Bilirkişi Beslenme Uzmanı Pınar Kural Enç, hastalıklara yakalanmamanız için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz ile ilgili kayda değer bilgiler verdi Enç, “Bağışıklık sistemi, vücudumuzu enfeksiyonlara yol açan virüs, bakteri ve asalak gibi mikroorganizmaların zararlı etkilerine aleyhinde koruyan sistemdir id Gad300250Zinde bir bağışıklık sistemine sahip elde etmek, pandemik yada mevsimsel grip yada soğuk algınlıklarından korunmak için önemlidir Gribal enfeksiyonlardan korunmak yada enfeksiyonlarla savaş halindeki vücudumuzun bağışıklık sistemini enerjik yetişmek ise tabiî ama bizim elimizdedir Salgına karşısında üretilen hap ve aşı yöntemlerine başvurmadan önce, vücudumuzun doğal bağışıklık sistemini korumak ve yükseltmek için sağlıklı beslemek ilk kuraldır dediVücut direncimiz nasıl artar?Bilirkişi Diyetisyen Pınar Kaide Enç, vücudun direncinin nasıl artırılacağı konusunda ise şu bilgileri verdi; “Farklılık yaşamın tadıdır Her renkte, ayrı lezzetteki besinleri her gün harcamak sağlıklı bir bedene sahip olmanın temel kuralıdır Besinlerin birçok aniden pozitif gıda öğesi içermekte fakat hiçbiri hepsini içermemektedir Tek değişiklik gıda şekli birçok manâlı besin öğesinden mahrum kalmamız demektir Bu yüzden güçlü bir immün sistem ve kaliteli bir gıda örüntüsü için süt , et grubu , sebze, meyve, yağ ve yağlı tohumlar , tahıllar jurnal beslenmemizde dengeli bir şekilde yer almalıdır Tabi iyi beslenelim derken dozu kaçırmamalıyız Yapılan çoğu bilimsel çalışmada kilolu yada obezlerin immün sistemlerinin daha cılız olduğu ,artı yağ dokusunun immün sistemi olumsuz etkilediği ve inflamasyona yol açtığı gösterilmiştirŞunu unutmamalıyız ki; bağışıklık sistemimizi çok yemek değil, tatmin edici ve nitelikli beslenmek güçlendirir Enerjik bağışıklık sistemi zinde bir bedende bulunur Kahvaltı, gece açlığını takiben, biten enerjinin tekrar depolanabilmesi için en manâlı öğündür Beynin en manâlı enerji kaynağı glikozdur ve güne zinde açtırmak için besleyici bir kahvaltı şarttırAma Sabah sadece karbonhidrat ve şeker içeren besinler ile güne açılmak doğru değildirBenim size önerdiğim dinç kahvaltı şöyle; C vitamini içeriği yüksek bir yeşil nehir yada bağışıklık sistemini destekleyici adaçayı, ıhlamur, melisa yada papatya çayı,1 tatlı kaşığı organik bal,2 parça ceviz yada çiğ badem ,1 kadeh yağsız süt yada 1 dilim light peynir, haşlanmış yumurta, lif içeriği ve beslenme değeri zengin tam buğday ekmeği ve tabiî oysa organik mevsim sebzeleriSon yıllarda adını çoğunlukla duyduğumuz antioksidanlar; immün sistemi koruyan, bir savaş halinde vücudumuzu savunan askerlerdirPeki nedir bu ‘antioksidan’ terimi? Vücudumuzda enerji üreten tüm hücreler oksijene gereklilik duyarlar Oksijen yaşamın temelidir Ama diğer bir yandan oksijen ,hücrelerimizde yandığında bağımsızlık Radikaller adı verilen zararlı maddeler de oluşur Hür radikaller vücut hücrelerine zarar verir Ast diğer taraftan ultraviole ışınlar, tarım ilaçları, sigara , egzoz dumanı ve gerginlik gibi çevresel faktörler de eklenince serbest radikal oluşumu mecburi Ve gözenekli olan hasarı sonucunda , kanser, yürek, damar hastalıkları, artrit, kuvvetsiz bağışıklık sistemi ve erken yaşlanma gibi bazı sıhhat sorunlarıyla rastlamak mümkündür Bu sebeple antioksidan besinler zinde bir immün sistem için büyük ağırlık taşırAlt fakat tüm vitaminler fazla değerlidir oysa bilhassa antioksidan etkileriyle öne meydana çıkan vitaminler; Beta karoten, C ve E vitaminidir Her antioksidan kendine ait biyoloji ile ilgili işlevi yerine getirir Suda eriyen C vitamini hücreli içi ve dışı sıvılarda özgür radikallerle savaşırE vitamini ve beta karoten yağda erir özelliktedir ve lipit ve yağ dokularında bulunurlar Antioksidanlar