Unlu mamuller göz bebeğimiz... Buraya bir pastane vitrinini doldurabilecek kadar hoş tarifler bırakıyor ve afiyetler olsun diyoruz!
1. Brioche
Gereçler
1/3 su bardağı ılık su
1/3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı instant maya
4 su bardağı beyaz un
2 çay kaşığı tuz
3 adet yumurta
1/4 su bardağı toz şeker
340 gr tereyağı
- 1 adet yumurta
Su, süt ve mayayı büyük bir kapta karıştırın ve 10 dakika bekletin. Unu ve tuzu ekleyip biraz yoğurun. Yumurtaları teker teker ekleyin ve güzelce yoğurun. Bir yumurtayı yedirdikten sonra oburunu ekleyin. Şekeri ekleyip yoğurun ve tereyağı kesimlerini teker teker ekleyip hamura yedirin. Hayli âlâ yoğurun. 10 dakika kadar yoğurduktan sonra hamurunuz kabın kenarlarına yapışmamalı. Hamuru pak bir kaba aktarın ve üstünü pak bir havluyla örtün. Mayalanmasını sağlayın. oda sıcaklığında 1 saat beklediğinizde hamurunuz iki katına çıkmış olmalı. Hamur mayalandıktan sonra hamurun üstüne elinizle bastırın ve içindeki havasını alın. Hamurunuzun üstünü kapatıp buzdolabına koyun. 30 dakikada bir çıkarıp hamurunuzun havasını alın. Toparlayın. Bu süreci ben 6 kez tekrar ettim. Artık hamurunuz kabarmaz olacak. Buzdolabında bir gece beklemesi gerekiyor. Sonraki gün uzun kek kalıplarınız varsa yağlayıp unlayın. Hamuru 8 eşit modüle bölün. Yuvarlayıp kek kalıbına yan yana gelecek halde dizin. Kek kalıbının üstünü havluyla kapatıp oda sıcaklığında mayalanması için 2 saat bekletin. Sonra üstüne yumurta sarısı ve su karışımını sürün. 170 derece fırında 20-30 dakika üstünü kızartıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız ekmekçiklerinizi dinlendirip sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
2. Shortbread Bisküvi
Materyaller
225 gram beyaz un
75 gram toz şeker
1 çay kaşığı vanilya
150 gram tereyağı
Fırını evvelce 150 derece ısıtın. Bir karıştırma kabında yumuşak tereyağı ve toz şekeri uygunca bütünleşene kadar mikserle çırpın. Tereyağı-şeker karışımına un, vanilya ve tuzu ekleyin ve süratle yoğurun. Gereçler bütünleşip yumuşak bir hamura dönüşünce yoğurmayı bırakın. Unlu bir yer üzerine hamur topunu koyun, ellerinizle hamuru yayvan hale getirin, merdaneyle üstünden yavaşça geçerek 1 santim kalınlığında açın. Hamurdan dilediğiniz formları kesin. Fırının orta rafında 180 derecede 15 dakika pişirin. Sonra tepsinin önünü geriye, ardını öne getirecek halde çevirip tekrar tıpkı rafa koyun, 10 dakika daha pişirin.
3. Fındıklı Kurabiye
Materyaller
1 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta
1 paket margarin
1 paket kabartma tozu
3 - 4 bardak un
Üzeri için iri kırılmış fındık
Oda sıcaklığında bekleyen margarini, geniş bir yoğurma kabının içine alın. Yumurtanın sarılarını, pudra şekerini, kabartma tozu ve unu ek ederek kulak göğsü kıvamına güzelce yoğurun. Hamurlardan ceviz büyüklüğünde kesimler alın. Elinizle yuvarlayın. Yuvarlanan hamurların her tarafını kuru kalmayacak halde yumurta akına bulayın, daha sonra da fındığa batırın. Kurabiyeler için fırın tepsisine yağlı kâğıt serin ve kurabiyeleri aralıklı halde tepsiye dizin. Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakik kadar pişirin. Kurabiyeler piştikten sonra soğuması için biraz bekleyin ve soğuduktan sonra servisinizi yapabilirsiniz.
