Meşhur İzmir Yemekleri
İzmirin yemekleri
İzmir ve yoresinin yemekleri de ceşit acısından son derece zengindirBaşlıcalarını şoyle sıralayabiliriz
TARHANA CORBASI
Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ‘ e ozgu yabani otlar once kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kışa saklanırSoğuk kış gunlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılırTarhana cok lezzetli, besin değeri yuksek yoresel bir corbadır
KEŞKEK
Ozellikle duğun ve bayram yemeği olarak bilinirTaş dibeklerde doğulerek kabuğu cıkarılmış yumuşak buğdayın, koyun etiyle buyuk kazanlarda ve bol odun ateşinde iyice pişirilmesiyle oluşan keşkek, duğunlerde misafirlere ikram edilirKalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin ustune salcalı ve kırmızı biberli tereyağı dokmekte adettir
ZERDE
Keşkek gibi ozel gunlerin yemeğidirTatlı olarak sofraya en son getirilirNişasta, pirinc ve şekerden yapılıp, uzerine tarcın ilave edilir
SURA
Ozellikle Kurban Bayramından sonra yapılan bir yemektirKurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduğu bolum kesilerek, buyuk et parcası cıkarılırKaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla oğulduktan sonra, ic pilavla doldurulur Doldurulan kısmın etrafı pişerken pirincler dağılıp dokulmesin diye yorgan iğnesiyle dikilirKuzu tenceresi denilen buyuk bakır tencerede pişirilirDaha sonra bir tepsiye alınarak, uzeri salcala tereyağ ile yağlandıktan sonra, fırına surulurPembeleşinceye kadar kızartılırSıcak olarak servis yapılır
İZMİR KOFTESİ
Et iyice doğuldukten sonra soğan suyu, tuz , karabiber ve diğer baharatlar, ekmek ici ve yumurta ile yoğrulurKofte şekil verilerek, yağda kızartılırUzerine domates konularak pişirilirSıcak servis yapılır
PAPAZ YAHNİSİ
Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konurİcine soğan, sekizon tane butun sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilirHic su konulmadan tencerenin kapağı buhar cıkmayacak şekilde sıkıca kapatılarak, pişirilir
MUCMERİ
Kıyma ve soğan yoğrulurHaşlanmış pirinc ile karıştırılıp, ovulurMacun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuz ilave edilirUstu ortulup bir sure dinlendirildikten sonra, yağda kızartılır
PİRİNCLİ DOMATES CORBA
Domates rendelenir, tereyağında biraz pişirilirBirkac domatese bir corba kaşığı tereyağ yeterlidirEt suyunu koyup, kaynattıktan sonra, icine biraz tuz atıp, pirinc salınırFındık buyukluğundeki kofteler, tepsiye serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinc suyunun icine salınır ve pişirilir
KOL BOREĞİ
Alt ust boreği hamuru ile olurİstenildiği kadar beze tutulurAcılır ikiye katlanır, peynirli veya kıymalı ic konurİzmir ‘ de genellikle ıspanaklı yapılırIspanak kavrulursa ağır olurTemiz yıkanıp, doğranan ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuz, karabiber karıştırılıp, boreğin icine katılır, rulo şeklinde sarılırSonra tepsiye sıralanıp, kesilirUzerine bol zeytinyağı surulup, fırına verilirPişince uzerine tepsi kapatılır
GERDAN TATLISI
Kurban Bayramlarında ozellikle kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdırKurbanın boyun kısmı once cok az bir tuzla haşlanırSonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılırUzerine et suyu, şeker, tarcın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya kadar pişirilirPişmeden biraz once icine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya cam fıstığı ilave edilir, yemek uzerine sıcak olarak yenir
RADİKA SALATASI
Yabani bir ot olan radika, İzmir ve cevresinde şifalı bir yiyecek olarak kabul edilmektedirPek cok ceşitleri olan bu ot cinsinin, temizce yıkanmış, bol su ile haşlanmış, uzerine bol limon ve zeytinyağı ilave edilmiş salatası servis yapılır
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
Ince doğranmış bir adet kuru soğan yarım su bardağı kadar zeytinyağında biraz oldurulur, uzerine ayıklanmış doğranmış taze fasulyeler ilave edilir, biraz kavrulur, uzerine bolca rendelenmiş domates, tuz, biraz şeker ilave edilirDaha sonra yeteri kadar sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilirTencerede soğutulup, servis yapılır
TELKADAYIF
Turkiye ‘ nin hemen her yoresinde cok lezzetli yapılan besin değeri cok yuksek olan telkadayıf İzmir ‘ de de cok sevilen tatlıların başında gelirEritilmiş margarin ve tereyağı karışımı telkadayıflara iyice yedirilirYağlanmış tepsiye serilir, uzerine bolca dovulmuş ceviz dokulur, tekrar yağlanmış kadayıf serpilip, bastırılırOrta hararetli fırında pembe renkli pişirilirBiraz ılıyınca uzerine soğuk şurup dokulurArzu edilirse, uzerine bir parca kaymak koyup, servis yapılır
İzmirin yemekleri