beraber çalıştıkları için herhangi birinin fazla yada yetkisiz alımı durumunda diğerlerinin yararlarını engellerler Selenyum ,Çinko gibi eser elementlerin yapısında yer alan bazı enzimler de organizmada antioksidan tesir gösterirlerYağda çözünen bir vitamin olan E vitaminin en önemli görevi antioksidan özelliği ile hücreleri oksidasyona aleyhinde korumasıdır E vitamininin en iyi kaynakları; bitkisel yağlar ,margarin, yağlı tohumlar, susam ve buğday özüdür Yeşil yapraklı sebzeler az miktarda E vitamini içerirler Besinlerde bol miktarlarda bulunduğu için yetersizliği fazla seyrek görülürC vitamini sanılandan daha da değerliC vitamini suda çözünür vitaminlerden olduğunu gösteren Enç, “C vitamini bir antioksidan olarak beta karoten ve E vitamini ile aynı yolları izleyerek vücudumuzu zararlı maddelerden korur C vitaminin A ve E vitamininden en manâlı farkı ceset sıvılarındaki serbest radikallerle savaşmasıdır Suda çözünebildiği için vücudumuzun öbür bölgelerinde koruyucu tesir gösterebilirFakat vitaminlerin içinde en dayanıksız olanı olduğu unutulmamalıdır İmmün yanıt, immün sistemin işlevlerini değiştirebilen dağıtılmış esansiyel (vücutta üretilemeyen, dışarıdan alınması gerekli ) besinlerden etkilenmektedir İnsan ve hayvan çalışmalarında omega 3 yağ asitlerinin dağıtılmış mekanizmalarla immün sistem işlevlerinde olumlu yönde bir takım değişikliklere niçin olduğu gösterilmiştir Omega 3’ler antiinflamatuar etkiye sahiptir Hem viral, bakteriyel, paraziter enfeksiyonlara aleyhinde konakçı defansını zayıflatarak hastalıklardan koruyucu etkiye sahiptir İmmün sistemi desteklemesinden diğer özellikle çocuklarda beyin gelişimi ve yürek sağlığı üstüne olumlu etkilere sahiptirOmega 3 yağ asitleri (EPA & DHA) derin ve soğuk sularda yaşayan balıklarda fazlaca bulunur Bilhassa somon, uskumru ve ton balığı omega 3’cilt en zengin balık çeşitleridir Diğer omega 3 içeren besinler; anne sütü, keten tohumu, ceviz, badem, fındıktır Koyu yeşil yapraklı sebzelerde de az miktarda bulunurGünlük omega 3 ihtiyacı 13 gr kadardır Bu cins besinleri tüketemeyen veya gıda sorunu yaşayanların mutlaka balık yağı taşıyan suplement yada şuruplarla desteklenmesi ayrıca zinde bir bağışıklı sistemi keza de beyin gelişimleri için çok önemlidir Kaliteli ,dengelenmiş ve tatmin edici beslenme açık havada, gribal enfeksiyonlardan korumanın veya hastalığı çarçabuk atlatmalarını sağlamanın diğer bir yolu bol akıcı tüketmelerini sağlamaktır Bilhassa alev ve ishal durumunda bol su içilmelidirGüne 1 su bardağı C vitamini yüksek taze sıkılmış meyve ve sebze suları ile başlatmak bizi bütün gün enerjik kılacaktır Ayrıca ekinezya, ıhlamur, gelişimi ve yürek sağlığı üstüne olumlu etkilere sahiptir Omega 3 yağ asitleri (EPA & DHA) derin ve soğuk sularda yaşamış balıklarda fazlaca bulunur Özellikle somon, uskumru ve ton balığı omega 3’cilt en varlıklı balık çeşitleridirDiğer omega 3 taşıyan besinler; anne sütü, keten tohumu, ceviz, badem, fındıktır Koyu yeşil yapraklı sebzelerde de eksik miktarda bulunur Günlük omega 3 ihtiyacı 13 gr kadardır Bu nesil besinleri tüketemeyen ya da gıda sorunu yaşayanların mutlaka balık yağı taşıyan suplement yada şuruplarla desteklenmesi hem güçlü bir bağışıklı sistemi ayrıca de beyin gelişimleri için fazla önemlidir Nitelikli ,dengeli ve yeterli gıda açık havada, gribal enfeksiyonlardan korumanın veya hastalığı hızlıca atlatmalarını sağlamanın diğer bir yolu bol akışkan tüketmelerini sağlamaktırBilhassa ateş ve ishal durumunda bol su içilmelidirGüne 1 su bardağı C vitamini yüksek taze bunalmış meyve ve sebze suları ile açmak bizi tüm gün güçlü kılacaktırAyrıca ekinezya, ıhlamur, kuşburnu, ada çayı ve bol limonlu bir yeşil çay bağışıklık sistemimizi zinde tutmamızı sağlayacaktır