Besin hususlarının hammaddeden başlayarak sofraya gelinceye kadar geçen bütün aşamalarda azık üretim zincirinde besin güvenliğinin sağlanması, bir öbür değişle besinlerde olabilecek her türlü fizikî, kimyasal, biyolojik zararların engellenmesi epey değerlidir.
Başta üretici olmak üzere yasal denetim kuruluşları ve tüketiciler tarafından tüketime sunulan besinin sağlıklı ve münâsib koşullarda olup olmadığı kesinlikle denetlenmelidir. Tüketici davranışları bu noktada değerli hale gelmektedir. Satın alınacak olan besinin tüketici tarafından denetim edilmesi, tüketicinin sıhhatinin korunması ve ekonomik cihetten aldatılmasının önlenmesi açısından kıymetlidir.
Besinleri Satın Alırken Tüketicilerin Dikkat Etmesi Gereken Kurallar :
Etiket haberleri dikkatli bir biçimde denetim edilmeli
Etiketteki besin unsuru tanımlanmasına dikkat edilmeli ve içindekiler kısmı incelenmelidir.
Üretim müsaadesi ya da ithalat müsaadesine dikkat edilmeli
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nca verilen üretim müsaadesi tarih ve numarasının, eser ithal edilmiş ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın ithalat müsaade tarih ve numarasının etikette yazıyor olmasına dikkat edilmelidir. Azık unsurunun etiketi üzerindeki Tarım ve Köy işleri Bakanlığının üretim müsaade tarih ve numarası o azık hususunun güvenliğinin bir göstergesidir.
Son tüketim tarihini denetim edilmeli
Tüketicilerimizin dikkat etmesi gereken bir başka kural ise, azık hususlarının etiketi üzerinde kesinlikle son kullanma tarihinin bulunması ve raf ömrünün geçmemesidir.
Son tüketim tarihi geçmiş eserler alınmamalı ve tarihi geçen eserler için satıcı uyarılmalıdır.Ambalaj üzerinde iki tane son kullanma tarihi / üretim tarihi varsa ya da son kullanma tarihi okunmayacak raddede silik yazıyorsa bu azık unsurları satın alınmamalıdır.Son kullanma tarihi geçen azıkları tüketmek sıhhat açısından bir risktir.
Koruma kaidelerini denetim edilmeli
Etiket üzerindeki ikazlara dikkat edilmeli ve etiket üzerinde yazılı olan her azığın kendine iyi koruma kaidelerini (ısı, ışık, nem vb ) taşıyıp, satışa sunulduğu denetim edilmelidir.
Eserin satıldığı rafların sıcaklığına dikkat edilmeli
Buzdolabı ve derin dondurucuda koruma edilen besin unsurları elverişli kurallarda soğutulmalıdır. Örneğin +4 nokta de satışa sunulması gereken bir besin unsuru sıcakta satışa sunuluyorsa katiyen alınmamalı ve satıcı bu hususta uyarılmalıdır. Münhasıran et, süt, süt eserleri üzere potansiyel riskli ismini verdiğimiz çabuk bozulabilir besinlerin, dondurulmuş eserlerin ve düşük asitli besinlerin münasebetli sıcaklıklarda sunulmasına ve soğuk zincirin kırılmamasına dikkat edilmelidir.
Dondurulmuş besinlerin alınması alış verişin ahir yapılmalıdır. Dondurma ve gayri dondurulmuş besinlerde çözülüp donma durumunu gösteren biçim bozukluğu fark edilen eserler alınmamalıdır.
Ambalaj denetim edilmeli
Besin hususları satın alınırken dikkat edilecek bir vesair kural ise, o besin unsurunun dış görünüşüdür. Fizikî tesirle ya da mikroorganizma faaliyeti sonucu bozulmuş, bombaj yapmış, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış, çöküntüye uğramış ambalajlı ve kenarı paslanmış kutu konserve azıklar mutlaka alınmamalıdır. Aksi takdirde son kullanma tarihinin bir muteberliği kalmamaktadır.
Ve son olarak orjinal ambalajından çıkarılmış, satın alınan azıkların etiket haberleri ( son kullanma tarihi, üretici firma vb ) kesinlikle istenmeli ve denetim edilmelidir. Direkt ve çapraz bulaşmanın önlenmesi için mümkün olduğu kadar orjinal ambalajlı eserler tercih edilmelidir.