İzmir ve yoresinin yemekleri de ceşit acısından son derece zengindirBaşlıcalarını şoyle sıralayabiliriz
TARHANA CORBASI
Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ‘ e ozgu yabani otlar once kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kışa saklanırSoğuk kış gunlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılırTarhana cok lezzetli, besin değeri yuksek yoresel bir corbadır
KEŞKEK
Ozellikle duğun ve bayram yemeği olarak bilinirTaş dibeklerde doğulerek kabuğu cıkarılmış yumuşak buğdayın, koyun etiyle buyuk kazanlarda ve bol odun ateşinde iyice pişirilmesiyle oluşan keşkek, duğunlerde misafirlere ikram edilirKalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin ustune salcalı ve kırmızı biberli tereyağı dokmekte adettir
ZERDE
Keşkek gibi ozel gunlerin yemeğidirTatlı olarak sofraya en son getirilirNişasta, pirinc ve şekerden yapılıp, uzerine tarcın ilave edilir
SURA
Ozellikle Kurban Bayramından sonra yapılan bir yemektirKurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduğu bolum kesilerek, buyuk et parcası cıkarılırKaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla oğulduktan sonra, ic pilavla doldurulur Doldurulan kısmın etrafı pişerken pirincler dağılıp dokulmesin diye yorgan iğnesiyle dikilirKuzu tenceresi denilen buyuk bakır tencerede pişirilirDaha sonra bir tepsiye alınarak, uzeri salcala tereyağ ile yağlandıktan sonra, fırına surulurPembeleşinceye kadar kızartılırSıcak olarak servis yapılır
İZMİR KOFTESİ
Et iyice doğuldukten sonra soğan suyu, tuz , karabiber ve diğer baharatlar, ekmek ici ve yumurta ile yoğrulurKofte şekil verilerek, yağda kızartılırUzerine domates konularak pişirilirSıcak servis yapılır
PAPAZ YAHNİSİ
Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konurİcine soğan, sekizon tane butun sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilirHic su konulmadan tencerenin kapağı buhar cıkmayacak şekilde sıkıca kapatılarak, pişirilir
MUCMERİ
Kıyma ve soğan yoğrulurHaşlanmış pirinc ile karıştırılıp, ovulurMacun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuz ilave edilirUstu ortulup bir sure dinlendirildikten sonra, yağda kızartılır
PİRİNCLİ DOMATES CORBA
Domates rendelenir, tereyağında biraz pişirilirBirkac domatese bir corba kaşığı tereyağ yeterlidirEt suyunu koyup, kaynattıktan sonra, icine biraz tuz atıp, pirinc salınırFındık buyukluğundeki kofteler, tepsiye serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinc suyunun icine salınır ve pişirilir
KOL BOREĞİ
Alt ust boreği hamuru ile olurİstenildiği kadar beze tutulurAcılır ikiye katlanır, peynirli veya kıymalı ic konurİzmir ‘ de genellikle ıspanaklı yapılırIspanak kavrulursa ağır olurTemiz yıkanıp, doğranan ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuz, karabiber karıştırılıp, boreğin icine katılır, rulo şeklinde sarılırSonra tepsiye sıralanıp, kesilirUzerine bol zeytinyağı surulup, fırına verilirPişince uzerine tepsi kapatılır
GERDAN TATLISI
Kurban Bayramlarında ozellikle kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdırKurbanın boyun kısmı once cok az bir tuzla haşlanırSonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılırUzerine et suyu, şeker, tarcın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya kadar pişirilirPişmeden biraz once icine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya cam fıstığı ilave edilir, yemek uzerine sıcak olarak yenir
RADİKA SALATASI
Yabani bir ot olan radika, İzmir ve cevresinde şifalı bir yiyecek olarak kabul edilmektedirPek cok ceşitleri olan bu ot cinsinin, temizce yıkanmış, bol su ile haşlanmış, uzerine bol limon ve zeytinyağı ilave edilmiş salatası servis yapılır
ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE
Ince doğranmış bir adet kuru soğan yarım su bardağı kadar zeytinyağında biraz oldurulur, uzerine ayıklanmış doğranmış taze fasulyeler ilave edilir, biraz kavrulur, uzerine bolca rendelenmiş domates, tuz, biraz şeker ilave edilirDaha sonra yeteri kadar sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilirTencerede soğutulup, servis yapılır
TELKADAYIF
Turkiye ‘ nin hemen her yoresinde cok lezzetli yapılan besin değeri cok yuksek olan telkadayıf İzmir ‘ de de cok sevilen tatlıların başında gelirEritilmiş margarin ve tereyağı karışımı telkadayıflara iyice yedirilirYağlanmış tepsiye serilir, uzerine bolca dovulmuş ceviz dokulur, tekrar yağlanmış kadayıf serpilip, bastırılırOrta hararetli fırında pembe renkli pişirilirBiraz ılıyınca uzerine soğuk şurup dokulurArzu edilirse, uzerine bir parca kaymak koyup, servis yapılır
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.