Hangi Balık Ne zaman Yenir
Hangi Ay Hangi Balık Yenmelidir
Ocak ayında uskumru, lufer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Cinekop, kofana, minakop boldur Midyenin mevsimi başlamıştır Tekir, kırlangıc fazla miktarda avlanır
Şubat ayına gelindiğindeyse, pahalı sofraların onemli karakteri olan kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder
Tekir bu ayda bol cıkar Uskumru, lufer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar Gumuş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir
Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru ise ciroz olmaya başlar
Nisan da kalkan lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıc, kırlangıc bolca cıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara gore bu ayda balık turu daha boldur
Mayıs ayına bakılınca ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıc, kırlangıc, pavurya, karides, iskorpit bolca cıkar, zevkle yenir Kalkan yavrusu ve gelincik balıkcı ağlarına yuz gostermeye başlar
Haziran ayında balıkların az tutulduğunu ve gecici olarak Karadeniz'e gittiklerini bildiren ProfDr Alparslan, şoyle devam etti:
Dip balıkları da yumurtalarını dokmuş olduklarından dolayı dağınık gezerler Bu sebeple haziran ayı verimsizdir
Temmuz da sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir Tekir, barbunya yine tadını devam ettirir Istakoz, pavurya, bocek bol miktarda cıkar
Ağustos cingene palamudu mevsiminin actığı aydır Sardalya, kılıc, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir
Eylul de sardalya, kılıc nefasetini devam ettirir Palamut irileşmiş olup ceşitli yemeği yapılır Lufer, kolyoz, izmarit, kırlangıc bolca cıkar
Ekim ayında gecici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya donuşe başladığı aydır Bu, balığın her ceşidinin bollaşması demektir
Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder Pisinin en nefis olduğu aydır Torik akışa başlar, lakerdası yapılır
Aralık ayında ise uskumru, lufer, palamut, torik yağlı olduklarından her turlu yemeği yapılır Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam lezzetli zamanıdır
kaynak: cnnturkcom
Hangi Ay Hangi Balık Yenmelidir
Ocak ayında uskumru, lufer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır Cinekop, kofana, minakop boldur Midyenin mevsimi başlamıştır Tekir, kırlangıc fazla miktarda avlanır
Şubat ayına gelindiğindeyse, pahalı sofraların onemli karakteri olan kalkan mevsimi başlar, mayıs sonuna kadar devam eder
Tekir bu ayda bol cıkar Uskumru, lufer, palamut ise bu ayda yağını kaybetmeye başlar Gumuş balığı, kefal, dere pisisi ve midye lezzetle yenir
Mart ayında kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır Uskumru ise ciroz olmaya başlar
Nisan da kalkan lezzet bakımından yine liste başında gelir ve en bol zamanıdır Mercan, levrek, kılıc, kırlangıc bolca cıkmaya başlar Dolayısıyla diğer aylara gore bu ayda balık turu daha boldur
Mayıs ayına bakılınca ıstakoz, levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıc, kırlangıc, pavurya, karides, iskorpit bolca cıkar, zevkle yenir Kalkan yavrusu ve gelincik balıkcı ağlarına yuz gostermeye başlar
Haziran ayında balıkların az tutulduğunu ve gecici olarak Karadeniz'e gittiklerini bildiren ProfDr Alparslan, şoyle devam etti:
Dip balıkları da yumurtalarını dokmuş olduklarından dolayı dağınık gezerler Bu sebeple haziran ayı verimsizdir
Temmuz da sardalyanın mevsimi başlamıştır Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir Tekir, barbunya yine tadını devam ettirir Istakoz, pavurya, bocek bol miktarda cıkar
Ağustos cingene palamudu mevsiminin actığı aydır Sardalya, kılıc, mercan, sinarit, ıstakoz ve pavurya yine nefis lezzetlidir
Eylul de sardalya, kılıc nefasetini devam ettirir Palamut irileşmiş olup ceşitli yemeği yapılır Lufer, kolyoz, izmarit, kırlangıc bolca cıkar
Ekim ayında gecici balıkların yazın Karadeniz'de beslenip Marmara'ya donuşe başladığı aydır Bu, balığın her ceşidinin bollaşması demektir
Kasım ayında ekim ayındaki balıkların bolluğu ve lezzeti devam eder Pisinin en nefis olduğu aydır Torik akışa başlar, lakerdası yapılır
Aralık ayında ise uskumru, lufer, palamut, torik yağlı olduklarından her turlu yemeği yapılır Bu ayda tekir boldur, hamsinin de tam lezzetli zamanıdır
kaynak: cnnturkcom