iltasyazilim
FD Üye
Kabak hakkında bilgi
Kabak bitkisi hakkında data
Toprak Ricası : Çok ağır ve kumlu topraklar haricinde tüm topraklarda yetiştiriciliği yapılabilir Derin, iletken, su alıkoyma kabiliyeti mükemmel, organik ve mineral maddelerce varlıklı tınlı topraklarda en iyi mahsul alınır Kumlu topraklarda çiftlik gübresi ve ticari gübre kullanılır kabak yetiştiriciliği yapılabilir Bu topraklarda erkencilik sağlanır Toprak pH ’sı 67 civarında olmalıdır
Toprak Hazırlığı, EkimDikim: Ekim ve dikimden önce bir ya da iki defa toprak işlenir, tırmık aşmak suretiyle tarla tesviye edilir Toprak sıcaklığı 1012 °C bulduğunda ekim ve dikim yapılır Yetiştirme kaplarına birer tohum ekilir Dikimden bir gün önce fidelerin topraklı olarak dikilebilmeleri için yetiştirme kapları sulanmalıdır 45 yapraklı oldukları dönemde yerlerine dikilir Kol atmayan ve toplu halde büyüyen kabak fideleri, sıra arası 6080 cm, sıra üzeri 5060 cm aralık mesafeyle dikim yapılır
Kışlık bal ve kestane kabakları çok dallanan, fazla irtifa atan çeşitler oldukları için sıra arası 240300 cm, sıra üzeri 60140 cm olacak şekilde dikilmelidir
Kabak ışıktan hoşlanan bir bitkidirGölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz Gölgeli yerlerde bitki ayrıca narin bir inşa kazanır,hemde bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır,verim düşer Kabaklarda vegatasyon süresi yazlık çeşitlerde takriben 100, kışlık çeşitlerde ise 180200 gündür
Tohum ekimden 48 gün sonradan çimlenme olur Ot Gibi Yaşama büyümeye başlayınca, özellikle dallanan kışlık çeşitlerde ilk sürgünün 56 yapraklı olduğu dönemde sürgün ucu kesilerek dallanma teşvik edilir
Bakım İşleri: Yabancı ot durumuna göre birincil çapa yapılır Ilk çapadan itibaren 23 hafta aralar ile 34 çapa yinelenme edilir Çapa işleri ayrıca tanıdık olmayan ot temizliği keza de toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurması amacı ile yapılır
Ilk döller görülünceye dek sulamadan kaçınılır Bu dönem verimsiz geçilirse aşırıya kaçmamak üzere su verilebilir Birincil meyveler görüldükten sonra sulandırma işi büyük tartma taşır Kabak meyveleri çok süratli büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 34 gün aralarla yerine getirmek bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır
Kabaklarda susama sabahleyin ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmalarıyla zahmetsizce anlaşılır Bitkilerde bu belirtiler görülmeden, vaktinde sulama yapılmalıdır
Gübreleme : Kabaklar toprakta organik besin maddelerinin fazla olmasından hoşlanır Dekara 34 ton arasında iyice yanmış çiftlik gübresi sonbaharda veya ekim ve dikimden bir ay önce toprağa verilmelidir
Ticari gübre olarak 2530 kgda %33 ANitrat ,2025 kgda TSP veya DAP, 20 kg potasyum sülfat ve icabında CAN gübresi (çiçek burun çürüklüğü görüldüğü zamanlarda)
Mücadelesi; tanıdık olmayan otlarla çaba en önemli konudur Çapa işleri ile hem tanıdık olmayan ot temizliği hem de toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurulması yapılır
Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur Kabaklarda görülen en kayda değer hastalıklar külleme, mildiyö, kabak mozaik virüsü, fusariumdur
Zararlılar ise; nematod, kırmızı örümcek, trips ve afitlerdir
Mücadele yöntemleri aynen hıyarda olduğu gibi aksatılmadan ahenkli bir şekilde yapılmalıdır
Hasat : Yazlık kabaklarda hasat iriliği 1520 cm uzunluğundadır Hasat jurnal yapılmalıdır Sabahtan veya akşam saatlerinde yapmaya dikkat edilmelidir
Hasat süresini uzatmak istiyorsak yaşlı yapraklar çıkartılarak olağan bakım işlemlerine devam edilmelidir Bitki başına 24 kg ,dekardan da 58 ton mahsul alınabilir
Hasat olgunluğuna gelmiş kışlık bal ve kestane kabakları bitki üzerinde yapraklar kuruyup sararıncaya değin bekletilir
Mevsim sonunda sonbaharın birincil donları başlamadan ve meyve üstüne kırağı düşmeden hasat edilir Verim yazlık kabaklara tarafından daha yüksektir Dekardan 610 ton aralarında değişen kabak ürünü hasat edilir *
