iltasyazilim
FD Üye
Hayati organlarımızdan biri olan karaciğerin iltihaplanması sonucunda gelişen hepatit hastalığı, kronikleştiği zaman siroza ve karaciğer kanserine dönüşme riskini meydana getirir Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhiste tedaviler daha kolay hale gelmektedir Ancak vücuda yeni nüfus etmiş olan akut hepatit hastaları için uygun bir tedavi yöntemi bulunamadığından dolayı, hastalara her şeyden önce beslenme şekillerine dikkat ederek kendilerini korumaya çalışmaları önerilmektedir
Uzmanlar da bu hastalar için hepatit B diyeti tavsiye etmektedirler Karaciğerin çalışmasının henüz azalmadığı hastalık aşamasında bile doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerektiği vurgulanmaktadır Her zaman karaciğeri zorlamayan besinler tercih edilmelidir Karaciğerin performansının artık azalması söz konusuysa protein ve tuz tüketiminin kısıtlanması gerekmektedir Ve tabi ki kullanılıyorsa alkol terk edilmelidir
Hepatit Diyeti Nasıl Uygulanmalıdır?
Bu hastalığa sahip kişilere doktorlarının yönlendirmesiyle öncelikli olarak beslenme düzeylerini dengeli bir şekilde ayarlandığı bir program hazırlanır Bu programın içeriğinde özellikle yeşil yapraklı sebzelerden enginarın çok fazla tüketilmesi önerilmektedir Enginarın yapısında bulunan silymarin maddesi karaciğerlerde ki hücre hasarını engelleme özelliğine sahiptir Silymarin maddesi karaciğer hücre yapısını değiştirerek toksinlerin hücrelere girmesini engeller Ve magnezyum, fiber, folat ve C vitaminin sayesinde karaciğer hastalıklarının ve karaciğer kanserinin oluşmasını engellemektedir Bu bitki karaciğer hastalıklarının tedavisinde destekleyici olduğundan, uzmanlar tarafından devamlı tüketilmesi önerilmektedir Bu diyet programının içinde yer alan turunç, portakal, soğan, nane, lahana, karnabahar, havuç, kuru üzüm, böğürtlen, elma ve incir gibi yağ oranı çok düşük ancak fiber bakımdan zengin olan sebzelere yoğunlukla yer verilmektedir
Hepatit diyetinde kan şekerini arttırmayacak derecede limon, ballı – süt karışımı dikkat edilerek tüketilmesi gerekmektedir Ancak pekmez ise demir oranı fazla olduğundan tüketimine dikkat edilmelidir
Uzun süre aç kalmamaya dikkat edilmeli ve yemek miktarları azaltılıp öğünler günde 5 – 6 defa olacak şekilde ayarlanmalıdır Özellikle gerekli enerji miktarının karşılanması için kaliteli karbonhidrat alımına önem verilmeli, meyve ve sebzeler öğünlerde daha fazla yer almalıdır Hayvansal yağ tüketimine izin verilmeyen bu diyette, günde en fazla 6 çay kaşığı bitkisel yağ tüketimine izin verilmektedir Hepatit diyeti düzenli ve dikkat edilerek yapılırsa, bu hastalığın etkileri azalabilir
Kaynakça:
http:wwwhepatitbgentrhepatitbhastalarinasilbeslenmelihtml
:wwwbeslenmerehberimnethepatithastalarindabeslenme
http:wwwhepatitgentrhepatitbdiyetihtml
Uzmanlar da bu hastalar için hepatit B diyeti tavsiye etmektedirler Karaciğerin çalışmasının henüz azalmadığı hastalık aşamasında bile doğru beslenmeye özen gösterilmesi gerektiği vurgulanmaktadır Her zaman karaciğeri zorlamayan besinler tercih edilmelidir Karaciğerin performansının artık azalması söz konusuysa protein ve tuz tüketiminin kısıtlanması gerekmektedir Ve tabi ki kullanılıyorsa alkol terk edilmelidir
Hepatit Diyeti Nasıl Uygulanmalıdır?
Bu hastalığa sahip kişilere doktorlarının yönlendirmesiyle öncelikli olarak beslenme düzeylerini dengeli bir şekilde ayarlandığı bir program hazırlanır Bu programın içeriğinde özellikle yeşil yapraklı sebzelerden enginarın çok fazla tüketilmesi önerilmektedir Enginarın yapısında bulunan silymarin maddesi karaciğerlerde ki hücre hasarını engelleme özelliğine sahiptir Silymarin maddesi karaciğer hücre yapısını değiştirerek toksinlerin hücrelere girmesini engeller Ve magnezyum, fiber, folat ve C vitaminin sayesinde karaciğer hastalıklarının ve karaciğer kanserinin oluşmasını engellemektedir Bu bitki karaciğer hastalıklarının tedavisinde destekleyici olduğundan, uzmanlar tarafından devamlı tüketilmesi önerilmektedir Bu diyet programının içinde yer alan turunç, portakal, soğan, nane, lahana, karnabahar, havuç, kuru üzüm, böğürtlen, elma ve incir gibi yağ oranı çok düşük ancak fiber bakımdan zengin olan sebzelere yoğunlukla yer verilmektedir
Hepatit diyetinde kan şekerini arttırmayacak derecede limon, ballı – süt karışımı dikkat edilerek tüketilmesi gerekmektedir Ancak pekmez ise demir oranı fazla olduğundan tüketimine dikkat edilmelidir
Uzun süre aç kalmamaya dikkat edilmeli ve yemek miktarları azaltılıp öğünler günde 5 – 6 defa olacak şekilde ayarlanmalıdır Özellikle gerekli enerji miktarının karşılanması için kaliteli karbonhidrat alımına önem verilmeli, meyve ve sebzeler öğünlerde daha fazla yer almalıdır Hayvansal yağ tüketimine izin verilmeyen bu diyette, günde en fazla 6 çay kaşığı bitkisel yağ tüketimine izin verilmektedir Hepatit diyeti düzenli ve dikkat edilerek yapılırsa, bu hastalığın etkileri azalabilir
Kaynakça:
http:wwwhepatitbgentrhepatitbhastalarinasilbeslenmelihtml
:wwwbeslenmerehberimnethepatithastalarindabeslenme
http:wwwhepatitgentrhepatitbdiyetihtml