Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Evde Ekşi Maya Nasıl Yapılır?

Evde Ekşi Maya Nasıl Yapılır?
0
231

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Kendi evinizde çok basit bir dilekçe ve biraz sabırla kendi ekşi mayanızı yapabilir ve bu maya ile fazla hoş ekmekler yapabilirsiniz Bu sayede çok sağlıklı ve bütün buğday ekmeği ile sofralarınızı şenlendirebilirsiniz Altında ekşi maya tarifimizi bulabilirsiniz
Mayanın Yapılışı
Ekşi mayanızı yapmadan önce 1 litre hacminde ağzı kapalı cam bir kavanoz veya plastik bir kaba ihtiyacınız var Mayalama işlemine başlamadan önce kabınızı yıkayıp kurulamanız gerekir Karıştırma işlemi için asla metal kaşık kullanılmamalı ve şüphesiz bu karıştırma işlemini tahta kaşık ile yapmalısınız Bu kolay detayları açıkladıktan sonradan sizi sonra fazla mutlu edecek ekşi maya yapımı tarifimize geçebiliriz
1Gün: Bir nehir bardağı bütün buğday ununu kabınıza dökün ve üstüne yarım akarsu bardağı (asla çeşme suyu kullanmayın) su dökün sonra su ile hamurunuzu tahta kaşığınız ile karıştırın Karıştırırken hamurunuzu mümkün olduğunca kabınızın etrafına bulaştırmamaya uyarı edin Aksi halde küflenme ile karşılaşabilirsiniz Vıcık ülkü gelmiş hamurunuzu olabildiğince iyi karıştırdıktan sonradan ağzını kapatıp evinizin oda sıcaklığında bir köşesine koyun ve ışık almayacak şekilde üzerini örtmeyi de ihmalkârlık etmeyin Şu kayda değer detayı da unutmayın Mayalama işlemine günün saat kaçında başladı iseniz bir sonraki gün yine benzer saatte aşağıdaki besleme işlemlerini yapmalısınız
2Gün: Bir önceki gün mayalama işlemine başladığınız saatte maya kabınızın kapağını açın ve koklayın Çok az ekşimsi bir koku burnunuza gelecektir Bu mayalama işlemini yapan bakterilerin çalıştığını ve mayanızın etkin halde olduğunun belirtisidir Yani endişelenecek bir koşul değil demektir Mayanızın adının zaten ekşi maya olduğunu unutmayın Gene bir akarsu bardağı tam buğday unu ve yarım nehir bardağı suyu mayanıza ekleyin ve tamamen karıştırmaya başlayın Etrafa bulaştırmadan karıştırma işlemini yaptıktan sonradan birincil gün yaptığınız gibi kapağını kapatıp örtüsünü örttükten sonra aynı köşede mayanızı bekletin
3Gün: Kapağı açtığınızda mayanızın üstünde hafif su tabakası var ise ve kabarcıklar oluşmuş ise işler yolunda demektir Bakterileriniz şipşak çalışmaya devam ediyor ve fermantasyon işlemi olumlu gidiyor demektir Bir dere bardağı un ve yarım çay bardağı suyunuzu ekledikten sonra ayrıntılarıyla karıştırın ve gene aynı şekilde köşesinde beklemeye bırakın
4Gün: Kapağınızı açın ve koklamayı ihmal etmeyin Sizi çok daha ağır bir ekşi koku karşılayacaktır Üzüntü etmeyin hem işlerin yolunda gittiğinin göstergesidir Eğer kabarcıklar yok ise de üzülmeyin Normalde olması gerekir lakin olmaması durumunda da endişe etmeyin Bakteriler böyledir ve ara sıra ne yapacakları belli olmaz Fakatmayanızdaki sulanmanın daha da arttığını göreceksiniz ve bu iyiye işarettir Eğer mayanızın üzerinde en ince ayrıntısına kadar pembe bir tabaka oluşmuş ise bu mayanızın bozulduğu anlamına kazanç Bu durumda mayalama işlemine