Karaciğer, yokluğunda yahut fonksiyon yitiminde diyalizle kısa bir mühlet işlevleri devam ettirilebilir. Lakin karaciğer işlevinin uzun periyodik yokluğunda, telafi edebilmenin hiçbir yolu yoktur.
Dr. Fevzi Özgönül, "En büyük organlardan biri olan karaciğerin, besinlerle birlikte alınan vitamin ve minerallerin emilmesi, bedendeki ziyanlı hususların temizlenmesi üzere hayati misyonları bulunmaktadır" dedi.
Nizamlı alkol kullanımı ve çok yağlı besinlerin tüketimi karaciğer yağlanması, hepatit ve siroz üzere karaciğer hastalıklarına yol açabilmektedir. Karaciğer sıhhatinde birinci adım, tüketilen besinlerin dikkatle seçildiği bir istikrarlı beslenme programı olmalıdır. Yanlışsız yiyecekler antioksidan tesirleri ile karaciğeri temizler ve korur.
Karaciğeri koruyan besinler
Sarımsak: Karaciğer enzimlerini aktive ederek toksinlerin bedenden atılımına takviye olur. Sülfür bazlı bir unsur olan allicin içeriğiyle karaciğer detoksifikasyonunu sağlar.
Kımızı Pancar ve Havuç: Her ikisinde de betakaroten vardır ve karaciğer işlevlerinin uygunlaşmasını sağlar. Pancar bedenden ağır metallerin paklığında rol alır.
Elma: Yükek lif içerir ve sindirim sistemindeki toksinlerin atılımına takviye olur.Böylece karaciğerin içini kolaylaştırır.
Brokoli ve Karnabahar: Sülfür içeriği ile güçlü detoksifiye sağlar ve Glukosinolat içeriği ile ansrojen hususlar ve toksin atılımı sürecinde karaciğer takviyeler.
Enginar: Enzim üretimini takviyeler.Karaciğer hücre tamiratına takviye olur ve yağlanmasını mahzurlar.
Zerdeçal: Karaciğeri gücendirir yağların sindirimini kolaylaştırır.
Zencefil: World Journal of Sagtroenterologynin 2011 yılında yayınladığı araştırmalarda, zencefilin karaciğer yağlanmasına karşı gözetici olduğu ve tedavi ettiği ortaya çıkmıştır.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, roka, tere, pazı üzere koyu yapraklı sebzeler yüksek klorofil içeriği sayesinde bedende biriken çevresel toksinleri emme özellikleri vardır. Tıpkı formda ağır metaller ve kimyasallara karşı da karaciğeri desteklerler.