha sağlıklı ve bileşim olarak daha varlıklı Sırça şişede pastörize jurnal süt tüketimi tercih edilmeli UHT süt: Yüksek ısıda işlem görerek tüm mikroorganizmalardan arındırıldığını gösteriyor Açıldıktan daha sonra 12 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor Gluten içermez: Gluten denilen ve bazı kişilerde emilim bozukluğu kaynaklı çölyak denilen bir rahatsızlığı barındıran protein türünü içermediğini gösteriyor Binbir isim aşağı şeker:Mısır şurubu, fruktoz, fruktoz şurubu, fruktozlu Mısır şurubu, esmer şeker veya invert şeker içerir ibareleri de çokça karşımıza çıkıyor Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Gıda ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, mısır şurubunun %80 oranında fruktozdan oluştuğunu, fruktozun vücutta kullanılmak için insüline gereksinim duymadığından fazla çabuk yağa dönüşebildiğini belirtiyor Torluoğlu İnvert şeker ve fruktozlu darı şurubunda da şart aynıdır Bu müşteri şeker türevlerini içeriğinde barındıran gıdalar; yağa dönüşme, yüksek trigliserid durumu yaratma, hızlı kilo artışına sebep olma, vücutta toksik etki, damar sertliği ve karaciğer yağlanması gibi süreçleri başlatabilirdiyerek uyarıyor