sıfırdan başlamanız gerekir Lakin sadece küçük bir iki bölgede pembeleşme var ise bu ölmüş bakterileri tahta kaşığınız ile diğer kısımlara temas ettirmeden alıp atın Olabilecek böyle bir vakada bu ölü bakterileri daha bakımlı alıp atabilmek için daha ilk aşamada mayalayacağınız kabı geniş bir kap olarak seçim ederseniz bu atma işlemini çok daha basit yapabilirsiniz sonradan aynı ölçüde un ve suyu ekleyip karıştırma işlemini yaptıktan daha sonra mayanızı benzer köşede beklemeye alın
5Gün: Daha önce karşılaştığınız kabarcıkları görmeniz yüksek ihtimaldir Bir gün önce sizi üzüntüye boğan bakterilerin fazla daha etkin olduğunu ve mayalama işlemini fazla daha verimli yaptığının göstergesidir Burnunuza gelen ekşi kokusu da işlerin gayet yolunda gittiğinin belirtisidir Aynı oranda un ve suyu ekledikten daha sonra ( bu aşamada yarım oran değin artı un koyabilirsiniz ve ekşi mayanızın biraz daha katı olmasını sağlayabilirsiniz) karıştırma işlemini yapın ve bir gün sonra aynı saatte kapağını açmak üzere köşesine koyun
6Gün: Altıncı günün sonunda artık mayanız hazır demektir ve bakterileriniz yeterince olgunlaşmış durumdadır Kabarcıklarla karşılaşabilirsiniz Eğer karşılaşmasanız zeka sorun etmeyin Ama sulanmanın daha da arttığını göreceksiniz ama bu zaten mayanızın çalıştığını gösterir Kimileri bu mayalama işlemini sekiz güne değin aynı şekilde devam ettirirler ama altı gün gayet tatmin edici bir süredir
Ara Sıra mayanızın üstünde gri bir tabaka görebilirsiniz Bu sorun edilecek bir şart değildir Altıncı gün kapağınızı açtıktan sonra ve jurnal gözleminizi yaptıktan sonradan, kapağı hafif aralık olacak şekilde 12 saat mayanızı yine benzer köşesine koyun sonradan ekşi mayanızın kapağını kapatın ve buzdolabına kaldırın Hiç kapağını açmadan iki gün dolapta bekletin İki gün bekledikten sonra ekmek yerine getirmek için mayanız bundan böyle hazırlanmış demektir
Ekmek yapmak için bir su bardağı maya tatmin edici olacaktır Bir bardak maya aldıktan sonra mayanızın üzerine bir su bardağı ya da bir su bardağından biraz fazla un koyun ve üzerine çeyrek akarsu bardağı su (daha pozitif değil) ekledikten daha sonra karıştırın ve gene 24 saat dışarda mayalanmaya bırakın Bu işlemi her ekmek yerine getirmek için mayanızdan eksiltme yaptığınızda tekrarlayın Ertesi gün yeniden gözleminizi yaptıktan ve bir tuhaflıkla karşılaşmadığınızdan kesin olduktan daha sonra ekşi mayanızı buzdolabınıza kaldırın Buzdolabında fermantasyon işlemi yine devam edecektir fakat etraf soğuk olduğundan bu operasyon çok daha yavaş ilerleyecektir
Eğer periyodik olarak (haftada 2 ya da 3 gün) ekmek yapmayacaksanız, mayanızı faal halde yakalamak için ve bakterilerinizi doyurmak için her hafta bir çay bardağı un ve yarım çay bardağı su eklemeyi ihmal etmeyin Her ekleme yaptığınızda bundan böyle haricen bekletme yapmanıza gerek değil Dolapta mayalanmaya bırakın Lakin eğer besleme işleminin derhal ertesi gününde ekmek yapmanız gerekecekse mutlaka dışarda bekletmeli ve fermantasyon işleminin dışarda olmasını sağlamalısınız Fakat besleme işlemini yaptıktan 34 gün sonra ekmek gerçekleştirmek gibi bir düşünceniz var ise ekşi mayanızı dolabınıza koyabilirsiniz Yavaş dahi olsa mayalanma buzdolabınızda gerçekleşecektir
