Howstuffworks isimli internet sitesinde yer alan en favori 4 yiyecek listesini acıklıyor Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan mumkun olduğunca uzak durulması istenen sitede, işte kalp sağlığı icin iyi olan 4 yiyecek:
1Balık: Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık, doğal bir uyarıcıdır Bu kan basıncının duşmesine ve ilthabın onlenmesine yardım eder Omega 3 yağ asitleri, damarlara nufuz eder ve damarları daha esnek hale getirir Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi gibi deniz urunlerinde bulunuyor Yapılan araştırmalarda, omega3 yağ asitlerinin dengeli alımının ozellikle kalp ve damar hastalıkları acısından yararlı olduğu vurgulanıyor Omega3 tuketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı olumlerin daha duşuk olduğu bulunmuştur
2 Sert kabuklu yemiş (ceviz, fındık gibi): En kolay tuketilebilen yiyecek, budur Cunku, hazırlamak icin zamana ve tuketmek icin ise hayal gucune ihtiyac yoktur Sert kabuklu yemişler, sağlıklı yağlar ve proteinler bakımından oldukca zengindir Sağlıklı yağlar, doymamış yağlardır ve iki cesittir: tekli ve coklu doymamış yağ
Fındık, ceviz gibi bu kabuluklu yiyecekler, iyi kolesterol seviyesini artıran ve ayrıca antioksidan olan flavonid iceriyor Bundan dolayı bircok doktor gunde bir avuc fındık ya da ceviz yenilmesini oneriyor Cevizde bulunan E vitamini, lif ve doymamış yağların kalbi koruduğu haftada iki uc avuc ceviz yiyenlerin kalp krizi gecirme riskinin yuzde 50 azaldığı belirtiliyor
3 Kurubaklagiller: Ne kadar cok kuru fasulye yerseniz kalbiniz icin o derece iyidir Ancak konserve fasulyelerden uzak durun Daha cok taze fasulye pişirin, onların tadı daha iyidir, sodyum ve koruyucuyla sıkıştırılmamıştır ve fiyatı da daha ucuzdur Amerikan Gıda ve İlac Dairesi de 2005 yılında şu mesajı onayladı: Fasulye iceren beslenme kalp hastalığı ya da belirli kanser turlurinde riskinizi azaltır Yiyecek olarak kullandıklarımızın başlıcaları; nohut, mercimek, kuru fasulye, bakla, bezelye, borulce ve soya fasulyesidir Kuru baklagiller kalp sağlığı icin cok yararlıdır
Kalp hastalıklarının en onemli risk faktorlerinden biri kanda kolesterol duzeyinin yuksek olmasıdır Kurubaklagillerde bulunan cozunur posa, kan kolesterolunun duşurulmesine yardımcı olur
4 Tam tahıllar: Tam tahıllı gıdalar butun cekirdek iceriyor; ancak rafine hububatlar kepek ve tohumun yok edildiği bir surec olan oğutulme işleminden geciyor Kepek ve tohumu atmak, raf omrunu uzatabilir, ancak bu işlem B vitaminlerini, lifi ve demiri de yok ediyor Bazı rafine hububatlar zenginleştirilmiştir, bu şu anlama geliyor; bu urunlere yeniden B vitaminleri ve demir eklenmiştir Ancak yine de bunlarda lif bulunmamaktadır Tam tahıllardaki butun cekirdekler kalp hastalığı riskinizi yaklaşık yuzde 15 oranında azaltır Cunku lifler kan damarlarının duvarındaki kotu kolesterolu temizler Tam tahıllarda aynı zamanda E vitamini de vardır
Peki tam tahıllı gıdalar hangileridir? Oncelikle yulaf unu Bir kase kahvaltı gevreği , kolesterol seviyenizi 16 ile 28 puan arasında duşuruyor Ekmek alırken icindekiler bolumu dikkatlice okuyun ve beyaz pirinc yerine esmer pirinci deneyin Tahıl taneleri (buğday, pirinc ve mısır, yulaf, cavdar, arpa, sorgum ve darı vb) kabuk (kepek), endosperm, germden oluşuyor