4. Portakallı Pasta
Materyaller
1 çay bardağı sıvı yağ
3 adet yumurta
100 gram tereyağı
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı süt
150 gram bitter çikolata
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
350 gram sütlü çikolata
5 yemek kaşığı tereyağı
1,5 yemek kaşığı kakao
5 yemek kaşığı pudra şekeri
1/3 paket krema
Şeker ve tereyağını bir kabın içerisine alın. Orta evrede mikser yardımıyla kremamsı bir kıvam alana kadar çırpmaya başlayın. Akabinde içerisine tek tek yumurtayı kırın. Her kırdığınız yumurtanın akabinde çırpma sürecine devam edin. Akabinde bu karışımın içerisine sütü ve sıvı yağı ek edip güzelce karıştırın. Çikolatayı benmari yöntemi eritin, oda sıcaklığında bir ölçü dinlendirip yavaşça ılıttıktan sonra karışıma ekleyin ve çırpın. Unu eleyerek denetimli bir biçimde karışıma ek edin. Bu basamakta azar azar un ek edip, spatula yardımıyla karıştırmanızı öneriyoruz. Böylece un ölçüsünün fazla ya da az gelmesini önlemiş olursunuz. Tüm gereçleri spatula yardımıyla alttan üste yanlışsız yedirerek, un kırıntısı kalmayana kadar karıştırın. Kakao, vanilya, portakal kabuğu rendesi ve kabartma tozunu ekleyerek düzgünce karıştırdıktan sonra, yağlanmış ve unlanmış yuvarlak kelepçeli bir kalıba kek harcınızı aktarın. 180 derecede evvelden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişirin. Pişip pişmediğini denetim etmek için bir kürdandan yardım alın. Pişince çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Dolgusu için bitter çikolatayı benmari yöntemi eritin ve bir kabın içinde tereyağını kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın. İçerisine kremayı da ek edip birkaç dakika daha çırpın. Akabinde eritilmiş çikolatayı azar azar içerisine ek ederek çırpma sürecine devam edin. Son olarak pudra şekeri ve kakaoyu da ekleyerek birkaç dakika daha çırpın. Hazırladığınız dolgu kremasını streç film ile sararak dolapta 15 dakika kadar dinlendirin.
Pişen ve dinlenen kekinizi ip ya da bıçak yardımıyla ortadan ikiye bölün. Her iki parçayı da ılık sütü kaşık kaşık dökerek yavaşça ıslatın. Akabinde orta uzunluk bir tabağa kekin tabanını oturtun. Üzerine dolgu kremasını sürün. Başka parçayı da oturttuktan sonra dolgu kremasını spatula yardımıyla kaplayın. Üzerini portakal kabuğu rendesiyle süsledikten sonra buzdolabında yaklaşık 3 saat kadar, vaktiniz varsa 1 gece dinlendirin. Akabinde dilimleyerek servis edin.
5. Krep Kek
Materyaller
Krep için;
3 adet yumurta
2 su bardağı süt
4 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 poşet krem şanti
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı un
1 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı toz şeker
Krem şanti ve sütü mikserle çırpıp buzdolabında dinlendirin. Krep için öncelikle yumurta ve şekeri derin bir kasede mikserle çırpın. Kaşıkla karıştırarak sırasıyla başka gereçleri ek edin ve akışkan bir krep hamuru elde edin. Tavayı sıvı yağla bir seferliğine yağlayıp hamurdan bir kepçe alıp pişirin. Pişen krepleri servis tabağına alıp biraz ılınınca ortalarına buzdolabındaki krem şantiden sürün. Çikolata sosu için gereçleri bir sos tenceresinde karıştırıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Kreplerin üst katına çikolata sosunu güzelce yayıp tatlıyı soğuması ve sertleşmesi için tekrar buzdolabına koyun. 1 saat kadar sonra dilimleyip servis edebilirsiniz. Pastanızın üzerini dilerseniz meyvelerle ya da kuruyemişlerle süsleyebilirsiniz.
6. Hindistan Cevizli Cupcake
Materyaller
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
1,5-2 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 paket krem şanti
1 su bardağı hindistan cevizi
Şekeri ve yumurtayı çırpın. Akabinde eritilen tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, vanilya, kabartma tozu ve en son son unu ekleyerek çırpmaya devam edin. Cupcake kalıplarınızı yağlayın ve karışımı kalıplara boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında keklerinizi pişirin. Fırından çıktıktan sonra dinlendirin. Krem şanti ve sütü çırpın. İçerisine 1 su bardağı hindistan cevizinden 2 kaşık ekleyip çırpmaya devam edin. Buzdolabında 30 dakika bekletin. Keklerinizin üzerine krema torbası ile biçim vererek sıkın. En son üzerine tekrar hindistan cevizlerini ekleyerek süsleyin.
