Özgönül, “En büyük organlardan biri olan karaciğerin, besinlerle birlikte alınan vitamin ve minerallerin emilmesi, vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesi gibi hayati görevleri bulunmaktadır' dediDüzenli Alkol kullanımı ve aşırı yağlı gıdaların tüketiminin karaciğer yağlanması, karaciğer iltihabı ve siroz gibi karaciğer hastalıklarına yol açabildiğini ifade eden Dr Fevzi Özgönül, “Karaciğer sağlığında ilk adım, tüketilen gıdaların özenle seçildiği bir dengelenmiş besin programı olmalıdır id Gad300250Doğru yiyecekler antioksidan etkileri ile karaciğeri temizler ve korur Peki nedir bu yiyecekler ?Sarımsak: Karaciğer enzimlerini aktive ederek toksinlerin vücuttan atılımına yardım olur Sülfür bazlı bir madde olan allicin içeriğiyle karaciğer detoksifikasyonunu sağlarKımızı Pancar ve Havuç: Her ikisinde de betakaroten vardır ve karaciğer fonksiyonlarının iyileşmesini sağlar Pancar vücuttan ağır metallerin temizliğinde rol alırElma: Yükek lif içerir ve sindirim sistemindeki toksinlerin atılımına destek olurBöylece karaciğerin içini kolaylaştırırBrokoli ve Karnabahar: Sülfür içeriği ile zinde detoksifiye sağlar ve Glukosinolat içeriği ile ansrojen maddeler ve toksin atılımı sürecinde karaciğer desteklerEnginar: Enzim üretimini desteklerKaraciğer hücre onarımına destek olur ve yağlanmasını engellerZerdeçal: Karaciğeri gücendirir yağların sindirimini kolaylaştırır Zencefil: World Journal of Sagtroenterologynin 2011 yılında yayınladığı araştırmalarda, zencefilin karaciğer yağlanmasına aleyhinde koruyucu olduğu ve çare ettiği ortaya çıkmıştırYeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, roka, tere, pazı gibi koyu yapraklı sebzeler yüksek klorofil içeriği doğru vücutta biriken çevresel toksinleri emme özellikleri vardır Aynı şekilde ağır metaller ve kimyasallara karşı da karaciğeri desteklerler