Grip mevsimindeyiz gribe aleyhinde nasıl önlemler almalıyız? Kış mevsiminin yaşandığı şu günlerde havaların soğumasıyla birlikte ilk olarak küresel grip salgını edinmek üzere soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığında da artma izlenmektedir Bu hastalıklardan korunmada aşılanma, kişisel hijyen kurallarına uyarı etme gibi önlemlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için tatmin edici ve dengeli beslenme de epeyce manâlı yer miktar Yetkisiz ve dengesiz besin alışkanlığı olan bireylerin soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski daha yüksektir ve hastalık halinde hastalıkları daha ağır seyreder Son günlerde yoğun yaşanan grip vakaları nedeni ile yazılmış ve görsel basında gıda konusunda çok çeşitli önerilerde bulunulmakta bilhassa bazı besinlerin mucizevi olarak koruyucu etkilerinden çoğunlukla bahsedilmektedir Oysaki gıda çeşitliliğinin sağlanması, doğru seçimlerin yapılması, yeterli ve dengeli gıda konusunda sürekliliğin sağlanması hastalıklardan korunmada fazla daha etkindir 55837 55837 gripmevsimindeyizgribekarsinasilonlemleralmaliyiz5c4f79e15ac5dgripmevsimindeyizgribekarsinasilonlemleralmaliyiz5c4f79e15ac5d 350 563 Grip mevsimindeyiz gribe karşı nasıl önlemler almalıyız? 01jpg55837 Grip mevsimindeyiz gribe karşı nasıl önlemler almalıyız? 01jpg55837 Aşağıda yeterli ve dengeli beslenmeye karşın dağıtılmış öneriler yer almaktadır • Sebze ve meyveler artma ve gelişmeye yardımcı olduğu gibi gözenekli olan yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar hem hastalıklara aleyhinde direncin oluşumunda etkindirler Tatmin Edici ve dengeli beslenebilmek için dağıtılmış renk ve türdeki sebze ve meyvelerin tüketimi önemlidir Sabahleyin kahvaltısında da olmak üzere her öğünde sebze ve meyve tüketimine itina gösterilmeli, günde en az 5 porsiyon (400 gram) tüketilmelidir • Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında çokça yer alan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilebilir Gıda değeri ve idareli olması açısından mevsiminde, bol ve ucuz bulunduğu dönemlerde tüketilmesi daha uygundur Sebze ve meyvelerin taze olarak tüketilmesi daha yararlıdır Vitamin ve minerallerin birçok, sebze ve meyvelerin bilhassa dış yapraklarında, kabuğunda ya da kabuğun derhal altındaki kısımlarında bulunduğundan yenilebilenlerin kabukları soyulmamalı, soyulması gerekiyorsa muhtemel olduğunca ince soyulmalıdır B ve C vitamini gibi bazı vitaminler ısı ile kolayca kayba uğradığından sebzeler olası olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmelidir Suda eriyen vitaminlerin (vitamin C, B2, folik asit vb) büyük bir kısmında kayıplar olduğu için sebzelerin haşlama suyu kuşkusuz dökülmemelidir • Lüzum C vitamini ihtiyacının karşılanması gerekse akışkan alımına katkı sağlaması yönünden taze bıkkın meyve suları da içilebilir Meyve sularının tüketiminde manâlı olan bekletilmemesi, sıkıldıktan anında sonra tüketilmesidir Meyve suyunun bekletilmesi C vitamininin azalmasına neden olmaktadır • Meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce mutlaka bol su ile en ince ayrıntısına kadar yıkanmalı gerekirse yıkama fırçası kullanılmalı fakat sebze ve meyveleri yıkarken temizlik maddesi ya da sabun kuşkusuz kullanılmamalıdır • E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir Soğuk algınlığı ve öteki enfeksiyonlara karşı beden direncini arttırmakta, A vitamininin okside olmasını da engellemektedir E vitamininin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin tatmin edici miktarlarda tüketilmesi önemlidir Ama kurubaklagillerin protein kalitesini arttırmak için tahıllarla ve C vitamininden varlıklı besinlerle tüketilmesi daha yararlıdır Olanak kapsamında günde 1 avuç fındık, ceviz vb yağlı tohumlardan yenilmelidir • Yumurta, protein