Kahvaltılık Siyah Zeytin Tatlandırması (Sallama Ve Yuvarlama Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
5 kiloluk bidon için;
- 3 kilo siyah zeytin
- 6 yemek kaşığı iri kaya tuzu
- 3 yemek kaşığı sirke
- 5 kiloluk şeffaf bidon
- 1 çay bardağı zeytinyağı
Kahvaltılık Siyah Zeytin Tatlandırması (Sallama Ve Yuvarlama Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Siyah zeytinleri pazardan veya bahçemizden temin edelim (Ben kendi ağaçlarımdan topladım)
- Zeytinleri ucu sivri bir çatal yardımı ile tek tek birkaç yerinden delelim(zeytinleri sakın yıkamayın su değmesin)
- Çatallanan zeytinleri şeffaf bidonlara bırakalım.
- Üzerine üç yemek kaşığı iri tuz bırakıp ağzını kapatın ve ister yere ister masanın üzerine bırakıp günde en az üç dört kere ya sallayın yada yerde yuvarlayıp bırakın.
- En az 0n gün bu şekilde başka işlem yapmadan yuvarlamaya devam edin.
- On gün sonra zaten fark edeceksiniz ki bidondaki tuz erimiş ve zeytinin siyah suyunu akıtmış.
- On gün sonunda bidondaki zeytini bir süzeğe boşaltıp içinde biriken suyunu süzün ve iyice bol su ile yıkayın suyu süzünce ve biraz zeytinler kuruyunca bidona tekrar bırakıp geriye kalan üç yemek kaşığı tuzu ve bu defa sirkeyi de ekleyin.
- Bidonun ağzını kapatın ve sallamaya veya yuvarlamaya on gün daha devam edin.
- İkinci on gün yani toplamda yirmi gün sonra bidonda bu defa zeytinin az suyunun aktığı göreceksiniz ve yine aynı işlemi yapıp süzeğe zeytinleri dökün ve iyice yıkayın.
- Biraz suda da bekletip tuzunu iyice gitmesini sağlayın bir tane siyah zeytin ısırıp bakın ve zeytinin tatlandığını anlarsınız ve tıpkı ilk günkü gibi olduğu gibi tap tazecik kaldığını göreceksiniz.
- Suyu süzülen tuzu giden ve süzekte biraz kuruyan zeytinleri yıkayıp temizlediğiniz kuru bidonuna tekrar bırakın ve bu defa üzerine zeytinyağı bırakıp ağzını kapatın ve iki gün sadece zeytinyağında yuvarlayın veya sallayın.
- Mutlu son 22. gün sonunda siyah zeytininiz eşsiz lezzetli bir şekilde sofraya gelmeye hazırdır????.
- Siyah zeytin kilisimizin vazgeçilmez bir lezzetidir hele birde zeytinyağı nar ekşisi toz biber kekik ile karıştırılırsa lezzeti ikiye katlanır ve yanında mutlaka kilis kahvaltılık toz zahteride varsa sıcacık tırnaklı kilis ekmeği ile bana bana yenerek süper bir kahvaltılık olur.???????????????????????? ????