Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Fleming, Dağınık Odası Sayesinde Penisilini Nasıl Keşfetti?

Fleming, Dağınık Odası Sayesinde Penisilini Nasıl Keşfetti?
0
123

teknoloji

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
83

İnsülin, aspirin, morfin, kuduz aşısı ve çiçek aşısı üzere buluşlar, biz insanların hayat kalitesini ve mühletini arttıran değerli tıbbi gelişmelerdi. Hiç elbet bugün dünyanın en çok kullanılan antibiyotiği olan penisilin de yeniden tıp dünyasındaki en değerli buluştu.

Bugün sizlerle beraber penisilinin nasıl ve kim tarafından keşfedildiğini, ne işe yaradığı üzere hususlara değineceğiz.

Dağınık bir odada penisilinin keşfi

c22737c26acf650e9f53b861285d2cfc5ad781f0.jpeg

Penisilin, 1928 yılında İskoç bilim insanı Alexander Fleming tarafından keşfedildi. Tıpkı Fleming üzere daha pek çok bilim beşerinin yıllarca penisilyum üzerine çalıştığını söz edebiliriz lakin aradıkları şeyi tam olarak bulabildiklerinden kelam edemeyiz.

Penisilyum üzerine çalışan bilim insanlarından biri olan Fleming, son derece dağınık çalışan biriydi. Günlerce dağınık çalışır, birkaç saatte çalışma ortamını düzenler ve 5 dakika sonra yeniden tüm tertibini kaybederdi. Hiç kimse bu dağınıklığın, insanlığın mukadderatının değiştiren penisilinin keşfini ve Fleming’e Sir unvanı ve Nobel Mükafatı getireceğini varsayım etmemişti.

1927 yılında, dağınık çalışma ortamını düzenlemeye koyulan Fleming; mantarların birtakım ziyanlı bakterileri yok edebildiğini gördü ve çalışmalarını bu istikamette ağırlaştırdı. Bir sene sonra, 1928 yılında penisilini keşfeden Fleming, 1930 yılında öğrencisi Hekim Cecil George Paine ile göz enfeksiyonlarında penisilin kullandı ve başarılı bir sonuç aldı.

Penisilinin halka açılımı

eeefc308920783d057a7db23cae6807836a06a53.jpeg
Nobel Tıp Mükafatı

Pek çok kıymetli buluş üzere penisilin de birinci başta çabucak halkın kullanımına açılmadı. Penisilin, 1945 yılına kadar yalnızca askerî alanda kullanıldı. Bilhassa İkinci Dünya Savaşı’nda Müttefik Devletler tarafından kullanılan penisilin, savaşta yaralanan pek çok askerin yaralarına şifa oldu.

Savaş sona erdikten çabucak sonra, evvel Avustralya çabucak akabinde da ABD’de halkın kullanımına sunulan penisilin, bugün dünyanın en çok tercih edilen antibiyotiğidir.

Penisilinin kullanım alanları

0e5a5033fdfb0e57ecd12c08b3045d498b9e0a40.jpeg
Penisilyum mantarı

Penisilyum mantarından üretildiği için Fleming tarafından penisilin olarak isimlendirilen ilaç; zatürre, akciğer iltihabı, kulak enfeksiyonları, mesane ve böbrek iltihabı, deri enfeksiyonları, menenjit, şarbon hastalığı, kemik ve eklem iltihapları ile cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar başta olmak üzere daha pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Penisilinin mali tarafı ve alerjiler

66e6933bdebce95139c8dbb75eb0d846fa712c01.jpeg

Penisilin; hem üretim hem de koruma istikametinden bakıldığında pek çok ilaca nazaran çok ucuz olarak tabir edilen bir ilaçtır. Bununla birlikte alınan randıman de düşünüldüğünde, penisilin ucuz ve tesirli bir ilaç olarak tabir edilmektedir.

Enfeksiyonlara karşı çok tesirli olup, öteki ilaçlara oranla toksik tesiri daha düşük olan penisilin, birtakım şahıslarda alerjik tepkilere neden olmaktadır. Yayınlanan bir rapora nazaran; insanların yaklaşık %1’inin penisiline karşı alerjisi bulunur. Bu %1’lik oranın içindeki ölümcül alerjik tepki oranı ise yalnızca %0,03^tür.

Kaynaklar: 1 / 2 / 3 / 4