kalitesi en yüksek olan besindir Alerji veya hastalık nedeniyle tüketilmemesi gereken durumlar haricinde her gün iyi pişmiş olarak 1 adet tüketilmesi yararlıdır • Balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynak olup, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır böylece imkânlar kapsamında haftada 23 defa buğulama, ızgara yada fırında pişirilerek tüketilmesi uygundur • Özet Olarak besleyici değerleri yönünden besinler dört beslenme grubu altında toplanır Benzer grup içinde yer alan besinler birbirlerinin yerini miktar Bunlar; süt grubunda bulunan süt, yoğurt, peynir, et grubunda yer alan et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar vs, tahıl grubunda bulunan ekmek, bulgur, makarna, pirinç, darı, tarhana vs ile sebze ve meyve grubudur Bu besinlerin her gün yeterli miktarda tüketilmesi sağlanmalıdır • Metabolizmanın düzenli çalışması için, günlük hayat şartları da dikkate alınarak, yemeklerin günde en az üç öğünde tüketilmesi, öğün atlanmaması ve öğünler aralarında geçen sürenin 45 saat olmasına uyarı edilmelidir Öğünler içerisinde en önemlisi sabah kahvaltısıdır Kahvaltı yapmadan güne açtırmak verimi düşürür Sabah kahvaltısında süt, yumurta ya da peynir gibi protein içeren besinlerin yanı sıra vitamin ve minerallerden zengin sebze ve meyvelerin tüketiminin çok kayda değer olduğu unutulmamalıdır • Boya ve yaşa uygun cisim ağırlığı hedeflenmelidir Kilolu olma durumunda zayıflama amacı ile yanlışsağlığa zararlı ve hızlı kilo vermeyi amaçlayan diyet uygulamalarından kaçınılmalıdır Bu tarz perhiz uygulamaları, bağışıklık sistemini zayıflatarak, daha kolay hastalanmaya zemin hazırlar, hastalığın uzun sürmesine neden olabilir • Cisim ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı unutulmamalıdır Tatmin Edici akışkan alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, cisim fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta böylece çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece kayda değer rol oynamaktadır bu nedenle, her gün asgari 152 litre (810 su bardağı) su içilmeli, değişken alımının karşılanmasında süt, ayran, taze bıkkın meyve suları ile bitki çayları seçim edilmelidir • Alev yükselmesi durumunda istikrarsız tüketimi artırılmalı ve yeterli enerji alınmalıdır enerji kaynağı olarak kolay karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine itina gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, seçim edilmelidir Artan enerji ihtiyacının karşılanması için ölçülü olarak tahin pekmez de tüketilebilinir • Bebeklerin enfeksiyon hastalıklarından korunmasında anne sütü çok önemlidir defalarca mikropsuz ve uygun olması, koruyucu etmenleri içermesi, enfeksiyonu önleyen bağışıklık öğelerini (IgA, IgG ve IgM) içermesinden dolayı bebeklere birincil 6 ayda yalnızca anne sütü verilmeli, daha sonra yerinde cins ve miktarda ek besinlere geçilmeli ve 2 yıl emzirmeye devam edilmelidir • Yeterli ve dengelenmiş gıda yanı sıra el hijyenine dikkat edilmelidir Eller sürekli pak tutulmalı, gıdalarla, mutfak araç ve gereçleriyle temastan önce, ham et, tavuk ile sebzeye ve yumurtaya dokunduktan daha sonra, bundan böyle gıdalar ve çöplere dokunduktan daha sonra, ellere öksürme, aksırık ve el mendili kullandıktan sonra, tuvaletten önce ve sonradan, sigara içtikten ve yemek yedikten sonra, saçlara dokunup taradıktan daha sonra sabun ve ılık su ile asgari 20 saniye süreyle en ince ayrıntısına kadar yıkanmalıdır Besinin hazırlandığı ve pişirildiği alanların, kullanılan araç ve gerecin temizliğine itina gösterilmeli, başkalarının kullandığı kadeh, tabak, çatal, kaşık vb kullanılmamalıdır • Fiziki aktivite yaparak beden direnci artırılmalı, ahenkli olarak yürüyüş yapılmalı, güneş ışınlarından olası olduğunca ilk elden yararlanılmaya çalışılmalıdır