Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Glisemik İndeks Nedir?

Glisemik İndeks Nedir?
0
158

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Yiyeceklerde bulunan karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızına Glisemik İndeks (Gİ) denir.Besinler eşit miktarda karbonhidrat içerseler bile kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır.Bunun nedeni besinlerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızlarda geçmesi ve emilmesidir.

Glisemik İndeksi etkileyen faktörler:
  • Yiyeceklerin pişirilme şekli (kızartma,fırında,ızgara gibi)
  • Karbonhidratların türü
  • Besinlerin lif oranı
  • Besinlerin tuz miktarı
  • Besinlerin katı veya sıvı olması
  • Karbonhidratları tüketirken yanında alınan yağ ve protein miktarları
  • Glisemik indeksi etkileyen faktörlerdir.

Glisemik indeksi düşük olan besinler midenin daha geç boşalmasına ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olmaktadır.

Yiyeceklerin glisemik indeksi 0-100 birim arasında değişir.Bir gıdanın glisemik indeksi 55’den daha az ise düşük,56-85 arası ise orta ve 85 üzeri ise yüksek glisemik indeks kabul edilir.

Bazı yiyeceklerin Gİ Değerleri

Gİ Yüksek ( > 85)
  • Beyaz Ekmek
  • Patates
  • Muz
  • Kuru üzüm
  • Bal
  • Beyaz pirinç
  • Mısır
  • Havuç
  • Kornflex,müsli
  • Krakerler,Bisküviler
  • Bütün şekerli içecekler
  • Pekmez
Gİ Orta (56-85)
  • Kuru fasulye
  • Kepekli ekmek
  • Üzüm
  • Taze portakal suyu
  • Yulaf
  • Beyaz erişte
  • Cips
  • Bulgur
  • Yulaflı bisküvi
Düşük Gİ (
 

Similar threads

Glisemik indeks(GI);karbonhidratlı bir besinin yendikten belirli bir süre sonunda kan şekerini yükseltebilirliğini ifade eder. Besinlerin glisemik indeksi kan şekerinin yavaş veya hızlı yükselmesini etkilemektedir. Glisemik indeks 50 gram karbonhidrat içeren test yiyeceğinin 2 saat içerisinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
179
Karbonhidrat kelime anlamı olarak molekül yapısında su bulunduran karbon demektir. Karbonhidratın başlıca kaynağı bitkilerdir. Patates, buğday, şeker kamışı, muz gibi ekşi tatlı fark etmeksizin bütün meyveler ve sebzeler karbonhidrattan zengin gıdalardır. Bitkisel kaynakların yanı sıra hayvansal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
166
Ani kan şekeri yükselme ve alçalmalarının önüne geçmek için 2-3 dakikalık “tatlı” bir sohbet konusu: Glisemik indeksi en basit anlatımla karbonhidrat (şeker) içeren bir yiyeceğin kan şekerini yükseltme potansiyeli olarak tanımlamak mümkündür. Şekerler doğada farklı formlarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
105
Glisemik indeks karbonhidratların kandaki glukoz duzeylerine olan etkisini olcme sistemiGlisemik İndeks değerleri besinin miktarıyla orantılı olarak değişmekle birlikte genel olarak aşağıdaki değerlere sahiplerdir Glisemik indeksi duşuk besinler bireylerin daha uzun sure tok kalmalarını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
131
Kan insülin düzeyinin sürekli yüksek olması, ileride oluşabilecek dejeneratif hastalıklara (diyabet, hipertansiyon, kalp krizi, kronik artritler, Alzheimer, fibromyozit, polikistik meme hastalığı, polikistik over hastalığı) zemin hazırlar. Bütün organlarımızın içinde ve etrafında yağlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
131
858,505Konular
982,720Mesajlar
33,056Kullanıcılar
forumdas1Son üye
Üst Alt