7. Fransız Un Pastası
Gereçler
Orta katları için;
2 su bardağı un
1/2 su bardağı toz şeker
6 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı krema
2 adet yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilin
2 yemek kaşığı tereyağı
- 50 gram beyaz çikolata
Tereyağı hariç tüm krema materyallerini derin bir tencerede karıştırın ve orta sıcaklıkta daima karıştırarak pişirin.Pişen kremaya blender yardımı ile tereyağını yedirin. Kremayı sıkma torbasına alın ve oda sıcaklığında soğutun. Kremayı daha sonra kullanacaksanız sonrasında buzdolabında koruma edin. Ara katman için un ve şekerin üstüne soğuk tereyağını rendeleyin. Karışımı kum üzere pütürlü bir hale getirene kadar harmanlayın. Yapışmaz bir tavada azar azar koyu bir renk alıp sertleşene kadar orta kısık ateşte pişirin. Karışımı oda sıcaklığında yavaşça soğutun. 20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın içini yağlı kağıtla sarın ve bir tabağa yerleştirin. Alt katmana ince bir katman halinde kırıntılardan serpin ve üstüne ince bir katman halinde krema koyun. Bu süreci materyaller bitene kadar sürdürün. Pastayı buzdolabında en az bir saat krema sertleşene kadar dinlendirin. Pastanın üstünü beyaz çikolata rendesi ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
8. Breton Tartı
Gereçler
Tart için;
2 yumurta sarısı
120 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
120 gram toz şeker
190 gram un
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı toz şeker
1 litre süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1 paket krem şanti
- Çilek
Muhallebi için gereken toz krem şanti hariç tüm gereçleri bir tencerede karıştırın. Ocağın altını açın ve yoğunlaşana dek pişirin. Pişip fokur fokur kaynamaya başlayınca 3 dakika daha karıştırın ve ateşten alın. İçine çabucak toz krem şantiyi ek edip, güzelce karıştırın. Muhallebi hazır.
Yumurta sarıları ve şekeri yeterlice beyazlaşana kadar çırpın. Tereyağını ekleyip çırpmaya devam edin. Akabinde kalan tüm materyalleri ek edin ve yoğurun. Hamurun üzerini örtüp 2 saat buzdolabında dinlendirin. 23 cm çapında kelepçeli bir kalıbı tereyağıyla yağlayın. Hamurunuzun toplam tartısı 460 gram olacak. Hamuru parmaklarınızla kalıbın içine bastırarak döşeyin. Yaklaşık 1 cm kalınlığında olacak. Evvelden 180 derecede ısıtılmış fırında 18-22 dakika pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
9. Çikolatalı Çilekli Tart
Materyaller
Tart hamuru için;
270 gram un
20 gram kakao
180 gram soğuk tereyağı
90 gram toz şeker
1 adet yumurta
150 ml krema
100 gram sütlü çikolata
100 gram bitter çikolata
40 gram tereyağı
2 adet yumurta
100 gram toz şeker
1 paket kakaolu krem şanti
1 su bardağı süt
Yarım kilo çilek
Tereyağını küçük küpler halinde kesin. Un, kakao ve tereyağını stand mikserin palet ucuyla kırıntı haline gelinceye kadar yavaş olarak çalıştırın. Şayet stand mikseriniz yoksa bu evrede elinizin sıcaklığı geçmeyecek formda parmak uçlarınızla ufalayarak kırıntı haline getirin. Şekeri ekleyin her tarafına gelecek biçimde tekrar palet aparatıyla harmanlayın. Son olarak yumurtayı ekleyin ve karıştırın, hamuru fazla yoğurmadan birleştirin. Streçleyip, Yarım saat buzdolabında bekletin. Dinlenen hamuru yarım santim kalınlığında açın ve sıvı yağ ile yağladığını tart kabına alın. (baştan sona her basamakta stand mikserinizin palet ucunu kullanabilirsiniz şayet yoksa bu kademelerde hamuru fazla yoğurmamaya itina gösterin şayet hamuru fazla yoğurduğunuzu düşünüyorsanız buzdolabında bekleme müddetini en az 1 saate çıkarın)
İç dolgu için; tereyağı, şeker ve kremayı bir tencereye alın karıştırın ve yanlarından hafif kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Çikolataları ek edin ve karıştırarak eritin. Farklı bir kapta yumurtaları çırpın ve erimiş çikolatalı karışıma yavaş yavaş ek edin bu sırada karıştırmaya devam edin. 5-10 dakika bekleyin. Tart kalıbınıza iç harcı dökün ve 170 derecede 30-35 dakika pişirin. Oda sıcaklığında olağan ısısına geldiğinde buzdolabına alın en az 4-5 saat dinlendirin.
Krem şanti ve çilekle süsleyerek servis yapın. İsterseniz sıcak olarak dondurmayla servis de yapabilirsiniz.