Kabak bitkisi hakkında data
Toprak Ricası : Çok ağır ve kumlu topraklar haricinde tüm topraklarda yetiştiriciliği yapılabilir Derin, iletken, su alıkoyma kabiliyeti mükemmel, organik ve mineral maddelerce varlıklı tınlı topraklarda en iyi mahsul alınır Kumlu topraklarda çiftlik gübresi ve ticari gübre kullanılır kabak yetiştiriciliği yapılabilir Bu topraklarda erkencilik sağlanır Toprak pH ’sı 67 civarında olmalıdır
Toprak Hazırlığı, EkimDikim: Ekim ve dikimden önce bir ya da iki defa toprak işlenir, tırmık aşmak suretiyle tarla tesviye edilir Toprak sıcaklığı 1012 °C bulduğunda ekim ve dikim yapılır Yetiştirme kaplarına birer tohum ekilir Dikimden bir gün önce fidelerin topraklı olarak dikilebilmeleri için yetiştirme kapları sulanmalıdır 45 yapraklı oldukları dönemde yerlerine dikilir Kol atmayan ve toplu halde büyüyen kabak fideleri, sıra arası 6080 cm, sıra üzeri 5060 cm aralık mesafeyle dikim yapılır
Kışlık bal ve kestane kabakları çok dallanan, fazla irtifa atan çeşitler oldukları için sıra arası 240300 cm, sıra üzeri 60140 cm olacak şekilde dikilmelidir
Kabak ışıktan hoşlanan bir bitkidirGölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz Gölgeli yerlerde bitki ayrıca narin bir inşa kazanır,hemde bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma ve meyve bağlama oranı azalır,verim düşer Kabaklarda vegatasyon süresi yazlık çeşitlerde takriben 100, kışlık çeşitlerde ise 180200 gündür
Tohum ekimden 48 gün sonradan çimlenme olur Ot Gibi Yaşama büyümeye başlayınca, özellikle dallanan kışlık çeşitlerde ilk sürgünün 56 yapraklı olduğu dönemde sürgün ucu kesilerek dallanma teşvik edilir
Bakım İşleri: Yabancı ot durumuna göre birincil çapa yapılır Ilk çapadan itibaren 23 hafta aralar ile 34 çapa yinelenme edilir Çapa işleri ayrıca tanıdık olmayan ot temizliği keza de toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurması amacı ile yapılır
Ilk döller görülünceye dek sulamadan kaçınılır Bu dönem verimsiz geçilirse aşırıya kaçmamak üzere su verilebilir Birincil meyveler görüldükten sonra sulandırma işi büyük tartma taşır Kabak meyveleri çok süratli büyüdüğü için sulamayı oldukça sık aralarla ve mümkünse 34 gün aralarla yerine getirmek bitkinin gelişmesi ve verim bakımından çok faydalıdır
Kabaklarda susama sabahleyin ve akşam saatlerinde yapraklarının anormal olarak pörsüyüp aşağıya doğru sarkmalarıyla zahmetsizce anlaşılır Bitkilerde bu belirtiler görülmeden, vaktinde sulama yapılmalıdır
Gübreleme : Kabaklar toprakta organik besin maddelerinin fazla olmasından hoşlanır Dekara 34 ton arasında iyice yanmış çiftlik gübresi sonbaharda veya ekim ve dikimden bir ay önce toprağa verilmelidir
Ticari gübre olarak 2530 kgda %33 ANitrat ,2025 kgda TSP veya DAP, 20 kg potasyum sülfat ve icabında CAN gübresi (çiçek burun çürüklüğü görüldüğü zamanlarda)
Mücadelesi; tanıdık olmayan otlarla çaba en önemli konudur Çapa işleri ile hem tanıdık olmayan ot temizliği hem de toprağın havalandırılması ve bitkilerin boğaz doldurulması yapılır
Uzun süreli kuraklık ve aşırı nem mantari hastalıkların yayılmasına neden olur Kabaklarda görülen en kayda değer hastalıklar külleme, mildiyö, kabak mozaik virüsü, fusariumdur
Zararlılar ise; nematod, kırmızı örümcek, trips ve afitlerdir
Mücadele yöntemleri aynen hıyarda olduğu gibi aksatılmadan ahenkli bir şekilde yapılmalıdır
Hasat : Yazlık kabaklarda hasat iriliği 1520 cm uzunluğundadır Hasat jurnal yapılmalıdır Sabahtan veya akşam saatlerinde yapmaya dikkat edilmelidir
Hasat süresini uzatmak istiyorsak yaşlı yapraklar çıkartılarak olağan bakım işlemlerine devam edilmelidir Bitki başına 24 kg ,dekardan da 58 ton mahsul alınabilir
Hasat olgunluğuna gelmiş kışlık bal ve kestane kabakları bitki üzerinde yapraklar kuruyup sararıncaya değin bekletilir
Mevsim sonunda sonbaharın birincil donları başlamadan ve meyve üstüne kırağı düşmeden hasat edilir Verim yazlık kabaklara tarafından daha yüksektir Dekardan 610 ton aralarında değişen kabak ürünü hasat edilir *