Unutmayın bu yöntemle mayanızı yıllardan beri saklayabilir, yıllardan beri benzer mayayı kullanarak harikulade ekmekler yapabilirsiniz Üç yıl sonradan yaptığınız mayanın gerçekten üç yıl önce sizin olgunlaştırdığınız ve beslediğiniz yardımsever bakterilerin torunları olduğunu da unutmayın
Bir vakit sonra bakterilerinize bağlanacak ve evinizde beslediğiniz kafesteki kuşunuz değin onlara değerinde verdiğinizi göreceksiniz Mayalarınızı ne kadar uzun süre canlı tutar ve ne kadar uzun vakit aynı mayadan ekmek yaparsanız ekmeklerinizin çok daha leziz olacağından belirlenmiş olabilirsiniz Anadolu ’da bazı fırınlarda onlarca yıldır benzer mayadan ekmek yapanlar olduğunu bilmenizde yarar var Hatta Fransa ’nın bazı yörelerinde 100 hatta 130 yıldır aynı mayadan ekmek yapıldığını internetten okuyabilirsiniz
Ekşi maya yaparken beyaz un seçim edilebilir ama biz tarifimizde bütün buğday ununu seçim ettik Ekşi mayanızı hangi un ile yaparsanız yapın, ekmeğinizi kesinlikle bütün buğday unundan yapmanız fazla daha sağlıklı ve lezzetli ekmek yiyeceğiniz anlamına gelecektir
 

Similar threads

Kendi evinizde çok basit bir uygulama ve biraz sabırla kendi ekşi mayanızı yapabilir ve bu maya ile çok güzel ekmekler yapabilirsiniz Bu sayede çok sağlıklı ve tam buğday ekmeği ile sofralarınızı şenlendirebilirsiniz Aşağıda ekşi maya tarifimizi bulabilirsiniz Mayanın Yapılışı Ekşi mayanızı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
112
Ekmek yapımında kullanılan ekşi maya sağlıklı olmasıyla da herkesin evde tercih etmesi gereken bir malzemedir. Hazır mayalar yerine ekşi mayalar kullanarak enfes bir ekmek yapabilirsiniz. Peki evde ekşi maya nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? İşte tüm detaylar... Ekşi maya; üzüm kabuğunda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
90
1 Günde Ekşi Maya Ve Ekşi Mayalı Köy (Ev) Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler 1 Aşama Ekşi Maya Yapmak İçin ; *1 su çırpılmış ekşi ev yoğurdu (1 kasede çırpılıp akışkan boza kıvamına getirilmiş ) *1 silme çay kaşığı tuz *2 çorba kaşığı kadar un *56 adet kuru nohut 2 Aşama Ekmek Hamuru İçin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
120
Ekşi Mayalı ekmek Tanımı İçin Malzemeler 400 gr beyaz güçlü un50 gr çavdar unu50 gr tam buğday unu390 gr hazır su10 gr tuz100 gr ekşi maya Ekşi Mayalı ekmek Tanımı Nasıl Yapılır? Not EkleTarifi Yazdır İlk olarak ekşi mayamızı 1:2:2 oranında besliyoruz (Yani 20gr maya 40gr un 40gr su)...
Cevaplar
0
Görüntüleme
68
Ekşi Mayalı Pizza Tarifi İçin Malzemeler 350 gram normal un50 gram tam buğday unu100 gram ekşi maya250 gram oda sıcaklığında su15 gram zeytinyağı10 gram tuz Süslemek ı̇çı̇n DomatesSucukZeytinKırmızı biberYeşil biberMısır Ekşi Mayalı Pizza Tarifi Nasıl Yapılır? Not EkleTarifi Yazdır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
42
858,500Konular
982,391Mesajlar
32,980Kullanıcılar
maliaktan71Son üye
Üst Alt