imageskalpsagliginikorumakicinneyapmaliyiz5b1058ebd50eagif
1Balık: Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık, doğal bir uyarıcıdır Bu kan basıncının duşmesine ve ilthabın onlenmesine yardım eder Omega 3 yağ asitleri, damarlara nufuz eder ve damarları daha esnek hale getirir Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi gibi deniz urunlerinde bulunuyor Yapılan araştırmalarda, omega3 yağ asitlerinin dengeli alımının ozellikle kalp ve damar hastalıkları acısından yararlı olduğu vurgulanıyor Omega3 tuketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı olumlerin daha duşuk olduğu bulunmuştur
2 Sert kabuklu yemiş (ceviz, fındık gibi): En kolay tuketilebilen yiyecek, budur Cunku, hazırlamak icin zamana ve tuketmek icin ise hayal gucune ihtiyac yoktur Sert kabuklu yemişler, sağlıklı yağlar ve proteinler bakımından oldukca zengindir Sağlıklı yağlar, doymamış yağlardır ve iki cesittir: tekli ve coklu doymamış yağ
Fındık, ceviz gibi bu kabuluklu yiyecekler, iyi kolesterol seviyesini artıran ve ayrıca antioksidan olan flavonid iceriyor Bundan dolayı bircok doktor gunde bir avuc fındık ya da ceviz yenilmesini oneriyor Cevizde bulunan E vitamini, lif ve doymamış yağların kalbi koruduğu haftada iki uc avuc ceviz yiyenlerin kalp krizi gecirme riskinin yuzde 50 azaldığı belirtiliyor
3 Kurubaklagiller: Ne kadar cok kuru fasulye yerseniz kalbiniz icin o derece iyidir Ancak konserve fasulyelerden uzak durun Daha cok taze fasulye pişirin, onların tadı daha iyidir, sodyum ve koruyucuyla sıkıştırılmamıştır ve fiyatı da daha ucuzdur Amerikan Gıda ve İlac Dairesi de 2005 yılında şu mesajı onayladı: Fasulye iceren beslenme kalp hastalığı ya da belirli kanser turlurinde riskinizi azaltır Yiyecek olarak kullandıklarımızın başlıcaları; nohut, mercimek, kuru fasulye, bakla, bezelye, borulce ve soya fasulyesidir Kuru baklagiller kalp sağlığı icin cok yararlıdır
Kalp hastalıklarının en onemli risk faktorlerinden biri kanda kolesterol duzeyinin yuksek olmasıdır Kurubaklagillerde bulunan cozunur posa, kan kolesterolunun duşurulmesine yardımcı olur
4 Tam tahıllar: Tam tahıllı gıdalar butun cekirdek iceriyor; ancak rafine hububatlar kepek ve tohumun yok edildiği bir surec olan oğutulme işleminden geciyor Kepek ve tohumu atmak, raf omrunu uzatabilir, ancak bu işlem B vitaminlerini, lifi ve demiri de yok ediyor Bazı rafine hububatlar zenginleştirilmiştir, bu şu anlama geliyor; bu urunlere yeniden B vitaminleri ve demir eklenmiştir Ancak yine de bunlarda lif bulunmamaktadır Tam tahıllardaki butun cekirdekler kalp hastalığı riskinizi yaklaşık yuzde 15 oranında azaltır Cunku lifler kan damarlarının duvarındaki kotu kolesterolu temizler Tam tahıllarda aynı zamanda E vitamini de vardır
Peki tam tahıllı gıdalar hangileridir? Oncelikle yulaf unu Bir kase kahvaltı gevreği , kolesterol seviyenizi 16 ile 28 puan arasında duşuruyor Ekmek alırken icindekiler bolumu dikkatlice okuyun ve beyaz pirinc yerine esmer pirinci deneyin Tahıl taneleri (buğday, pirinc ve mısır, yulaf, cavdar, arpa, sorgum ve darı vb) kabuk (kepek), endosperm, germden oluşuyor
imageskalpsagliginikorumakicinneyapmaliyiz5b1058ebd50eagif