iltasyazilim
FD Üye
Karaciğer Besinleri
Karaciğer vücuda giren zehirli kimyasalları parçalar P450 enzim sistemi bu toksik kimyasallarla karşılaştığında çalışmaya başlar Ancak bu sırada ortaya bağımsızlık radikaller çıkabilmekte ve bunlar da uzun vadede karaciğer hücrelerinde tahribata sebep olabilmektedirler İşte bu zararlı etkiyi durdurmak için antioksidanların varlığına gereksinim vardır E, C ve B vitaminleri bu antioksidanların en ilk önce gelenleridirler
P450 enzim sistemini aşırı çalıştırıp özgürlük radikallerin pozitif miktarda üretilmesine sebep olan başlıca maddeler şunlardır:
Kafein , Alkol , Doymuş Yağlar , Böcek İlaçları , Badana Buharı , içinde Sulfonamid bulunan ilaçlar(Bactrim), Egsoz Gazları , Barbituratlar (epilepsi ilaçları)
Toksinler karaciğer hücrelerini yıpratırken, bu hücreleri koruyan gıdalar da mevcuttur Bu amaçla bol meyve ve sebze yenmelidir Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kavuniçi, srı, mor ve kırmızı rankli meyve ve sebzeler yiyin Bu şekilde diyetin %40'ı meyve ve sebzeden oluşmalıdır
Karaciğer üzerinde aşındırıcı etkiye sahip toksinler:
Metabolik atıklar (organlar tarafından üretilen atık moleküller)
Mikroorganizmalar (viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar)
Çevre kirliliği
Böcek ilaçları
İlaçlar (antibiyotikler, sancı kesiciler vb)
Içki
Özel Baskı *
Karaciğer vücuda giren zehirli kimyasalları parçalar P450 enzim sistemi bu toksik kimyasallarla karşılaştığında çalışmaya başlar Ancak bu sırada ortaya bağımsızlık radikaller çıkabilmekte ve bunlar da uzun vadede karaciğer hücrelerinde tahribata sebep olabilmektedirler İşte bu zararlı etkiyi durdurmak için antioksidanların varlığına gereksinim vardır E, C ve B vitaminleri bu antioksidanların en ilk önce gelenleridirler
P450 enzim sistemini aşırı çalıştırıp özgürlük radikallerin pozitif miktarda üretilmesine sebep olan başlıca maddeler şunlardır:
Kafein , Alkol , Doymuş Yağlar , Böcek İlaçları , Badana Buharı , içinde Sulfonamid bulunan ilaçlar(Bactrim), Egsoz Gazları , Barbituratlar (epilepsi ilaçları)
Toksinler karaciğer hücrelerini yıpratırken, bu hücreleri koruyan gıdalar da mevcuttur Bu amaçla bol meyve ve sebze yenmelidir Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kavuniçi, srı, mor ve kırmızı rankli meyve ve sebzeler yiyin Bu şekilde diyetin %40'ı meyve ve sebzeden oluşmalıdır
Karaciğer üzerinde aşındırıcı etkiye sahip toksinler:
Metabolik atıklar (organlar tarafından üretilen atık moleküller)
Mikroorganizmalar (viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar)
Çevre kirliliği
Böcek ilaçları
İlaçlar (antibiyotikler, sancı kesiciler vb)
Içki
Özel Baskı *