iltasyazilim
FD Üye
Howstuffworks isimli internet sitesinde bulunan en gözde 4 yiyecek listesini açıklıyor Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzakta durulması istenen sitede, işte kalp sağlığı için iyi olan 4 gıda:
1Balık: Omega 3 yağ asitleri bakımından varlıklı olan balık, doğal bir uyarıcıdır Bu kan basıncının düşmesine ve ilthabın önlenmesine takviye eder Omega 3 yağ asitleri, damarlara nüfuz eder ve damarları daha elastik ülkü getirir Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, ançuez gibi deniz ürünlerinde bulunuyor Yapılan araştırmalarda, omega3 yağ asitlerinin dengeli alımının bilhassa yürek ve damar hastalıkları açısından yararlı olduğu vurgulanıyor Omega3 tüketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı ölümlerin daha düşük olduğu bulunmuştur
2 Sert kabuklu yemiş (ceviz, fındık gibi): En basit tüketilebilen gıda, budur Çünkü, planlamak için zamana ve tüketmek için ise düş gücüne gereklilik yoktur Sert kabuklu yemişler, sağlıklı yağlar ve proteinler bakımından oldukça zengindir Sağlıklı yağlar, doymamış yağlardır ve iki çesittir: tekli ve çoklu doymamış yağ
Fındık, ceviz gibi bu kabuluklu yiyecekler, iyi kolesterol seviyesini artıran ve keza antioksidan olan flavonid içeriyor Bundan nedeniyle birçok doktor günde bir avuç fındık ya da ceviz yenilmesini öneriyor Cevizde bulunan E vitamini, lif ve doymamış yağların kalbi koruduğu haftada iki üç avuç ceviz yiyenlerin yürek krizi geçirme riskinin yüzde 50 azaldığı belirtiliyor
3 Kurubaklagiller: Ne kadar fazla kuru fasulye yerseniz kalbiniz için o derece iyidir Ama konserve fasulyelerden uzaktan durun Daha fazla taze fasulye pişirin, onların tadı daha iyidir, sodyum ve koruyucuyla sıkıştırılmamıştır ve fiyatı da daha ucuzdur Amerikan Gıda ve Hap Dairesi de 2005 yılında şu mesajı onayladı: Fasulye içeren beslenme yürek hastalığı ya da belirtilmiş kanser türlürinde riskinizi azaltır Yiyecek olarak kullandıklarımızın başlıcaları; nohut, mercimek, kuru fasulye, bakla, bezelye, börülce ve soya fasulyesidir Kuru baklagiller yürek sağlığı için fazla yararlıdır
Yürek hastalıklarının en manâlı tehlike faktörlerinden biri kanda kolesterol düzeyinin yüksek olmasıdır Kurubaklagillerde bulunan çözünür posa, kan kolesterolünün düşürülmesine asistan olur
4 Tam tahıllar: Tam tahıllı gıdalar tüm çekirdek içeriyor; ancak rafine hububatlar kepek ve tohumun değil edildiği bir süreç olan öğütülme işleminden geçiyor Kepek ve tohumu atmak, raf ömrünü uzatabilir, ancak bu işlem B vitaminlerini, lifi ve demiri de değil ediyor Bir Takım rafine hububatlar zenginleştirilmiştir, bu şu anlama geliyor; bu ürünlere bitmiş B vitaminleri ve demir eklenmiştir Ancak gerçi bunlarda lif bulunmamaktadır Tam tahıllardaki bütün çekirdekler yürek hastalığı riskinizi yaklaşık yüzde 15 oranında azaltır Çünkü lifler kan damarlarının duvarındaki kötü kolesterolü temizler Tam tahıllarda bununla birlikte E vitamini de vardır
Peki tam tahıllı gıdalar hangileridir? Ilk Önce yulaf unu Bir kase kahvaltı gevreği , kolesterol seviyenizi 16 ile 28 puan aralarında düşürüyor Ekmek alırken içindekiler bölümü dikkatlice okuyun ve beyaz pirinç yerine esmer pirinci deneyin Tahıl taneleri (buğday, pirinç ve mısır, yulaf, çavdar, arpa, sorgum ve darı vb) kabuk (kepek), endosperm, germden oluşuyor