10. Lorlu muska Böreği
Materyaller
1 paket baklavalık yufka
2 tane yumurta
2 çay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt
Tuz
1 çay kaşığı kabartma tozu
Beyaz peynir yahut lor
Sosu için, yumurta, süt, sıvı yağ, tuz ve kabartma tozunu bir kapta çırpın. Harcı için beyaz peynirimizi güzelce ufalayın. Bir tane yufkayı tezgaha seriyoruz ve sosumuzdan sürün. Daha sonra ikinci yufkayı da onun üzerine serip, soslayın. Dört yufkayı da üst üste koyup, soslayın. Yani dört kat olacak. Dilerseniz, iki kattan da yapabilirsiniz. Daha sonra yufkalarımızı uzunlamasına dört yahut beş modüle kesin. Modüllerin ucuna peynirimizden koyup, muska formunda üçgen katlayın. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize dizin. Tüm yufkaları bu biçimde bitirin. Üzerlerine kalan sostan yahut yalnızca bir tane çırpılmış yumurta sürün. 180 derecelik fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişirin.
11. Haşhaşlı Cevizli Çörek
Gereçler
1 su bardağı su
2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 kilo + 1 su bardağı un
1 paket yaş maya
2 tane yumurta
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
1,5 su bardağı haşhaş (500 gr)
1 su bardağı sıvı yağ
1 kase ceviz
Sütü, suyu ve sıvı yağı bir tencerede ılıtın. Yoğurma kabına alarak içine mayayı ufalayıp elimizle eritin. Şekeri ve unu da ek edip yoğurmaya başlayın. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın. Haşhaşın içine sıvı yağı ekleyip yeterlice inceltin. Cevizi de dövüp hazırlayın. Mayalanan hamuru tezgaha alın. Yavaşça yağlayın 1-2 dakika yoğurun. İkiye ayırın ve birini bekletin. Birinci bezeyi merdaneyle mümkün olduğunca açın. Haşhaşın yarısını hamura sürün. Her yerine yeterlice dağıtın ve hamuru dörde bölün. Modülleri üst üste yerleştirin ve elinizle genişletin. Hamuru 2 parmak kalınlığında kesin. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizin. 15-20 dakika mayalanmaya bırakın. Öbür hamuru da birebir halde açıp haşhaşı yayın. Yumurta sarılarını üzerlerine sürüp 200 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişirin.
12. Laz Böreği
Gereçler
20 adet hazır baklava yufkası
200 gram tereyağı
5 su bardağı süt
2 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığım mısır nişastası
3 yemek kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı karabiber
Şerbeti için: 1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Birinci olarak tatlının şerbeti için su ve toz şekeri derin bir tencerede, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Şurup kıvamını alan şerbete limon suyunu ekledikten sonra soğuması için ocaktan alın. Muhallebisi için süt, yumurta sarıları, un, mısır nişastası, toz şeker ve bir tutam kadar karabiberi bir tencereye alın. Orta ateşte koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra bir mikser ya da el blenderı yardımıyla karıştırın. Tereyağını kısık ateşte yakmadan eritin. Büyük uzunluk fırın tepsisini eritilmiş tereyağıyla yağladıktan sonra bir adet baklava yufkasını fırın tepsisine serin. Tatlının taban kısmını oluşturacak olan on adet baklava yufkasının ortalarını tereyağıyla yağlayıp, üst üste dizin. Hazırladığınız sıcak muhallebiyi yufka katlarının üzerine bir kaşık yardımıyla dağıtın. Krema üzerine bir kat hazır baklava yufkası serin. Üzerini tereyağıyla yağladıktan sonra kalan yufkaları her birinin ortasını yağlayarak üst üste dizin. Kalan tereyağını en üstte kalan yufka katının üzerine sürdükten sonra keskin bir bıçak yardımıyla böreği kare dilimlere ayırın. Evvelden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri renk alana kadar yaklaşık 40 dakika pişirdiğiniz tatlının üzerine fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti gezdirin. Böreği dilimledikten sonra tercihinize nazaran ılık yahut soğuk olarak servis edebilirsiniz.
13. Tahinli Çörek
Gereçler
250 gr margarin veya tereyağı
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartama tozu
3 yumurta
Aldığı kadar un
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı şeker
1 su bardağı tahin
1 yumurta sarısı
Susam
Küp küp doğranmış margarin, yoğurt, kabartma tozu, yumurta ve unu bir kabın içine koyup, unu azar azar ek ederek, kulak göğsü yumuşaklığına ulaşana kadar yoğurun. Hamuru ikiye bölün. Elinizle yuvarlayarak iki adet büyükçe beze haline getirin. Yavaşça unlanmış bir tabanda merdaneyle açın. Öbür bir kabın içinde dövülmüş ceviz, şeker ve tahini karıştırıp hamurun her tarafına yayın. Hamuru rulo halinde katlayıp, tepsinize dizin. Akabinde üzerine 1 yumurtanın sarısını sürün. İkinci bezeye de tıpkı süreci uygulayın. Dilediğiniz ölçüde susam serptikten sonra 200 derecelik fırında 25 dakika pişirip servis yapabilirsiniz.