*
1Balık: Omega 3 yağ asitleri bakımından varlıklı olan balık, doğal bir uyarıcıdır Bu kan basıncının düşmesine ve ilthabın önlenmesine takviye eder Omega 3 yağ asitleri, damarlara nüfuz eder ve damarları daha elastik ülkü getirir Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, ançuez gibi deniz ürünlerinde bulunuyor Yapılan araştırmalarda, omega3 yağ asitlerinin dengeli alımının bilhassa yürek ve damar hastalıkları açısından yararlı olduğu vurgulanıyor Omega3 tüketenlerde koroner kalp hastalığına bağlı ölümlerin daha düşük olduğu bulunmuştur
2 Sert kabuklu yemiş (ceviz, fındık gibi): En basit tüketilebilen gıda, budur Çünkü, planlamak için zamana ve tüketmek için ise düş gücüne gereklilik yoktur Sert kabuklu yemişler, sağlıklı yağlar ve proteinler bakımından oldukça zengindir Sağlıklı yağlar, doymamış yağlardır ve iki çesittir: tekli ve çoklu doymamış yağ
Fındık, ceviz gibi bu kabuluklu yiyecekler, iyi kolesterol seviyesini artıran ve keza antioksidan olan flavonid içeriyor Bundan nedeniyle birçok doktor günde bir avuç fındık ya da ceviz yenilmesini öneriyor Cevizde bulunan E vitamini, lif ve doymamış yağların kalbi koruduğu haftada iki üç avuç ceviz yiyenlerin yürek krizi geçirme riskinin yüzde 50 azaldığı belirtiliyor
3 Kurubaklagiller: Ne kadar fazla kuru fasulye yerseniz kalbiniz için o derece iyidir Ama konserve fasulyelerden uzaktan durun Daha fazla taze fasulye pişirin, onların tadı daha iyidir, sodyum ve koruyucuyla sıkıştırılmamıştır ve fiyatı da daha ucuzdur Amerikan Gıda ve Hap Dairesi de 2005 yılında şu mesajı onayladı: Fasulye içeren beslenme yürek hastalığı ya da belirtilmiş kanser türlürinde riskinizi azaltır Yiyecek olarak kullandıklarımızın başlıcaları; nohut, mercimek, kuru fasulye, bakla, bezelye, börülce ve soya fasulyesidir Kuru baklagiller yürek sağlığı için fazla yararlıdır
Yürek hastalıklarının en manâlı tehlike faktörlerinden biri kanda kolesterol düzeyinin yüksek olmasıdır Kurubaklagillerde bulunan çözünür posa, kan kolesterolünün düşürülmesine asistan olur
4 Tam tahıllar: Tam tahıllı gıdalar tüm çekirdek içeriyor; ancak rafine hububatlar kepek ve tohumun değil edildiği bir süreç olan öğütülme işleminden geçiyor Kepek ve tohumu atmak, raf ömrünü uzatabilir, ancak bu işlem B vitaminlerini, lifi ve demiri de değil ediyor Bir Takım rafine hububatlar zenginleştirilmiştir, bu şu anlama geliyor; bu ürünlere bitmiş B vitaminleri ve demir eklenmiştir Ancak gerçi bunlarda lif bulunmamaktadır Tam tahıllardaki bütün çekirdekler yürek hastalığı riskinizi yaklaşık yüzde 15 oranında azaltır Çünkü lifler kan damarlarının duvarındaki kötü kolesterolü temizler Tam tahıllarda bununla birlikte E vitamini de vardır
Peki tam tahıllı gıdalar hangileridir? Ilk Önce yulaf unu Bir kase kahvaltı gevreği , kolesterol seviyenizi 16 ile 28 puan aralarında düşürüyor Ekmek alırken içindekiler bölümü dikkatlice okuyun ve beyaz pirinç yerine esmer pirinci deneyin Tahıl taneleri (buğday, pirinç ve mısır, yulaf, çavdar, arpa, sorgum ve darı vb) kabuk (kepek), endosperm, germden oluşuyor
*